Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 11. 2014,
14.55

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Tour de France Tour de France

Natisni članek

Petek, 7. 11. 2014, 14.55

2 leti

Peklenšček dirke Tour de France bo svoj trizob postavil v kot (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Dieter Senft, Guinnessov rekorder in več kot 20 let stalnica francoskega Toura, se poslavlja. Ljubljenec TV kamer bo zaradi slabega zdravja in pomanjkanja denarja svoj trizob postavil v kot.

62-letni Nemec Dieter Senft, bolj znan kot peklenšček, Devil ali El Diablo v kričeči rdeči opravi, z razkošno brado in okrašenim trizobom, je bil zadnjih 20 let ena glavnih atrakcij francoske pentlje. Kamere so ga najpogosteje oplazile med ključnimi (gorskimi) etapami, pogosto tudi pri vzponu na znameniti Mont Ventoux ali Alpe d'Huez, pogosto pa si je od blizu ogledal tudi spomladanske enodnevne klasike ali tekme svetovnega prvenstva. Svojo prisotnost na dirki je največkrat nakazal z ogromnimi kolesi ali trizobi, ki jih je risal na cesti, po kateri je bila speljana kolesarska trasa, izkazal pa s poskakovanjem in vihtenjem svojega trizoba.

Šibko zdravje in pomanjkanje denarja

No, tega simpatičnega navijača zdaj ob progi ne bomo več videli. Razlog? Šibko zdravje in pomanjkanja sredstev.

Po poročanju nemškega časnika Bild je bil Senft zaradi odločitve nemške nacionalne televizije, ki zadnja leta ne prenaša francoskega Toura, deležen manjšega zanimanja sponzorjev, ki so pretekla leta pridno polnili njegov mošnjiček in mu tako omogočili vsakoletno potovanje v Francijo. Senftov trenutni prihodek je skromnih 500 evrov mesečno, kar po njegovih besedah ne zadostuje za kritje stroškov potovanj na prizorišča dirk.

Priljubljeni El Diablo je od leta 1993 izpustil le eno francosko pentljo, in sicer leta 2012, ko je moral zaradi krvnega strdka v možganih na operacijo, a je radovednost, željo po navijanju in soju medijskih žarometov nadomestil z ogledom svetovnega prvenstva dva meseca pozneje. Zanimivo je, da je kontroverzni ljubitelj kolesarstva tudi Guinnessov rekorder, saj je lastnik največjega voznega kolesa na svetu in največje mobilne kitare, ki ju je iznajdljivi El Dialblo seveda izdelal sam.

Bild zdaj pričakuje poplavo njegovih naslednikov, a kot piše, je Didi Hudič eden in edini in kot tak nenadomestljiv.

Ne spreglejte