Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 3. 2013,
21.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Borut Božič Marko Kump Kristijan Koren

Četrtek, 21. 3. 2013, 21.59

8 let

Pet Slovencev na dirki E3 Prijs Vlaanderen-Harelbeke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na petkovi enodnevni klasični kolesarski dirki E3 Prijs Vlaanderen-Harelbeke, ki bo 6. dirka letošnjega svetovnega koledarja, bodo nastopili Bole, Božič, Koren, Kump in Mezgec.

Na 56. izvedbi dirke, ki letos drugič šteje za točke svetovnega koledarja, je leta 2001 edine slovenske stopničke doslej dosegel Martin Hvastija. Sedanjega slovenskega kolesarskega selektorja sta tistega dne premagala le Belgijec Andrej Čmil in Švicar Stefen Wesemann. Poleg tega je bil takrat v prvi skupini osmih kolesarjev, katerim je 3 kilometre do cilja pobegnil Čmil, tudi Andrej Hauptman, ki je zasedel 7. mesto. Vsekakor bi bili več kot zadovoljni, če kdo od peterice Slovencev, ki bodo tokrat na štartu dirke, ta uspeh ponovi ali celo izboljša. Vsekakor je peterica, ki bo letos nastopila na tej dirki, veliko boljše pripravljena, kot je bilo to lani. Grega Bole (Vacansoleil-DCM), Borut Božič (Astana), Kristijan Koren (Cannondale), Marko Kump (Saxo-Tinkoff) in Luka Mezgec (Argos-Shimano) so kolesarji, za katere bomo lahko držali pesti na 202 kilometrov dolgi dirki. Na slednji bo na sporedu 15 vzponov.

Leberg, Oude steenweg, La Houppe, Berg Stene, Boigneberg, Eikenberg, Stationsberg, Taaienberg, Berg Ten Houte, Kanarieberg, Kapelberg, Paterberg, Kwaremont, Knokteberg in Tiegemberg so klanci, ki bodo na sporedu na letošnji dirki. Trasa ni povsem ista kot v zadnjih treh letih, ko sta na dirki kraljevala Švicar Fabian Cancellara in Belgijec Tom Boonen. Slednji je lani dosegel že peto zmago na tej dirki v karieri, ki jo dvakrat doslej končal še na 2. mestu. Dirka se odloči na klancih v zadnjih sedemdesetih kilometrih. Lani je v cilj prikolesarila velika skupina, v kateri je bilo kar 48 kolesarjev. Predlani je pravi šov v zadnjih sedemdesetih kilometrih uprizoril Cancellara, ki je sam prikolesaril v cilj. Leto pred tem je v ciljnem šprintu ugnal Boonena in Juana Antonia Flecho. Od Slovencev največ lahko pričakujemo od Božiča, ki je včeraj na podobni dirki osvojil 2. mesto. Poleg Božiča večino trase dirke že od lani poznata tudi Bole in Koren, medtem ko sta novinca na dirki Mezgec in Kump.

Tom Boonen, Sylvain Chavanel, Philipp Gilbert, Thor Hushovd, Fabian Cancellara, Lars Ytting Bak, Bernhard Eisel, Mathew Hayman, Peter Sagan, Lars Boom, Johan Vansummeren, Vladimir Gusev, Filippo Pozzato, Edvald Boasson Hagen, Juan Antonio Flecha, Daniele Bennati, Jens Keukeleire, Luca Paolini, John Degenkolb, Tyler Farrar, Matti Breschel in Heinrich Haussler so kolesarji, ki jih lahko pričakujemo v ospredju. Seveda bi moral biti med njimi glede na predstave v zadnjem mesecu tudi Božič. Koren bo moral garati za Petra Sagana, Mezgec za Johna Degenkolba in Kump za Daniela Bennatija. Ostane še Bole, ki bi lahko izkoristil dober dan v primeru, da v zadnji kilometer prikolesari v prvi skupini.

Ne spreglejte