Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 10. 2013,
17.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

kolesarstvo

Sreda, 23. 10. 2013, 17.46

8 let

Riis dobil bitko z UCI v boju za točke Alberta Contadorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mednarodno športno razsodišče je odločilo, da ne velja več pravilo Mednarodne kolesarske zveze, ki dve leti ni upoštevala točk kolesarjem, ki so se vrnili po prepovedi nastopanja.

Mednarodna kolesarska zveza je namreč leta 2011 uveljavila pravilo, da kolesarji, ki se vrnejo v kolesarsko karavano zaradi dokazane uporabe prepovedanih sredstev in metod, še dve leti po vrnitvi ne dobijo točk oziroma se njihove točke ne upoštevajo pri ovrednotenju vrednosti ekipe. Zadnje je bilo vse do zadnjega meseca zelo pomembno, saj je ekipa na podlagi uvrstitve na lestvici (športni vidik) nato prejela licenco World Team. Ta ekipam omogoča nastopanje na vseh 28 kolesarskih dirkah svetovnega koledarja. Letos je zanjo za leto 2014 zaprosilo le 18 ekip, kolikor jih tudi prejme omenjeno licenco. Lastnik moštva Saxo-Tinkoff Bjarne Riis se je pritožil na Mednarodno športno razsodišče, tožbi se je nato pridružila tudi ekipa Movistar (Abarca Sports), saj je bila v podobnem položaju. Šlo je predvsem za točke, ki sta jih po prestani kazni osvojila Alberto Contador in Alejandro Valverde. Riis je že aprila vložil tožbo na Mednarodno športno razsodišče. "Alberto je zelo drag kolesar za vsako ekipo, ki ga hoče imeti v svojih vrstah. Seveda pa je zelo težko ekipi, ki ga ima v svojih vrstah, in ji njegovi uspehi nič ne pomagajo do licence World Tour in s tem do obstanka med najboljšimi ekipami na svetu," je o vzroku za vložitev tožbe dejal Riis.

Španski časopis El Pais danes poroča, da je Mednarodno športno razsodišče označilo pravilo Mednarodne kolesarske zveze kot nesprejemljivo in odločilo, da ekipe lahko same odločajo, katere kolesarje bodo najele. Poleg tega takoj veljajo vse točke, ki jih kolesarji osvojijo po vrnitvi na dirke po prestani prepovedi nastopanja. To pravilo je Mednarodna kolesarska zveza po zaslugi njenega nekdanjega predsednika Pata McQuaida uvedla 29. junija 2011. S tem je želela doseči predvsem to, da najboljši kolesarji, ki so padli na kontroli dopinga, ne bi mogli ob vrnitvi dobiti mesta v kateri izmed ekip z licenco World Tour.

Ne spreglejte