Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 7. 2013,
9.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tour

Sobota, 13. 7. 2013, 9.16

8 let

Prezahtevna za šprinterje? Sedem gorskih ciljev pove veliko ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Do konca letošnje dirke po Franciji je na sporedu še osem etap. Vse z izjemo dveh so zelo zahtevne. Na sporedu bo še 36 kategoriziranih gorskih ciljev. Danes bo težko vsem.

Potem ko se boj za zeleno majico najboljšega po točkah odvija že vse od prve etape, se je danes začel tudi boj za pikčasto majico najboljšega v točkovanju gorskih ciljev. Po izjemno naporni petkovi etapi, v kateri je bila povprečna hitrost zmagovalca 47 kilometrov na uro, bo glavnina danes mogoče dovolila, da eden izmed ubežnikov pride do etapne zmage. Trasa 191 kilometrov dolge etape je zelo razgibana in s sedmimi kategoriziranimi gorskimi cilji mogoče nekoliko prezahtevna za večino šprinterjev. A v glavnini je kar nekaj ekip nezadovoljnih z razpletom petkove etape in ekipa, kot je Movistar, danes ne more ničesar izgubiti. S popolnim napadom lahko le pridobijo. V petkovi etapi je okvara kolesa odnesla Alejandra Valverdeja z udobnega drugega mesta v skupnem seštevku na 16. mesto z več kot 12 minutami zaostanka za vodilnim Froomom. V razvrstitvi ekip je ekipa Movistar s prvega nazadovala na peto mesto. Tudi ekipa Sky, ki mora v prihodnjih etapah braniti rumeno majico vodilnega, je daleč od tiste, ki je krojila razplet lani. In dirke vsekakor še ni konec!

Danes je na sporedu sedem klancev. Marcigny (dolg 1,9 kilometra, povprečni naklon 4,9 %, četrta kategorija), Croix Couverte (2,6 km, 5,3 %, četrta kategorija), Tizy-les Bourgs (1,7 km, 8,2 %, tretja kategorija), Pilon (6,3 km, 4,4 %, tretja kategorija), Lozanne (2,5 km, 4 %, četrta kategorija), Duchere (1,6 km, 4,1 %, četrta kategorija), Croix Rousse (1,8 km, 4,5 %, četrta kategorija) je sedem klancev, ki niso pretirano dolgi in bodo krojili razplet etape. V njej je mogoče res vse. Lahko uspe ubežnikom ali pa v cilj prikolesari večja skupina, v kateri bo tudi Slovak Peter Sagan. Od vrha zadnjega klanca bo do cilja v Lyonu še 10 kilometrov. Lyon, ki ima pol milijona prebivalcev, že 17. gosti štart ali cilj etape Toura.

Ne spreglejte