Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 8. 2023,
16.48

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Dirka po Burgosu Primož Roglič Primož Roglič

Sobota, 19. 8. 2023, 16.48

8 mesecev, 1 teden

Dirka po Burgosu, 5. etapa

Primož Roglič v velikem slogu do novega uspeha! Sanjski niz se nadaljuje.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Primož Roglič | Primož Roglič je v zadnji etapi v zaključku premagal Adama Yatesa in slavil drugo etapno zmago na Dirki po Burgosu, ki jo je osvojil v velikem slogu. | Foto vueltaburgos.com

Primož Roglič je v zadnji etapi v zaključku premagal Adama Yatesa in slavil drugo etapno zmago na Dirki po Burgosu, ki jo je osvojil v velikem slogu.

Foto: vueltaburgos.com

Slovenski kolesarski šampion Primož Roglič nadaljuje pravljično leto 2023. Osvojil je še četrto večetapno dirko, hkrati bil najhitrejši tudi v zadnji etapi Dirke po Burgosu, potem ko se je v zaključku ciljnega vzpona odpeljal tekmecema Adamu Yatesu in Aleksandru Vlasovu. Z veliko zmago je poslal sporočilo, da je dobro pripravljen pred Vuelto, ki jo bo skušal osvojiti četrtič v karieri. To je zanj že 20. zmaga v skupnem seštevku.

Primož Roglič
Sportal Špancu se je beg obrestoval, Roglič brez pretresov

Izjemno leto se pri Primožu Rogliču nadaljuje. Nastopil je na štirih dirkah in vse osvojil. Po operaciji in rehabilitaciji rame si je za prvi test izbral Dirko od Tirenskega do Jadranskega morja in bil takoj najboljši. Močne noge je pokazal prav tako na Dirki po Kataloniji, ki je bila generalka za italijanski Giro. Po španski zmagi je bil pred številnimi slovenskimi navijači najhitrejši tudi na italijanskih tleh ter zgodovinsko osvojil rožnato majico za najboljšega na italijanski tritedenski pentlji.

Po daljšem tekmovalnem premoru si je za test pred odhodom na Vuelto izbral Dirko po Burgosu, na kateri še ni nastopil. Tudi na tej španski preizkušnji je bil korak pred tekmeci. Z dvema etapnima in skupno zmago je poslal sporočilo, da je dobro pripravljen za Dirko po Španiji, ki se bo začela 26. avgusta v Barceloni.

Zadnji dan je za Rogliča predstavljal nov izziv, saj se je trasa končala s ciljnim vzponom na Lagunas de Neila, ki je bil dolg sedem kilometrov, povprečna naklonina pa je znašala 8,7 odstotka – zadnji kilometer je imel povprečni 11-odstotni naklon, najstrmejši deli pa so bili tudi 18-odstotni. Na koncu smo spremljali boj med slovenskim šampionom, Aleksandrom Vlasovom (Bora - hansgrohe) in Adamom Yatesom (UAE Emirates), ki sta bila drugi in tretji v skupnem seštevku z zaostankom 39 oziroma 42 sekund. V samem zaključku se je Roglič odpeljal naprej in v velikem slogu potrdil skupno zmago na tej španski dirki. 

"Dan je bil spet vroč, a počutil sem se odlično. Naši fantje so ves dan nadzirali etapo, na koncu pa 'gas do konca' na vzponu," Rogliča po tekmi povzema spletna stran cyclingnews.

To je zanj že 20. zmaga v skupnem seštevku in 76. v profesionalni karieri.

"Zdaj čakam Vuelto"

Zdaj je pred njim teden tekmovalnega počitka, nato pa se bo začela Vuelta, na kateri bo imel hudo konkurenco. Med drugim mu bodo na poti do zmage nasproti stali moštveni kolega pri Jumbo-Vismi Jonas Vingegaard, lanskoletni zmagovalec Remco Evenepoel (Soudal–Quick-Step), Joao Almeida in Juan Ayuso (UAE Emirates), Geraint Thomas (Ineos Greandiers) ...

Primož Roglič | Foto: vueltaburgos.com Foto: vueltaburgos.com

"Tekma je bila zelo dobra, da sem dobil tiste nekaj potrebne intenzivnosti v noge. Seveda sem vesel tudi zmage. A sem sem prišel, da dobim še tiste zadnje potrebne občutke, seveda pa so bile etape težke in bilo je izjemno vroče. Zdaj čakam Vuelto," je še dejal slovenski šampion.

Rezultati 5. etape Dirke po Burgosu

Results powered by FirstCycling.com

Podrobnejši potek 5. etape:

Dirka po Burgosu 5 etapa | Foto: Vuelta Burgos Foto: Vuelta Burgos

Cilj – Velika etapna zmaga Primoža Rogliča, ki je premagal Adama Yatesa in Aleksandra Vlasova. Prav tako je osvojil Dirko po Burgosu. Z novo zmago nadaljuje sanjsko leto 2023, saj je še nepremagan. Osvojil je Dirko od Tirenskega do Jadranskega morja, Dirko po Kataloniji, Dirko po Italiji in zdaj še Dirko po Burgosu. Njegov naslednji cilj je Vuelta, ki se začne 26. avgusta v Barceloni. 

400 metrov do cilja – Kdo od trojice bo slavil etapno zmago? Dirko bo zagotovo Roglič.

900 metrov do cilja – Videti je, da bo Rogliču uspelo osvojiti Dirko po Burgosu. Še vedno je skupaj z Vlasovom in Yatesom, ki narekuje tempo.

1,4 km do cilja – Roglič dobro nadzoruje Vlasova in Yatesa, ki sta največja konkurenta za skupno zmago. Spet se jim je priključil Jay Vine.

1,9 km do cilja – Zdaj je na čelu trojice Roglič.

2,2 km do cilja – Trojica še vedno skupaj. Primož Roglič kolesari na tretji poziciji.

2,6 km do cilja Adam Yates je skočil, za njim sta šla Aleksander Vlasov in Primož Roglič.

3,8 km do cilja Jay Vine (UAE Emirates) kolesari v ospredju, za njim so Aleksander Vlasov (Bore - hanshroge), Adam Yates (UAE Emirates) in Primož Roglič (Jumbo-Visma). Imamo le še skupino desetih kolesarjev.

5,4 km do ciljaDomen Novak (UAE Emirates) navija tempo na čelu glavnine. Za njim so kolesarji Bore - hanshroge, zatem pa vodilni Primož Roglič, ki ima tudi danes veliko pomoč v Janu Tratniku.

7 km do cilja – Zaključni vzpon se je začel, čeprav se cesta že nekaj časa dviga.

10 km do cilja – Ubežniki so ujeti. Na čelu glavnine je ekipa Jumbo-Visme in UAE Emirates. Adam Yates je eden od izzivalcev našega Primoža Rogliča, ki ima pred Britancem 38 sekund prednosti.

14 km do cilja – Prednost treh ubežnikov je padla pod minuto in znaša 50 sekund. Kolesarji se približujejo zaključnemu vzponu, ki ima predznak ekstra kategorije – vzpon na Lagunas de Neila bo dolg sedem kilometrov, povprečna naklonina pa bo znašala 8,7 odstotka. Zadnji kilometer ima povprečni 11-odstotni naklon, najstrmejši deli pa so tudi 18-odstotni. 

25 km do cilja – Kolesarji se nezadržno približujejo vrhu drugega gorskega cilja Alto del Cargadero (7,8 km/2,9 %). Po spustu se bodo delile bonifikacijske sekunde, zato bo zanimivo, kaj se bo dogajalo v glavnini, ki zaostaja 1:18.

39 km do cilja – Prednost ubežnikov znaša le še 1:05.

60 km do cilja – Ubežniki so prečkali prvi gorski cilj, medtem pa se je zaostanek glavnine zmanjšal na 2:18. Na čelu glavnine je ekipa Jumbo-Visme, ki ima v svojih vrstah vodilnega Primoža Rogliča.

75 km do cilja – Čeprav je trasa že vseskozi razgibana, se bodo kolesarji v kratkem podali na prvi kategorizirani klanec – Alto de la Galiana (2,5 km/6 %) ima predznak III. kategorije. Prednost ubežnikov znaša tri minute.

87 km do cilja – V skupnem seštevku je najbližje vodilnemu Primožu Rogliču Jetse Bol, ki zaostaja 8:07.

100 km do cilja – Ubežna skupina, v njej so Američan Joe Dombrowski (Astana), Nizozemec Jetse Bol (Burgos-BH) in Španec Carlos Canal (Euskaltetl-Euskadi), je v ravninskem delu zadnje etape še povečala prednost. Zdaj znaša tri minute in 22 sekund.

125 km do cilja – Ubežna skupina s štirimi kolesarji, med katerimi pa ni nobenega, ki bi zasedal višje mesto v skupni razvrstitvi, si je prikolesarila prednost dveh minut pred glavnino, v kateri so največji favoriti za skupno zmago, Primož Roglič ima pred najbližjim zasledovalcem Aleksandrom Vlasovom 33 sekund prednosti.

12.38 – Začelo se je sklepno dejanje Dirke po Burgosu, ki bo imela zanimiv zaključek, zahteven vzpon na Lagunas de Neila, pri katerem imajo najstrmejši deli kar 18-odstotni naklon. V skupnem seštevku je v vodstvu slovenski kolesarski as Primož Roglič, ki ga prihodnji teden čaka nov velikanski izziv, nastop na sloviti Vuelti.

Ne spreglejte