Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 7. 2016,
11.43

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

Dirka po Franciji

Sreda, 6. 7. 2016, 11.43

6 let, 7 mesecev

Pokurijo toliko kalorij, kot jih je v 252 dvojnih hamburgerjih s sirom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Najodmevnejša kolesarska dirka na svetu je brez kančka dvoma sloviti Tour de France. Zanj vlada ogromno zanimanje, za kolesarje pa je to dirka vseh dirk, na kateri preživljajo tudi pekel.

Dirka po Franciji izvira iz leta 1903, na letošnji izvedbi pa bodo kolesarji v treh tednih naredili 3.535 kilometrov.

Deset let pozneje so hoteli organizatorji premierno vpeljati rumeno majico za najboljšega, vendar je Belgijec Philippe Thys ni želel obleči. Kot je takrat dejal, naj bi bil v rumeni opravi bolj viden, s tem pa bi dal tekmecem dodaten zagon.

Prvič so jo nato podelili leta 1919, premierni lastnik pa je bil Francoz Eugene Christophe. A je tudi on ni želel nositi, saj so se mu ljudje ob progi posmehovali, oponašali kanarčke …

 

Danes jo je nositi prestiž, zato kolesarji garajo, da bi jo enkrat oblekli. Kar 12 milijonov gledalcev si dirko ogleda v živo, kar je jasen pokazatelj, da je to izjemen športni dogodek.

Zbrali smo nekaj zanimivih podatkov, ki vam bodo podali podrobnejšo sliko, kaj kolesarji prestajajo v času vrtenja pedal. Kolesar v povprečju s potenjem izloči 1,5 litra vode na uro, na celotni dirki pa toliko, kot če bi 39-krat potegnili vodo na stranišču.

Ker so napori ogromni, porabijo tudi veliko kalorij. V vseh treh tednih povprečno porabijo 124 tisoč kalorij. Veste, koliko dvojnih hamburgerjev s sirom v znani restavraciji s hitro hrano je to? Kar 252.

Prav zaradi tega potrebujejo ogromno dodatkov, da izgubljeno energijo čim hitreje vnesejo nazaj v telo, saj so nekatere etape dolge tudi po več kot 200 kilometrov. Letošnja najdaljša je bila torkova, kar 237,5 kilometra dolga ravninska etapa od Saumurja do Limogsa, najbolj peklenske pa bodo po gorah v Alpah, pa tudi ob prehodu iz Španije v Andoro.

In po teh težkih etapah bomo dobili novega junaka znamenitega Toura.

Ne spreglejte