Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 8. 2023,
10.25

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,34

Natisni članek

doping Michel Hessmann

Torek, 29. 8. 2023, 10.25

8 mesecev, 1 teden

Policija preiskala hišo kolesarja Jumbo-Visme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,34
Michell Hessmann | Michel Hessmann je v preiskavi, potem ko je bil pozitiven na doping testu. | Foto Guliverimage

Michel Hessmann je v preiskavi, potem ko je bil pozitiven na doping testu.

Foto: Guliverimage

Nemško državno tožilstvo je začelo preliminarno preiskavo po pozitivnem dopinškem testu kolesarja Jumbo-Visme Michela Hessmanna. Pri nadarjenemu kolesarju je bila opravljena hišna preiskava, med katero so mu zasegli vse naprave, na katerih bi morebiti lahko našli kakšne dodatne informacije, povezane z dopingom.

Michel Hessmann
Sportal Kolesar Jumbo-Visme suspendiran zaradi dopinga

Novica o pozitivnem testu na doping je prišla v javnost 16. avgusta, ko je njegova ekipa Jumbo-Visma to sporočila na družbenih omrežjih, odgovorni pa so hkrati dali vedeti, da je 22-letni Michel Hessmann do nadaljnjega suspendiran, a mu ekipa v težkih trenutkih stoji ob strani.

Nemškega kolesarja so 14. junija testirali zunaj tekmovanja, kar protidopinške službe redno počnejo. V Hessmannovem telesu so našli diuretik, ki ima sposobnost, da prekrije sledi morebitnih nedovoljenih substanc. Pred tem se je konec maja skupaj z moštvenimi kolegi veselil zmage Primoža Rogliča na Giru, kjer je bil Hessmann del zasedbe nizozemskega moštva.

Natanko 16. avgusta je stekla tudi hišna preiskava v regiji Freiburg, kjer živi Hessmann. Med akcijo policisti deželne policije Baden - Württemberg niso našli dopinških substanc, zasegli pa so nosilce podatkov – običajno so to prenosniki in telefoni, izpostavljajo na nemškem sodišču.

Michel Hessmann
Sportal Pri Jumbo-Vismi podpirajo kolesarja, pozitivnega na dopinškem testu

Pri Jumbo-Vismi so ravno ta dan izvedeli, da je bila opravljena hišna preiskava, saj jih je Hessmann poklical in dal vedeti, da je policija preiskala njegovo hišo. "Trenutno ne vemo več kot takrat in čakamo na izid. Niti nemško pravosodje niti nemški organ za doping nista stopila v stik z nami za morebitna vprašanja in informacije," sporočajo iz Jumbo-Visme.

Ali bo njegov primer vodil tudi v kazenski pregon, se za zdaj še ne ve in je odvisno od rezultatov preiskave. Hessmann bo zaslišan, preden bo sledila pravnomočna odločitev sodišča. "Na njem je, da dokaže svojo nedolžnost," pravijo na tožilstvu.

V Nemčiji je uporaba dopinga kaznivo dejanje. Od leta 2015 v tej državi velja zakon o dopingu, ki določa, da sta uporaba in dajanje dopinga kazniva. Športniki, ki jih ujamejo, lahko prejmejo največ tri leta zapora in ob tem še denarno kazen. Do danes še noben športnik ni končal v nemškem zaporu zaradi uporabe dopinga.

Jonas Vingegaard Richard Plugge
Sportal Bi lahko imeli pri Jumbo-Vismi nevšečnosti?
Ne spreglejte