Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 11. 2019,
18.17

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,02

2

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič

Torek, 26. 11. 2019, 18.17

4 leta, 5 mesecev

Naj kolesar leta

Tour, Giro, Vuelta? Primož Roglič še nima jasne slike o letu 2020. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,02

2

Najboljši slovenski kolesar Primož Roglič je še četrtič zapored prejel nagrado za najboljšega slovenskega kolesarja. Pred slavnostnim dogodkom na ljubljanskem gradu je odgovarjal še na vprašanja o smernicah za leto 2020. Načrta dirk za naslednje leto še nima, tega bo z vodstvom ekipe Jumbo Visma sestavil na prvih pripravah, ki bodo potekale od 11. do 20. decembra. Slovenska kolesarka leta 2019 pa je Tanja Žakelj.

"Načeloma sem na dirkah hitrejši," se je Roglič, najboljši kolesar iz Ucijeve lestvice leta 2019, opravičil za manjšo zamudo na novinarski konferenci pred podelitvijo. Povedal je, da si je po epski sezoni, v kateri je zmagal na Dirki po Španiji, nekaj časa vzel za dopust z mlado družinico, a je zdaj že "začel pogledovati novi sezoni naproti".

Roglič in Tanja Žakelj kolesarja leta 2019

Primož Roglič in Tanja Žakelj sta kolesarja leta 2019 po izboru Kolesarske zveze Slovenije. Roglič je na Ljubljanskem gradu nagrado prejel četrtič po vrsti in v karieri, Žakljeva jo je dobila sedmič in za eno prehitela Blažo Pintarič, prej Klemenčič.

Roglič je pričakovano postal kolesar leta, kar mu je uspelo po zaslugi 13 zmag v sezoni, med njimi je najbolj pomembna zgodovinska prva slovenska na tritedenskih dirkah, ko je slavil na dirki po Španiji. Nič manj ni vredno tretje mesto na dirki po Italiji, kar so bile prav tako zgodovinske prve zmagovalne stopničke za Slovenijo, Rogliča in njegovo ekipo Jumbo-Visma. Sezono je končal na prvem mestu Mednarodne kolesarske zveze.

Zasavec je kolesar leta postal četrtič in si zdaj prvo mesto deli s Tadejem Valjavcem in Janezom Brajkovičem.

Žakljeva je prepričala z dvema osmima mestoma, enim na svetovnem pokalu v Val di Soleju, drugim pa na svetovnem prvenstvu v Kanadi, ko si je zagotovila mesto za olimpijske igre v Tokiu 2020.

Žakljeva je s sedmo nagrado kolesarka leta za eno prehitela Pintaričevo. Od leta 2002, odkar KZS podeljuje nagrado kolesarka leta, so vselej zmagale gorske kolesarke. STA

Fotogalerija
1 / 18

Glavno vprašanje je, kakšni so njegovi načrti za leto 2020, a je še prezgodaj, da bi lahko zadovoljil našo radovednost, pravi Zasavec: "Prve priprave imamo od 11. do 20. decembra, takrat se začne načrtovati plan dirk. Za vsakega posameznika posebej in to bolj ali manj za celotno leto."

Načrtov torej še ni. "Počakati bomo morali do prvega trening kampa. Usesti in pogovoriti se moramo, potem bom lahko povedal kaj več," ponavlja slovenski šampion, ob pogledu na imenitno minulo sezono pa je izpostavil vesel dogodek iz zasebnosti. "Dogodki, ki so mi ostali v spominu? Rojstvo sina, vsekakor, saj je to stvar, ki se mi ne bo ponavljala prav pogosto. Pa vse odlične dirke, seveda."

In kje lahko pričakujemo Rogliča?

Olimpijske igre (24. 7.–9. 8.) bodo nekoliko prevetrile kolesarsko dogajanje v letu 2020. Sicer so v svetu kolesarstva letno štirje vrhunci - Giro (9.–31. 5.), sloviti Tour (27. 6.–19. 7.), Vuelta (14. 8.–6. 9.) in septembrsko svetovno prvenstvo -, vendar bo zdaj olimpijsko dogajanje v Tokiu naredilo še dodatno draž.

Najboljša slovenska kolesarja sta postala Tanja Žakelj in Primož Roglič. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Najboljša slovenska kolesarja sta postala Tanja Žakelj in Primož Roglič. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Zlasti, ker se bo največji športni dogodek začel le nekaj dni po dirki po Franciji.

Na Japonskem je preveril olimpijsko progo. "Je lepa in težka, res pa je, da sem bil tam, ko nisem bil več v najboljši formi," je dejal naš šampion. Kot vsi športniki razmišlja tudi o vročini, po kateri je znan poletni Tokio.

Naš najbolj vroč kolesar Primož Roglič, ki je bil v letu 2019 najboljši na lestvici Mednarodne kolesarske zveze (UCI), je letos med drugim osvojil Vuelto (prikolesaril je do 13 zmag), na kateri je navduševal tudi mladi Tadej Pogačar, in se zapisal med največje.

Vprašanje je, kam ga bo pot ponesla prihodnje leto. Nadgradnja bi bil razumljivo francoski Tour, vendar so zanj prav tako magnet olimpijske igre. Zlasti, ker bosta cestna dirka in kronometer po njegovih željah.

A je jasno, da bo težko loviti vrhunski dosežek na Touru in nato še na olimpijskih igrah. O tem se je prepričal že letos, ko mu je zmagoslavje na Vuelti vzelo preveč moči, nato pa na svetovnem prvenstvu ni bil tako svež kot kolesarji, ki so si zavestno vzeli čas za temeljito pripravo v boju za medalje.

Giro je bil letos njegov glavni cilj, "na koncu pa sem zmagal na Vuelti, ki sploh ni bila v načrtu," pravi.

Sicer pa se leto za Primoža Rogliča, ki bo danes prejel nagrado za najboljšega slovenskega kolesarja v letu 2019, še ni končalo. Nekdanji smučarski skakalec je namreč prvi favorit za zlato kolo, ki ga podeljuje francoska kolesarska revija Velo.

Sam razmišlja predvsem o tem, kako postati še boljši.

Na vprašanje, katero nagrado bi vzel, če bi imel na mizi zlato olimpijsko medaljo in rumeno majico s Toura, pa je Primož na koncu odgovoril: "Obe."

Ekipi leta Adria Mobil in BTC City Ljubljana

KZS je za priznanji za posebne dosežke v cestnem kolesarstvu imenovala Tadeja Pogačarja in Jana Polanca. Simon Špilak in Jure Golčer sta dobila priznanji za uspešno kariero. Špilak je tekmovalno pot sklenil letos, Golčer konec sezone 2018. Pogačar in Špilak se današnjega Večera zvezd nista udeležila zaradi drugih obveznosti.

Najboljša cestna ekipa pri moških je postala Adria Mobil, pri ženskah BTC City Ljubljana.

Priznanji za posebne dosežke v gorskem kolesarstvu sta prejeli Blaža Pintarič in Monika Hrastnik, ki je bila kolesarka leta zadnja tri leta. Za najboljšega mladega gorskega kolesarja so razglasili Žaka Gomilščka, za najboljšo ekipo leta v gorskem kolesarstvu Sinter Brakes.

Za mlado obetavno osebnost leta so imenovali Jako Remca, velikega talenta BMX.

Najboljša amaterska kolesarja sta postala Laura Šimenc in Andrej Žavbi.

Jubilejne nagrade za 30, 50 oziroma 70 let delovanja so dobili klubi Tropovci, Bled in Rog.

KZS je podelila še tri priznanja. Za doprinos h gorskemu kolesarstvu jo je dobil Andrej Dekleva, za dolgoletno uspešno delo v kolesarstvu pa Jože Kenk in Radivoj Pečar. STA

Preberite še:

Primož Roglič - sprejem v Zagorju 2019
Sportal Kristalna nagrada za Primoža Rogliča
Kristijan Đurasek
Sportal Huda kazen za klubskega kolega Tadeja Pogačarja in Jana Polanca
Raymond Poulidor Lance Armstrong
Sportal Kolesarska javnost žaluje za "večno drugim" Francozom
Primož Roglič
Sportal Roglič odkrito o zmagovitih sanjah na Touru
Ne spreglejte