Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 10. 2021,
16.40

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

17

Natisni članek

Jan Polanc Milano - Torino Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Sreda, 6. 10. 2021, 16.40

2 leti, 6 mesecev

Milano -Torino (190 km)

Primož Roglič v velikem slogu do zmage na najstarejši klasiki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

17

Primož Roglič Adam Yates | Primož Roglič je spet v središču pozornosti. Tokrat je osvojil najstarejšo enodnevno klasiko na svetu. | Foto Guliverimage

Primož Roglič je spet v središču pozornosti. Tokrat je osvojil najstarejšo enodnevno klasiko na svetu.

Foto: Guliverimage

Nov uspeh slovenskega kolesarstva. Na najstarejši enodnevni kolesarski dirki Milano – Torino je zablestel Primož Roglič in spisal posebno zgodbo. Tadej Pogačar je na koncu osvojil četrto mesto, potem ko je na zaključnem vzponu Superga nad Torinom izgubil stik z Rogličem in na koncu drugouvrščenim Adamom Yatesom.

Podrobno Milano - Torino:

CILJ - V zaključnem šprintu je Primož Roglič še enkrat pokazal, da je kralj tovrstnih zaključkov in v velikem slogu kot prvi Slovenec osvojil najstarejšo enodnevno klasiko na svetu. Prva izvedba je bila že daljnega leta 1876. To je za Rogliča že 60. profesionalna zmaga. Tadej Pogačar je osvojil četrto mesto. V šprintu je bil od njega hitrejši Joao Almeida.

0,4 km do cilja - Adam Yates se skuša otresti Primoža Rogliča.

1,3 km do cilja - Primož Roglič in Adam Yates se bosta udarila za zmago. Tadej Pogačar bo, kot kaže, osvojil tretje mesto. Za vodilnim dvojcem zaostaja 16 sekund.

1,7 km do cilja - Primož Roglič in Adam Yates imata 17 sekund prednosti pred Tadejem Pogačarjem in druščino.

2,6 km do Zaključek dirke bo na griču Superga nad Torinom. V zadnji klanec bodo kolesarji grizli dvakrat.  | Foto: Zaključek dirke bo na griču Superga nad Torinom. V zadnji klanec bodo kolesarji grizli dvakrat. cilja - Primož Roglič je bil videti že odpisan, nakar je potegnil in za seboj pustil Pogačarja in Almeido ter našel priključek z Adamom Yatesom.

2,7 km do cilja - Adam Yates je vroč danes. Spet je skočil, tokrat je pustil za seboj vse.

2,9 km do cilja - Tadej Pogačar je uspel najti priključek. Ob Adamu Yatesu in Primožu Rogliču je še Joao Almeida.

3,2 km do cilja - Adam Yates ne popušča, sledi mu le Primož Roglič. Tadej Pogačar popušča.

4 km do cilja - Šest kolesarjev je skočilo, med njimi tudi Tadej Pogačar in Primož Roglič. V ospredju te skupine je Adam Yates. V skupini so še Alejandro Valverde, Michael Woods in Joao Almeida

4,8 km do cilja - Iz skupine odpada aktualni svetovni prvak Julian Alapihlippe.

4,9 km do cilja Mauri Vansevenant (Deceuninck - Quick Step) je začel z zaključnim vzponom. Njegova prednost je 25 sekund, a je težko verjeti, da bo zdržal do konca.

9 km do cilja - Primož Roglič in zimzeleni Alejandro Valverde se pogovarjata v skupini, ki se bo potegovala za zmago. Kaj sta se velikana kolesarstva dogovorila, vesta le ona.

10 km do cilja - Sloviti grič Superga nad Torinom (4,9 kilometra, povprečni naklon 9,1 odstotka, z najbolj strmim odsekom pri 14 odstotkih) bo prišel na vrsto še enkrat. Povsem na koncu. Takrat se bo vnel zaključni boj za zmago. Mauri Vansevenant (Deceuninck - Quick Step) ima le še deset sekund prednosti. Lovi ga skupina približno 20 kolesarjev. V njej sta tudi slovenska favorita Tadej Pogačar in Primož Roglič.

14 km do cilja - Mauri Vansevenant (Deceuninck - Quick Step) ima 14 sekund prednosti.

19 km do cilja - Skočil je Mauri Vansevenant (Deceuninck - Quick Step). Nazadnje je zmagal pred 273 dnevi. Pred njim je spust s Superge, nakar bo sledila krajša vožnja po ravnini in še enkrat vzpon na Supergo nad Torinom.

22 km do cilja - Enajst kolesarjev je le še v ospredju, med njima tudi Tadej Pogačar in Primož Roglič. Med znanimi so še Julian Alaphilippe, Chris Froome, Michael Woods, Alejandro Valverdo, Rafal Majka ...

23 km - Kolesarji so začeli s prvim od dveh vzponov na Superga nad Torinom.

26 km do cilja - Bo glavnina ujela skupino s slovenskima kolesarjema? Le še 20 sekund zaostaja.

31 km do cilja - 22 sekund ima še Pogačarjeva in Rogličeva skupina prednosti.

35 km do cilja - 25 kolesarjev je v ospredju, med njimi tudi slovenska aduta za zmago Tadej Pogačar in Primož Roglič. Glavnina zaostaja 40 sekund.

47 km do cilja - Glavnina je zaostala za skupino kolesarjev, ki se je odločila, da pritisne pedala. Med njimi so tudi Tadej Pogačar, Primož Roglič, Julian Alaphilippe, Alejandro Valverdem, Michael Woods … Pred glavnino imajo 48 sekund prednosti. Skupina šestih ubežnikov je ujeta.

64 km do cilja - Glavnina se je razdelila v tri dele. V uvodni sta tudi Tadej Pogačar in Primož Roglič.

70 km do cilja - Prednost ubežnikov je le še 1:30. Kolesarji se počasi približujejo ključnemu delu. Dvakrat se bodo povzpeli na sloviti grič Superga nad Torinom (4,9 kilometra, povprečni naklon 9,1 odstotka, z najbolj strmim odsekom pri 14 odstotkih), ki ga bodo kolesarji premagali dvakrat. "Finalni vzpon je zelo težak. Zgodovinski predznak ima. Vesel sem, da sem tukaj," je povedal slovenski adut Tadej Pogačar.  "Lepa dirka, zlasti finale. Dobra dirka bo, komaj čakam, da vidim, kako se bo izšlo. Za nas je odličen zaključek," pa je povedal aktualni svetovni prvak Julian Alaphilippe.

zimone | Foto:

72 km do cilja - Nič novega, glavnina nadzoruje naskok šesterice ubežnikov, ki znaša 2:36. 

86 km do cilja - Ubežna skupina, ki še vedno šteje šest kolesarjev (Juri Zanotti (BCF), Oier Lazkano (CJR), Mattia Frapporti (EOK), Joan Bou (EUS), Kevin Vermaerke (DSM) in Davide Orrico (Thr), ti vsaj na papirju nimajo večje možnosti za uspeh, povečuje prednost. Pred glavnino ima že več kot tri minute prednosti.

Natanko 100 km do cilja - Povprečna hitrost karavane je 45.669 km/h.

110 km do cilja -  Karavana se loteva vzpona na Zimone (4 km, 4.8-odstoten povprečni naklon). Šesterica ubežnikov ohranja prednost pred glavnino.

126 km do cilja - Glavnina je nekoliko zmanjšala prednost ubežnikov. Ta zdaj znaša 2:40

140 km do cilja - "To je posebna dirka. Zaključek je zelo težak. Naredili bomo vse, da bomo prišli do dobrega rezultata," je pred današnjo dirko dejal Primož Roglič.

147 km do cilja - Prednost ubežnikov znaša 3:17. Med favoriti za današnjo zmago sta tudi slovenska kolesarja Tadej Pogačar in Primož Roglič, ki imata za seboj izvrstno leto. 

162 km do cilja - V begu imamo šesterico kolesarjev. Juri Zanotti (BCF), Oier Lazkano (CJR), Mattia Frapporti (EOK), Joan Bou (EUS), Kevin Vermaerke (DSM) in Davide Orrico (Thr) imajo 2:40 prednosti pred glavnino. 

12.45 – Pozdravljeni, danes je na vrsti dirka Milano-Torino v dolžini 190 km, na kateri nastopajo trije Slovenci – Primož Roglič (Jumbo-Visma), Tadej Pogačar in Jan Polanc (oba UAE Emriates).

Na štartu je tudi svetovni prvak Julian Alaphilippe. | Foto: RCS Sport Na štartu je tudi svetovni prvak Julian Alaphilippe. Foto: RCS Sport

Napoved pred dirko

Italijanska (pol)klasika Milano-Torino je na sporedu v idealnem terminu, da so si jo številni kolesarski zvezdniki zamislili kot pripravljalno dirko za sobotni vrhunec drugega dela sezone - Dirko po Lombardiji, še zadnji, peti kolesarski "spomenik" v sezoni 2021.

Profil trase na dirki Milano-Torino:

Milano Torino | Foto:

Štart bo ob 12.20 v kraju Magenta južno od Milana, cilj pa bodo kolesarji dosegli okrog 17. ure.

Prvi del trase je večinoma ravninski, kar bo voda na mlin kolesarjem, ki razmišljajo o pobegu, zaključek pa je na slovitem griču Superga nad Torinom (4,9 kilometra, povprečni naklon 9,1 odstotka, z najbolj strmim odsekom pri 14 odstotkih), ki ga bodo kolesarji premagali dvakrat.

Med favorite za zmago na tej najstarejši enodnevni kolesarski dirki, prva izvedba je bila leta 1876, na svetu spadata prav slovenska kolesarja Primož Roglič in Tadej Pogačar, ki so jima taki zaključki pisani na kožo.

Oba sta dokazala, da sta v zadnjem delu sezone v dobri formi, še posebej Roglič, ki je v nedeljo s silovitim pospeškom v zaključku suvereno zmagal na razgibani Dirki po Emiliji, ki se je končala s petimi vzponi na klanec San Luca.

Po daljšem premoru po Dirki po Franciji in olimpijskih igrah v Tokiu se prebuja tudi Pogačarjev motor. Dvakratni zmagovalec Toura in vodilni kolesar lestvice Mednarodne kolesarske zveze (UCI) je včerajšnjo jubilejno 100. dirko po treh dolinah Vareseja končal na 3. mestu. Če mu jo 45 kilometrov pred ciljem ne bi zagodla predrta zračnica, zaradi česar je izpadel iz ubežne skupine, pozneje pa se ji ni več želel pridružiti, saj je bil v njej že moštveni kolega Davide Formolo, bi bil najbrž uvrščen še višje. Včeraj si je zaželel mirnejšega začetka današnje dirke, da bi mu tako ostalo dovolj moči za zaključek, v katerem računa na močne noge.

Zaključek dirke Milano-Torino bo na griču Superga nad Torinom, ki je bilo leta 1949 prizorišče tragične letalske nesreče, v kateri je umrla celotna zasedbe nogometnega velikana Torino, je pred tragedijo osvojila pet zaporednih naslovov italijanskega prvaka.

Na griču Superga nad Torinom so leta 1949 v tragični letalski nesreči življenje izgubili igralci Torina.  | Foto: Wikipedia Na griču Superga nad Torinom so leta 1949 v tragični letalski nesreči življenje izgubili igralci Torina. Foto: Wikipedia

Pogačar in Roglič z močno ekipo

Tako Pogačar kot Roglič, ki bosta sezono 2021 v soboto končala na klasiki padajočega listja, Lombardiji, prihajata z močno ekipo. Gorenjskemu volku bodo poleg rojaka Jana Polanca v pomoč tudi Rafal Majka, Marc Hirschi in Diego Ulissi, zasavskemu orlu pa bosta hrbet krila Sepp Kuss in George Bennet. Novozelandec se s prihodnjo sezono seli k Pogačarjevim Emiratom.

Na štartnem seznamu dirke Milano-Torino so tudi dvakratni zaporedni svetovni prvak Julian Alaphilippe, Joao Almeida (oba Deceuninck - Quick Step), Adam Yates (Ineos-Grenadiers), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Michael Wods (Israel Start-Up Nation), zmagovalec omenjene dirke leta 2019, Alejandro Valverde (Movistar) in domačin Vincenzo Niballi, ki je pred dnevi slavil na štiridnevni Dirki po Siciliji. Tudi 36-letni Sicilijanec bo v novi sezoni dirkal za drugega delodajalca. Iz ekipe Trek-Segafredo se seli nazaj k Astani, pri kateri je bil že v letih 2013-2016.   

Ne spreglejte