Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 1. 2024,
7.25

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

Natisni članek

UAE Emirates Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Sreda, 3. 1. 2024, 7.25

3 mesece, 3 tedne

"Bilo bi nemogoče, da bi Tour, Vuelto (v letu 2023) in Giro (v letošnjem letu) odpeljal v nizu"

Ozadje odločitve, da Tadej Pogačar poskusi z dvojčkom Giro-Tour

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55
Tadej Pogačar, TDF 23 | Tadej Pogačar si je v sezoni 2024 zadal ambiciozen načrt. | Foto Reuters

Tadej Pogačar si je v sezoni 2024 zadal ambiciozen načrt.

Foto: Reuters

Pogovori o tem, da bi Tadej Pogačar nastopil na Giru in Touru v isti sezoni, so se začeli že leta 2022. "Ozrli smo se na to, kako se Tadej regenerira, kakšen je njegov program dirk in druge dejavnike. To je tudi razlog, zakaj lani ni nastopil na Dirki po Španiji. Bilo bi namreč nemogoče, da bi Tour, Vuelto (v letu 2023) in Giro (v letošnjem letu) odpeljal v nizu," je na prvem pripravljalnem taboru ekipe UAE Emirates v tej sezoni poudaril športni menedžer ekipe UAE Joxean Fernández Matxín. 

Konec lanskega leta je kolesarsko javnost navdušila novica, da bo Tadej Pogačar, prvi kolesar jakostne lestvice Mednarodne kolesarske zveze (UCI), prvič v karieri nastopil na Dirki po Italiji in Giro združil z Dirko po Franciji. Zdaj je jasno, da je ideja o tem začela zoreti že v lanski sezoni.

"Gre za odločitev, ki jo je sprejela celotna ekipa, s 360-stopinjskim pogledom na njegovo kariero," je na pripravah v Alicanteju pojasnil športni menedžer ekipe UAE Emirates Joxean Fernández Matxín. "Pogovori o tem so se začeli že leta 2022. Ozrli smo se na to, kako se Tadej regenerira, kakšen je njegov program dirk in druge dejavnike. To je tudi razlog, zakaj lani ni nastopil na Dirki po Španiji. Bilo bi namreč nemogoče, da bi Tour, Vuelto (v letu 2023) in Giro (v letošnjem letu) odpeljal v nizu," je pojasnil španski kolesarski strateg.

Joxean Fernández Matxín lani med Dirko po Italiji med pogovorom za Sportal. | Foto: Ana Kovač Joxean Fernández Matxín lani med Dirko po Italiji med pogovorom za Sportal. Foto: Ana Kovač

Pogačar je lansko sezono začel in končal z zmago. Februarja je slavil na Jaén Paraíso Interior in oktobra sezono končal s tretjo zaporedno zmago na dirki po Lombardiji. V ekipi si želijo zmagovito sezono (Pogačar je leta 2023 nanizal 17 zmag) ponoviti in jo še dodatno začiniti z nastopom na olimpijskih igrah (cestna dirka za moške bo na sporedu 3. avgusta 2024) in septembrskim svetovnim prvenstvom v Švici (cestna dirka bo na sporedu 24. septembra), ki ga je Pogačar že večkrat izpostavil kot enega glavnih ciljev sezone.

Seveda bo Pogačar zaradi zastavljenega programa moral žrtvovati severne klasike, kar pomeni, da ne bo branil lanske zmage na največji enodnevni dirki, Dirki po Flandriji. "Po mojem mnenju in mnenju trenerjev naše ekipe je nemogoče združiti tlakovane klasike in Giro. Poleg tega imamo letos še olimpijske igre. Vse to je nemogoče spraviti v koledar," je poudaril Matxín. Prepričan je, da je dvojček Giro-Tour letos bolj praktičen in lažje izvedljiv kot običajno, še posebej zaradi števila dni (34) med obema grandtouroma in razmeroma lahkega, vsaj za standarde Gira, zadnjega tedna v Dolomitih.

V ekipi UAE so prepričani, da je čas za poskus dvojčka Giro-Tour pravi. "Star je 25 let. Verjamemo, da je pripravljen na izziv," pravi Matxin. 

Pri Emiratih so prepričani, da je Pogačar pri 25 letih pripravljen na dvojni izziv.  | Foto: Jaka Lopatič Pri Emiratih so prepričani, da je Pogačar pri 25 letih pripravljen na dvojni izziv. Foto: Jaka Lopatič

Pogačar bo na Giru ob sebi imel še enega Slovenca, Domna Novaka, ki se je že večkrat dokazal kot izjemen pomočnik, Danca Mikkela Bjerga, Portugalca Neilsona Oliveiro, Avstrijca Felixa Grosschartnerja, Poljaka Rafala Majko, Avstralca Jaya Vinea in Kolumbijca Juana Sebastiána Molana.

Pri Emiratih so predstavili tudi ekipo za Tour. Udarili bodo s kar štirimi močnimi orožji, poleg Pogačarja bodo v Franciji nastopili še Adam Yates, prvič tudi Juan Ayuso in Joǎo Almeida, pa Pavel Sivakov in Nils Politt, novinca v ekipi, Tim Wellens in Marc Soler. Fernández Matxín je na nedavnih pripravah v Španiji jasno izpostavil, da je na obeh dirkah nesporni kapetan Pogačar.

"Zapleteno je, ni pa nemogoče," je dejal Matxín. "Tadej ima sposobnosti, zmogljivosti in značaj, nekaj posebnega je in stoodstotno verjamem vanj. Zame je najboljši kolesar, kar sem jih kadarkoli videl."

Pogačar bo višinske priprave opravil šele po Giru, najverjetneje v Italiji, kjer se bo pripravil na Tour, olimpijske igre in svetovno prvenstvo. 

Pogačar bo sezono 2024 2. marca začel na italijanski enodnevni dirki Strade Bianche.  | Foto: Guliverimage Pogačar bo sezono 2024 2. marca začel na italijanski enodnevni dirki Strade Bianche. Foto: Guliverimage

Pogačarjev koledar dirk za sezono 2024

Tadej Pogačar
 bo novo sezono začel 2. marca v Italiji na dirki Strade Bianche in končal 12. oktobra na dirki po Lombardiji, kjer bo skušal zmagati še četrtič zapored.

Marca bo nastopil še na spomeniku Milano - San Remo (16. marec) in etapni dirki po Kataloniji (18. do 24. marec), 21. aprila pa ga pred premiernim nastopom na dirki po Italiji (4. do 26. maj) čaka še spomenik Liege - Bastogne - Liege, kjer si je letos ob padcu zlomil zapestje.

Julij bo posvečen Dirki po Franciji (29. junij do 21. julij), 3. avgusta bo Pogačar na olimpijskih igrah v Parizu nastopil na cestni dirki, 13.  in 15. septembra ga čakata preizkušnji v Kanadi (VN Québeca in VN Montréala), naslednji vrhunec sezone pa bo 24. septembra v Zurichu v Švici, kjer Pogačarja čaka nastop na svetovnem prvenstvu, kjer ima znova visoke cilje

Preberite še:

Višarje Giro
Sportal Že samo naštevanje športnih uspehov je v Sloveniji nadvse težaško delo

 

Ne spreglejte