Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 10. 2022,
18.23

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

rehabilitacija padec Nizozemska Amy Pieters

Torek, 25. 10. 2022, 18.23

1 leto, 5 mesecev

Amy Pieters

Prvi koraki nesrečne Nizozemke po grozljivem decembrskem padcu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Amy Pieters (desno) | Amy Pieters (desno) ob pomoči že lahko naredi nekaj korakov. | Foto Guliverimage

Amy Pieters (desno) ob pomoči že lahko naredi nekaj korakov.

Foto: Guliverimage

Iz Nizozemske prihajajo nadvse spodbudne vesti o stanju nesrečne kolesarke Amy Pieters, ki se je decembra lani grdo ponesrečila na treningu v Španiji. Pri padcu si je huje poškodovala glavo, bila nekaj časa v komi, zdaj pa "z nekaj pomoči" že lahko naredi tudi nekaj korakov.

Enaintridesetletna Pietersova se je huje poškodovala pri padcu decembra lani na pripravah nizozemske reprezentance v Španiji. Takoj po padcu je bila operirana v Alicanteju, po prvih najnujnejših posegih in dneh, ki jih je preživela v umetni komi, pa jo je družina preselila domov. 

Zdaj okreva v centru Daan Theeuwes, ki se ukvarja z intenzivno nevrorehabilitacijo. Zaradi poškodb, ki jih je dobila pri padcu, še vedno ne more govoriti, njen napredek pa ustavljajo tudi občasni epileptični napadi, piše v enem od rednih poročil na njeni spletni strani Amypieters.nl. 

A napredek vendarle je, še z veseljem sporočajo njeni najbližji. Pietersova ob pomoči že lahko hodi, "skromni korakci počasi postajajo čisto pravi koraki", piše v zadnjem sporočilu za javnost. "Kaže nam odločenost, da znova shodi, a moramo ostati potrpežljivi, ob tem pa ne izgubljati upanja. Prepričani smo, da nam bo Amy še pokazala lepe stvari," še piše.

Amy Pieters je trikratna svetovna prvakinja v dirkališčnem kolesarstvu, v disciplini madison (štafetna tekma na velodromu) s prvenstev v Pruszkowu (2019), Berlinu (2020) in Roubaixu (2021), pa evropska prvakinja na cestni dirki v Alkmaarju (2019). Na cestnih dirkah je dirkala za ekipo SD Worx, nazadnje, 9. oktobra 2021, je vozila na ženski Dirki po Veliki Britaniji in osvojila četrto mesto v skupnem seštevku.

Preberite še:

Amy Pieters
Sportal Nizozemska kolesarska v padcu utrpela hude poškodbe glave
Ne spreglejte