Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
14. 8. 2021,
21.55

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,66

5

Natisni članek

Dirka po Španiji Dirka po Španiji Vuelta Vuelta Luka Menalo Jan Polanc Jan Tratnik Primož Roglič Primož Roglič

Sobota, 14. 8. 2021, 21.55

1 leto, 9 mesecev

Po 1. etapi na Vuelti

'Roglič ekspres': "Noro, a?"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,66

5

Primož Roglič | Primož Roglič je v velikem slogu začel letošnjo Vuelto. Že prvi dan je vodilni in se je tekmecem v boju za skupno zmago na le 7,1 kilometra dolgi preizkušnji dodobra odlepil. | Foto A.S.O./Luis Angel Gomez

Primož Roglič je v velikem slogu začel letošnjo Vuelto. Že prvi dan je vodilni in se je tekmecem v boju za skupno zmago na le 7,1 kilometra dolgi preizkušnji dodobra odlepil.

Foto: A.S.O./Luis Angel Gomez

Na Vuelti nič novega. Primož Roglič, ki je bil junak španske tritedenske dirke na prejšnjih dveh izvedbah, je že po prvem dnevu v rdeči majici vodilnega. "Štart, kakršnega smo si zaželeli," je dejal športni direktor Jumbo-Visme Griescha Niermann, slovenski šampion pa dodal: "Super zadovoljen sem in pomirjen." A ni bil edini od slovenskih kolesarjev, ki je zablestel v 1. etapi Dirke po Španiji. S tretjim in enajstim mestom sta se izkazala tudi Jan Tratnik in Jan Polanc.

Prvi favorit uvodne etape na Vuelti Primož Roglič je upravičil vlogo favorita, ki so mu jo pripisovali. Z le 7,1 kilometra dolgim, tehnično zahtevnim kronometrom je opravil v svojem slogu. Vsem je pokazal, zakaj je nedavno na olimpijskih igrah v Tokiu osvojil zlato medaljo prav v vožnji na čas.

Primož Roglič
Sportal Kakšna predstava Primoža Rogliča: že prvi dan v rdečem!

Luka Mezgec
Sportal Vrača se na kraj zločina z natančno določeno nalogo

"Prelep štart. Super zadovoljen sem."

Tokrat je bila razdalja bistveno krajša, a je šlo na polno od začetka do konca. Najbolj se je približal povprečni hitrosti 50 km/h in drugega Alexa Aranburuja prehitel za šest sekund. Španec se je le zasmejal, ko je slovenski kolesar kot ekspresni vlak prečkal ciljno črto. Hitro je zapustil mesto vodilnega in čestital Rogliču.

"Noro, a? Očitno je bilo dovolj. Super zadovoljen sem in pomirjen z današnjim rezultatom. Čeprav je bil kronometer kratek, je bilo težko. Ne želiš si več, ko prečkaš ciljno črto. Od začetka do konca je bilo na polno," je kar na kolesu, na katerem se je razpeljeval v katedrali v Burgosu, ki je bila zgrajena pred natanko 800 leti, po vnovični zmagi povedal član Jumbo-Visme.

Primož Roglič | Foto: A.S.O./Luis Angel Gomez Foto: A.S.O./Luis Angel Gomez

To je njegova šesta etapna zmaga na Vuelti in tretja v kronometru. Že prvi dan je tekmecem v boju za skupno zmago odčital lekcijo in dal vedeti, da ga bo težko spraviti s prestola, razen če se ne bo zgodilo kaj nepredvidljivega.

"Prelep štart. Uživam. Upam, da bomo uživali z ekipo v naslednjih dneh. Hvala," je Roglič zaključil pogovor takoj po prihodu v cilj in kasneje izpostavil, da bi rad imel rdečo majico ob koncu zadnjega dne.

Pred štartom je spregovoril nekaj besed tudi z rojakom Janom Tratnikom (Bahrain-Victorious) in prav Idrijčan je bil eden od tekmecev za etapno zmago. Na koncu je pokazal, zakaj je bil v ožjem krogu favoritov za zmago v 1. etapi. Prikolesaril je namreč do tretjega mesta, slovenski uspeh pa je z enajstim mestom dopolnil Jan Polanc (UAE Emirates), medtem ko je bil Luka Mezgec (BikeExchange), ki ni specialist za tovrstno kolesarjenje, nekoliko nižje na razpredelnici.

Z Rogličevo predstavo je bil razumljivo zadovoljen tudi njegov delodajalec, saj se zaveda, da bi lahko slovenski kolesar še tretjič zapored osvojil Vuelto. S tem dosežkom bi izenačil dosežka Roberta Herasa in Tonyja Romingerja, ki sta kot edina trikrat zapored osvojila tritedensko špansko pentljo – Herasu je skupno uspelo celo štirikrat, vendar ne zaporedoma.

"Pritisk je vedno, če si Primož Roglič"

"Bil je lep kronometer. Primož je odlično opravil nalogo. Tudi Sepp (Sepp Kuss, op. a.) je bil odličen. Zelo vroče je bilo. Vse se je razpletlo odlično. Veseli smo," je športni direktor Grischa Niermann na kratko izrazil zadovoljstvo.

Vesel je, da se je Primož dobro spopadel s pritiskom in naredil, kar se je od njega pričakovalo: "Pritisk je vedno, če si Primož Roglič. Osvojil je olimpijske igre. Tu se je prišel borit za zmago. Vemo, da je bil največji današnji favorit, a je moral najprej opraviti nalogo. Odlično jo je."

Primož Roglič | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Nekdanji skakalec je konkurenci v boju za skupno zmago pokazal, da bo ta imela težko delo, če ga bo želela spraviti s prestola. Velika tekmeca Richard Carapaz in Egan Bernal (oba Ineos Grenadiers) sta zaostala debelih 25 oziroma 27 sekund. Izkazal se ni niti Mikel Landa z 38 sekundami pribitka, na Vuelto je prišel kot zmagovalec Dirke po Burgosu. Zato pa se je nekoliko bolj izkazal Enric Mas (Movistar Team) z 18-sekundnim pribitkom in njegov moštveni kolega Miguel Angel Lopez (21 sekund). Rus Aleksander Vlasov (Astana) je bil deseti s 14 sekundami zaostanka …

"Štart, kakršnega smo si zaželeli. Imamo dobro ekipo. Gremo dan za dnem. Naredili smo šele sedem kilometrov, pred nami je še veliko. Daleč je do konca," je izpostavil Niermann.

Rezultati, 1. etapa, Burgos (7,1 km, kronometer):

 1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                      8:32
 2. Alex Aranburu (Špa/Astana-Premier Tech)            + 0:06
 3. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)                 0:08
 4. Tom Scully (NZl/EF Education-Nippo)                  0:10
 5. Josef Černy (Češ/Deceuninck-Quick-Step)          isti čas
 6. Dylan van Baarle (Niz/Ineos Grenadiers)              0:11
 7. Andrea Bagioli (Ita/Deceuninck-Quick-Step)           0:12
 8. Lawson Craddock (ZDA/EF Education-Nippo)             0:13
 9. Michael Matthews (Avs/BikeExchange)                  0:14
10. Aleksandr Vlasov (Rus/Astana-Premier Tech)       isti čas
11. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)                   0:15
...
55. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                       0:31
...

Ne spreglejte