Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
23. 6. 2020,
4.00

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

Natisni članek

Tour de France Tour de France Dirka po Franciji državno prvenstvo Matej Mohorič Matej Mohorič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Primož Roglič Primož Roglič

Torek, 23. 6. 2020, 4.00

1 leto, 9 mesecev

Pogled proti prestižni Dirki po Franciji

Roglič: Več ne moremo zahtevati

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29
Primož Roglič Lora Klinc Lev | Primož Roglič se je naslova državnega prvaka veselil s sinom Levom in izbranko Loro. | Foto Peter Podobnik/Sportida

Primož Roglič se je naslova državnega prvaka veselil s sinom Levom in izbranko Loro.

Foto: Peter Podobnik/Sportida

Kaj lepšega kot dvoboj med dvema najboljšima slovenskima kolesarjema Primožem Rogličem in Tadej Pogačarjem bi si lahko zaželeli za uvod nadaljevanja letošnje sezone. Po tem, kar sta pokazala, bomo Slovenci na trnih tudi na znameniti Dirki po Franciji, ki je cilj obeh zvezdnikov slovenskega kolesarstva.

Da je kolesarstvo zelo priljubljeno v Sloveniji ter da sta Primož Roglič in Tadej Pogačar velika magneta za gledalce, smo se lahko prepričali na nedeljskem državnem prvenstvu, na katerem se je že na štartu v Cerkljah na Gorenjskem zbralo veliko ljudi. Manjkalo jih ni niti na ravninskem delu trase, pa čeprav je deževalo, vrhunec pa je bil na vzponu na Ambrož pod Krvavcem, kjer je bil cilj.

Primož Roglič
Sportal V spektaklu, ki ga je spremljal svet, je šlo na nož, junak pa Primož Roglič #video

Velika množica kolesarskih navdušencev je na zadnjem vzponu želela videti dvoboj dveh najboljših kolesarjev. In dobila ga je. Na koncu je zmaga pripadla izkušenejšemu Rogliču, ki je prvič postal državni prvak. Njegove besede po zmagi povedo, da je bila dirka res na nož: "Tudi če bi drugi najboljši dirkali danes, ne verjamem, da bi šlo v klanec kaj hitreje, ko sva s Tadejem kolesarila z ramo ob rami. Mislim, da je to kar to, če gledam v svetovnem merilu."

Kaj je po osvojenem naslovu državnega prvaka povedal Primož Roglič?

Osrednji cilj sezone obeh slovenskih kolesarjev je slovita Dirka po Franciji. Oba bosta imela vlogo kapetana. Pogačar še izpostavlja Fabia Aruja, ki je pred petimi leti osvojil Vuelto tako kot naš Roglič lani, a je videti, da ima mladi slovenski kolesar več dinamita v nogah. Italijan zadnja leta namreč ne kaže takšnih predstav, kot verjetno v moštvu UAE Emirates pričakujejo – zadnjo Vuelto je zaradi poškodbe pred štartom 13. etape zapustil.

Treniraj kot Tadej Pogačar

A mladi Pogačar je skromen in kapetanski trak navidezno podaja Italijanu: "Tour imam v programu. Tam bo najverjetneje kapetan Aru. Zame bo to velika preizkušnja. Prvi Tour bo in že se ga veselim. Upam, da bom v najboljši formi. Bomo videli, kako bo potekalo."

Prihod Rogliča in Pogačarja v cilj

Za Pogačarja bo pri 21 letih Tour velika šola, čeprav lahko pričakujemo, da bo na njem pustil pečat. Se pa zato s skupno zmago spogleduje Roglič. Jumbo-Visma bo imela eno izmed najboljših ekip na Dirki po Franciji, ki bi se morala začeti 29. avgusta v Nici in končati 20. septembra v Parizu. Predvideni so trije kapetani. Ob našem Rogliču še Tom Dumoulin in Steven Kruijswijk. Drugi je bil lani na Touru tretji, Dumoulin pa je v karieri že osvojil Giro in bil leta 2018 na Touru drugi - takrat je bil Roglič četrti.

Primož Roglič
Sportal Epski spopad za državni naslov: Roglič v zadnjih metrih opravil s Pogačarjem! #video

Iskanje optimuma

Kaže, da delnice najvišje kotirajo prav Rogliču, ki iz leta v leto ekspresno napreduje. "Tour je glavni cilj sezone kot največja dirka. Nanjo želimo priti optimalno pripravljeni. Če to raven dosežemo, bomo tudi na dirki pokazali svojo moč. Več ne moremo zahtevati. Tour je prioriteta," poudarja Roglič, ki je v nedeljo premierno postal državni prvak.

Mladi Tadej Pogačar bi bil lahko celo kapetan UAE Emirates na letošnjem Touru. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Mladi Tadej Pogačar bi bil lahko celo kapetan UAE Emirates na letošnjem Touru. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Za prvega moža lanske koledarske sezone je bila to šele prva dirka v koledarskem letu: "Za zdaj gre vse po načrtih. Štart moje tekmovalne sezone je super. Zagotovo si želim nekaj stvari izboljšati. To bomo storili na pripravah, ki bodo kmalu prišle na vrsto. Načrt je, da smo čez dva meseca najbolje pripravljeni."

Mohorič v Francijo in Andoro, z Brajkovičem sta si na državnem prvenstvu izmenjala nekaj besed

Načeloma ima Tour v programu tudi član Bahrain McLarna Matej Mohorič, ki je na državnem prvenstvu s tretjim mestom pokazal, da je prav tako dobro pripravljen: "Solidno je bilo. Do pravih dirk je še mesec. Dela pred mano je še veliko. Verjamem, da bomo na ekipnih pripravah dogradili tisto, kar moramo, in da bomo na prvih dirkah v avgustu v ospredju."

Matej Mohorič je na državnem prvenstvu zaostal le za Rogličem in Pogačarjem. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Matej Mohorič je na državnem prvenstvu zaostal le za Rogličem in Pogačarjem. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Za zmagovalcem Rogličem je zaostal 39 sekund, deset manj za drugim Pogačarjem. Je pa prehitel Janija Brajkoviča iz Adrie Mobila, s katerim sta si izmenjala nekaj besed: "Jezen je bil, ker mu pri narekovanju ritma nisem pomagal. Morda bi lahko ujela Primoža in Tadeja, a sem vedel, da bova, tudi če bi ju ujela, slej ko prej popustila, ker sta kalkulirala in se gledala ter nista šla celoten vzpon na vso moč," je razložil Mohorič.

Danes je z ekipo že odpotoval na petdnevne priprave, na katerih si bodo skupaj s prvim zvezdnikom Mikelom Lando ogledali gorske etape Toura. "Julija nas nato čakajo še skupne priprave v Andori, kjer se bomo pripravili na Dirko po Franciji," je sklenil Mohorič.

Ne spreglejte