Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
22. 8. 2023,
18.12

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

Natisni članek

Dirka po Španiji Dirka po Španiji Vuelta Vuelta Jumbo-Visma Jonas Vingegaard Jan Tratnik Primož Roglič Primož Roglič

Torek, 22. 8. 2023, 18.12

8 mesecev, 2 tedna

Primož Roglič pred Dirko po Španiji

Roglič Vingegaarda ne vidi kot tekmeca

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45
Primož Roglič Jonas Vingegaard | Primož Roglič in Jonas Vingegaard sta osrednja favorita za zmago na Vuelti. | Foto Reuters

Primož Roglič in Jonas Vingegaard sta osrednja favorita za zmago na Vuelti.

Foto: Reuters

Vuelta je nov vrhunec, ki je pred očmi slovenskega kolesarskega šampiona Primoža Rogliča. Trikrat jo je v karieri že osvojil, zdaj bo četrtič poskušal prikolesariti do rdeče majice najboljšega. Zaveda se, da je konkurenca izjemna, neizprosna bo že znotraj moštva, saj bo na štartu v Barceloni tudi junak Toura Jonas Vingegaard. Povrhu vsega pričakuje povsem drugačno dirkanje kot na Giru, kjer je čakal na konec na Svetih Višarjah. A poudarja, da je pripravljen.

Thomas Gloag
Sportal Rogličevega pomočnika zbil avto, sezone je konec

Štiri dirke je Primož Roglič odpeljal letos in prav vse štiri osvojil. Prejšnjo soboto je v velikem slogu potrdil zmago na Dirki po Burgosu, zaradi česar se lahko optimistično podaja na Dirko po Španiji: "Zelo dobrodošlo je bilo iti na Dirko po Burgosu. Prva dirka po Giru je bila zame. Moral sem priti nazaj v ritem dirkanja, se spopasti z vročino. Tako naj bi bilo tudi na Vuelti."

Kdo bo osvojil letošnjo Dirko po Španiji?

  • Primož Roglič
    83,91 %
    1690 glasov
  • Jonas Vingegaard
    10,63 %
    214 glasov
  • Remco Evenepoel
    3,33 %
    67 glasov
  • Joao Almeida
    0,35 %
    7 glasov
  • Geraint Thomas
    0,40 %
    8 glasov
  • Juan Ayuso
    0,74 %
    15 glasov
  • Kdo drug
    0,65 %
    13 glasov
Oddanih 2014 glasov

Videti je bilo, da ob koncu sobotne zadnje etape sploh ni odpeljal klanca na polno, ampak je le čakal na zaključni šprint. Na vprašanje, ali je bilo tudi v resnici tako, je Rogla odgovoril: "Dovolj je bilo. Težko se je bilo, zlasti po nekaj mesecih, vrniti nazaj v tekmovalni ritem. Dovolj je bilo, nisem imel želje iti hitreje. Na koncu sem lahko šel toliko, da sem končal sebi v prid. Lepa dirka je bila."

Skupaj pomagati prizadetim v poplavah

"Opozoril bi na dražbo, dobrodelno akcijo, ko smo se skupaj zbrali vsi slovenski profesionalni kolesarji. Da z malenkostjo poskušamo pomagati tistim, ki pomoč potrebujejo, ker je bilo zelo grozno, nepredstavljivo spremljati, kaj se je v obdobju poplav dogajalo po Sloveniji," je Roglič spregovoril o dobrodelni akciji (licitacija dresov), v katero so vstopili prav vsi slovenski kolesarji, ki nastopajo v World Touru.

Tratnik v veliko pomoč

Prvič v karieri se je pripravljal nekoliko drugače na Vuelto, bistveno bolj načrtno, saj je imel po Giru veliko premora: "Zadovoljen sem. V zadnjih letih se ni ravno velikokrat zgodilo, da sem res z načrtom odšel na Vuelto. Vedno je bil odhod bolj posledica za stvari, ki so se zgodile prej. Moj odhod je bil temu primeren. Letos sem se dobro pripravil. Nestrpno pričakujem štart."

Primož hvali kakovost moštvenega kolega Jana Tratnika. | Foto: Instagram/Jan Tratnik Primož hvali kakovost moštvenega kolega Jana Tratnika. Foto: Instagram/Jan Tratnik

Dirka po Španiji se bo začela 26. avgusta z ekipnim kronometrom po Barceloni. Njegovo moštvo Jumbo-Visma bo na Iberskem polotoku nastopilo z zelo kakovostno zasedbo. V veliko pomoč bo Jan Tratnik, kapetana pa bosta kar dva – ob Rogliču še Jonas Vingegaard.

Jan je imel smolo v letošnjem letu, potem ko ga je dan pred začetkom Gira zbil avto in ni mogel nastopiti na italijanski tritedenski pentlji, zdaj bo ob boku Rogliču: "Prej ko sva se vozila, se je pošalil, da je najbolje, da do dirke ne greva več na kolo. Vsi vemo, kakšno kakovost ima v sebi. V veselje mi bo, da bova skupaj dirkala. Bo pa poleg njega tudi drugi Jan (Bevc, op. a.) kot mehanik. Mala slovenska ekipa na Vuelti bomo."

Primož Roglič Vuelta 2020
Sportal Veličasten Rogličev skok za zgodovino

Dvoboj tudi z Jonasom. "Če bo zmagal kateri izmed naju, bodo to sladke skrbi."

Nato je beseda ob druženju s slovenskimi novinarji nanesla na moštvenega kolega Vingegaarda. Vsak izmed njiju bo poskušal letošnje leto končati z dvema zmagama na tritedenskih dirkah, zato bo to tudi interni boj, ki na zunaj ne bo viden. "Super je. Kako nam bo šlo, bomo videli. Kakorkoli se obrne, moramo doseči čim boljši rezultat za našo ekipo. Najboljši bo na koncu zmagal. Če bo to kdo izmed naju, bodo sladke skrbi," je o sodelovanju z Jonasom dejal Roglič.

Kdo bo boljši? | Foto: Guliverimage Kdo bo boljši? Foto: Guliverimage

Prav Vuelta je bila prva tritedenska dirka za Danca, potem ko ga je Roglič imel ob sebi leta 2020, ko je drugič osvojil špansko kolesarsko pentljo. In kako se Roglič poigrava z mislijo po dveh zmagah na tritedenskih dirkah v enem letu? "Vse kombinacije so zanimive. Zame. Za ekipo so sladke skrbi, ali bom jaz ali on. Ni dirka le med nama, ogromno motiviranih nasprotnikov bo. Gremo štartat, nato pa bomo videli, kako bo vse skupaj potekalo," pravi Roglič, ki Jonasa ne vidi kot tekmeca: "Kot sotekmovalca. To ni glavno vprašanje. Vprašanje je, kako premagati preostale nasprotnike s skupnimi močmi. Izrabljati drug drugega, da premagamo tekmece."

Zagotovo pa je to edinstven položaj, da bo glavni Primožev tekmec prišel iz moštva: "Zagotovo bo dovolj pripravljenih kolesarjev. Vsak bo imel dovolj prostora za tekmovanje s preostalimi. Izogibati se je treba neposrednemu tekmovanju znotraj ekipe."

Primož Roglič Jonas Vingegaard
Sportal Pri Jumbo-Vismi predstavili ekipo, udarili bodo z dvojcem Roglič-Vingegaard

Pričakuje odprto komunikacijo

Kot poudarja Roglič, na Vuelti ne bosta nastopala le z Vingegaardom. Tu bodo še lanski zmagovalec Remco Evenepoel, iz vrst UAE Emirates bosta nastopila Joao Almeida in Juan Ayuso, pri Ineos Grenadiers bodo imeli Gerainta Thomasa ...: "Konkurenca je vedno. Tudi če greš na vaško dirko, na hrib, se najde nekdo, ki ti bo otežil življenje. Jasno, če želiš zmagati. Veseli me, da je takšna konkurenca. Boljša kot je, višjo raven kolesarjenja moramo pokazati. Zato je zanimivejše za vse."

Primož Roglič | Foto: vueltaburgos.com Foto: vueltaburgos.com

Jasno pa je, da bo imela ekipa Jumbo-Visme "dream team" v Španiji, če gledamo konkurenco. V nizozemskem moštvu si želijo, da bi v letu 2023 osvojili prav vse tri Grand Toure. Kaj to prinaša s taktičnega vidika? "Vedno si želiš imeti močno ekipo. Vsak ima konec koncev svoje interese. Gledano na nas je, da bo med mano in Jonasom ves čas odprta komunikacija. Da se bo vedelo, kaj kdo kej dela. Zato upamo, da bodo za ekipo potem le še sladke skrbi."

Pričakujemo lahko zelo napadalno Vuelto, saj bo veliko kandidatov za skupno zmago in marsikaj se bo lahko zgodilo. Po uvodnem ekipnem kronometru bo razgibana tudi druga etapa, ki bo imela pred ciljem v Barceloni krajši vzpon na Castell de Montijuiic, v tretji pa bodo dan že sklenili v Andori na nadmorski višini skoraj 2000 metrov ... Pomembne znajo biti tudi bonifikacije na cilju, česar se Primož zaveda: "Pripravljen sem, da bom naredil vse, da se dirko dobi. Če bo treba šprintati na bonus sekunde, bom to delal. Dirka bo sama povedala, kje so skrite priložnosti, da vzameš kakšno sekundo tekmecu, proti kateremu tekmuješ."

N vprašanje, ali se v tovrstnih zaključkih čuti močnejšega od Remca in Jonasa, je bil kratek: "Bomo videli."

Primož Roglič
Sportal Primož Roglič v velikem slogu do novega uspeha! Sanjski niz se nadaljuje.

Drugače kot na Giru

Tudi sam je dejal, da bo na Vuelti napeto že od vsega začetka, kar je bilo drugače kot na od Giru, ki ga je maja osvojil, ko je imel misli osredotočene na posamični kronometer na Svete Višarje, ki ga je v velikem slogu pred ogromnim številom slovenskih navijačev tudi osvojil: "Gledano na vso traso bo precej drugače, kot je bilo na Giru. Tam sem čakal na tiste zaključne dni. Zaključek, ker sem vedel, kako je zahteven in kaj se lahko zgodi. Precej obratno je. Štartali bomo že z ekipnim kronometrom, ki bo naredil razlike med tistimi v boju za generalno razvrstitev. Vsak naslednji dan bo zanimiv. Kdor bo hotel zmagati, bo moral pokazati raven pripravljenosti že od samega štarta. A se bo tudi Vuelta sklenila z zadnjimi etapami, ki so težke."

Letos se je že veselil prestižne zmage na Giru. | Foto: Boštjan Podlogar/STA Letos se je že veselil prestižne zmage na Giru. Foto: Boštjan Podlogar/STA

Od 26. avgusta do 17. septembra bo torej na sporedu Vuelta, ki bi jo rad Roglič osvojil četrtič v karieri. Lani mu je padec preprečil lov na četrto zaporedno zmago, prav rad pa bi prišel v družbo Španca Roberta Herasa, ki je kot edini štirikrat osvojil največjo špansko dirko – njemu je to uspelo v letih 2000, 2003, 2004 in 2005.

Jonas Vingegaard Richard Plugge
Sportal Bi lahko imeli pri Jumbo-Vismi nevšečnosti?
Richard Carapaz Dirka po Franciji 2023
Sportal Startna lista Vuelte krajša za eno od velikih kolesarskih imen
Ne spreglejte