Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 10. 2024,
13.32

Osveženo pred

7 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

Natisni članek

Remco Evenepoel Tadej Pogačar Tadej Pogačar Tre valli Varesine

Torek, 8. 10. 2024, 13.32

7 minut

Tre Valli Varesine 2024

V živo: utrgali so se oblaki, Tadej Pogačar opozarja: Lahko bi bilo kaotično

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,10
Tadej Pogačar | Tadej Pogačar nastopa na enodnevni italijanski klasiki po treh dolinah Vareseja. | Foto Guliverimage

Tadej Pogačar nastopa na enodnevni italijanski klasiki po treh dolinah Vareseja.

Foto: Guliverimage

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) nastopa danes na enodnevni italijanski klasiki po treh dolinah Vareseja. Na trasi od Busto Arsizia do Vareseja je glavni kandidat za zmago. Primož Roglič je to dirko izpustil, saj je kolesaril že v ponedeljek, na delu pa ga bomo videli na Dirki po Lombardiji. Današnja dirka se je zaradi slabega vremena začela z 20-minutno zamudo (12.35), trasa pa je, saj na tem delu Apeninskega polotoka trenutno lije kot iz škafa, skrajšana za 30 kilometrov. Vremenska napoved je vse prej kot obetavna.

Dirka Tre Valli Varesine 2024 v živo:

142 km do cilja: V ubežni skupini so štirje kolesarji. Sestavljajo jo Francoz Romain Bardet, Italijan Lorenzo Germani in Nemca Georg Steinhauser in Felix Engelhardt. Prednost pred glavnino znaša pet sekund.

Tadej Pogačar vozi v glavnini v mavričnem dresu:

Začetek dirke (168,3 km do cilja): Kolesarji so se podali na skoraj 170 km dolgo pot od Busto Arsizia do Vareseja v močnem deževju. Prvi favorit za zmago je Tadej Pogačar (UAE Team Emirates).

Prireditelji enodnevne italijanske klasike po treh dolinah Vareseja so sprejeli odločitev, da bo današnja dirka nekoliko krajša. Kolesarji ne bodo vozili zadnjih dveh krogov, skupna dolžina dirke pa bo s tem krajša za 32 km. Tadeja Pogačarja in druščino tako v močnem deževju čaka 168,3 km dolga pot.

Danes nastopa 167 tekmovalcev. Čeprav so bili prijavljeni na štart, dirke niso začeli Kanadčan Michael Woods (Israel – Premier Tech), Italijana Damiano Caruso in Antonio Tiberi (oba Bahrain – Victorious), Francoz Alan Jousseaume (TotalEnergies) in Belgijec Alec Segaert (Lotto Dstny).

Pogačar: V tem vremenu bi lahko bilo kaotično ...

Kaj sta pred začetkom današnje dirke povedala glavna favorita za najvišja mesta, Tadej Pogačar in Remco Evenepoel? ''Danes dežuje, a ni to nič posebnega. V tem vremenu bi lahko bilo kaotično, saj je na cestah ostalo veliko vode. Skušali se bomo čim bolj prilagoditi razmeram in biti previdni,'' je napovedal aktualni svetovni prvak Pogačar, Belgijec pa je odvrnil: ''Močno dežuje, zato moramo biti zelo previdni. Za mano je naporna sezona, iz dirke v dirko bolj trpim. Komaj čakam naslednjo nedeljo, ko bom lahko odšel na počitnice,'' je Evenepoel na današnji dirki podal varnost na prvo mesto.

Kakšni so bili vremenski pogoji tik pred začetkom moške dirke?

Pred moško dirko so bila na delu dekleta. Vremenski pogoji jim niso bili naklonjeni, zmagala je Francozinja Cedrine Kerbaol:

Pred začetkom dirke:

Tadej Pogačar je v soboto prvič slavil v mavričasti majici svetovnega prvaka, do konca sezone pa ga čakata še dve italijanski enodnevni klasiki z vrhuncem v soboto po Lombardiji.

Še prej se bo s tekmeci meril v okolici Vareseja. Če bo z organizatorji sodelovalo vreme, ga čaka razgibana krožna trasa s številnimi krajšimi vzponi in spusti. Vremenska napoved je sicer zelo slaba z obilnimi padavinami, zaradi česar so oblasti v Lombardiji izdale oranžno opozorilo.

Tre Valli Varesine | Foto: Tre Valli Varesine Foto: Tre Valli Varesine

Pazljivost ob morebitni izpeljavi dirke ne bo odveč predvsem na spustih, podobno kot v soboto na dirki po Emiliji. Tam je Pogačar z napadom ob prvem prečkanju San Luce pridobil veliko prednost in nato varno opravil z vsemi štirimi spusti s slovitega klanca nad Bologno. Preizkušnjo je dobil s prednostjo slabih dveh minut.

Slovenski as bo glavni favorit za zmago. Izpostaviti velja še Remca Evenepoela (Soudal Quick-Step) Britanca Toma Pidcocka (Ineos Grenadiers), drugega po Emiliji z zaostankom ene minute in 54 sekund, Španca Enrica Masa (Movistar), Francoza Romaina Bardeta (DSM-firmenich PostNL) ter tretjega po Emiliji Italijana Davideja Piganzolija (Polti Kometa).

Današnja moška dirka se bo začela ob 12.15 in končala okoli 17. ure.

Preberite še:

Brandon McNulty
Sportal Pogačarjev moštveni kolega najboljši na Hrvaškem, Slovencev ni bilo v ospredju
Tadej Pogačar Giro dell'Emilia 2024
Sportal Pogačar znova deklasiral konkurenco, Roglič in Evenepoel odstopila
Tadej Pogačar
Sportal Pogačar v posebni opravi v boj z Rogličem in Evenepoelom
Ne spreglejte