Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 1. 2022,
13.02

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00

1

Natisni članek

ciklokros Mathieu Van der Poel

Sreda, 5. 1. 2022, 13.02

2 leti, 3 mesece

Nizozemcu se načrti podirajo kot hišica iz kart

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00

1

Mathieu van der Poel | Nizozemec Mathieu van der Poel zaradi težav s hrbtom ne bo branil naslova svetovnega prvaka v ciklokrosu. | Foto Guliverimage

Nizozemec Mathieu van der Poel zaradi težav s hrbtom ne bo branil naslova svetovnega prvaka v ciklokrosu.

Foto: Guliverimage

Nizozemski kolesarski zvezdnik Mathieu van der Poel se je moral sprijazniti, da je letošnja sezona v ciklokrosu zanj končana, še preden jo je dobro začel, odpovedati pa se je moral tudi nastopu na svetovnem prvenstvu v tej disciplini. Razlog? Ponavljajoče se bolečine v hrbtu, ki ga pestijo vse od grdega padca na dirki v olimpijskem krosu na lanskih olimpijskih igrah v Tokiu.

Štirikratni svetovni prvak v ciklokrosu Mathieu van der Poel je danes sporočil, da zaradi težav s hrbtom ne bo mogel braniti naslova svetovnega prvaka v tej disciplini, še vedno pa ni jasno, kako bodo njegove zdravstvene težave vplivale na sezono v cestnem kolesarstvu.

26-letnemu Nizozemcu, ki se od sredine lanskega leta spopada z oteklino okrog vretenca, so zdravniki svetovali počitek, kar naj bila edina učinkovita oblika zdravljenja njegove težave. 

Konec januarja lani je v Oostendeju osvojil svoj četrti naslov svetovnega prvaka v ciklokrosu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Konec januarja lani je v Oostendeju osvojil svoj četrti naslov svetovnega prvaka v ciklokrosu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Van der Poel je letos nastopil le na dveh ciklokrosih. Sezono je zaradi dodatnih težav s kolenom, ki si ga je poškodoval novembra na treningu, začel z zamudo, a vseeno prikazal zelo dobro pripravljenost. Na dirki svetovnega pokala v Dendermondeju je zaostal samo za glavnim tekmecem na sceni ciklokrosa Woutom Van Aertom, medtem ko je na naslednji dirki v Heusden-Zolderju zaradi vnovičnih bolečin v hrbtu odstopil. Vse od takrat ni več tekmoval, je pa opravil nekaj treningov.

Tako je vse do danes obstajalo nekaj upanja, da bi zimsko sezono vendarle nadaljeval in branil naslov svetovnega prvaka, a je zdaj postalo jasno, da iz tega ne bo nič.

Padca na olimpijskih igrah v Tokiu ne bo tako hitro pozabil. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Padca na olimpijskih igrah v Tokiu ne bo tako hitro pozabil. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Kdaj bo lahko pozabil na poškodbo?

"Nimam kaj dosti povedati, kar je, je. Zaradi bolečin v hrbtu vse od lanskega Toura nisem bil več sposoben doseči želene ravni. Želim si le, da bi bila poškodba čim prej stvar preteklosti," pravi Van der Poel, ki se je sprijaznil, da je edino zdravilo za njegove težave daljše obdobje mirovanja.

"Zato bi bilo neumno, če bi to obdobje ponovno prekinil in se skušal uvrstiti na svetovno prvenstvo. S tem se vsi strinjamo, čeprav je težko. Kar desetkrat zapored sem nastopil na svetovnem prvenstvu v ciklokrosu in dejstvo, da v ZDA ne bom mogel braniti naslova svetovnega prvaka, je zame veliko razočaranje," je dejal eden največjih zvezdnikov tega športa, ki bo priložnost za lov na mavrično majico prepustil Tomu Pidcocku, saj se je tudi Wout Van Aert odločil, da prvenstvo, ki bo v ameriškem Fayettevillu na sporedu 29. in 30. januarja, izpusti.

Trdi, da glede svoje kolesarske prihodnosti ni zaskrbljen, ga pa teži dejstvo, da ne ve, kako dolgo bo takšno stanje in obdobje še trajalo. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Trdi, da glede svoje kolesarske prihodnosti ni zaskrbljen, ga pa teži dejstvo, da ne ve, kako dolgo bo takšno stanje in obdobje še trajalo. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Njegov fizioterapevt je težave pripisal naporom, ki jih je van der Poel nalagal svojemu telesu, potem ko je vrsto let dirkal v več kolesarskih disciplinah in skorajda ni poznal počitka. Tudi njegov oče Adri van der Poel, nekdaj prav tako izjemen kolesar, se strinja, da sin potrebuje počitek.

Enako razmišlja tudi vodstvo ekipe Alpecin-Fenix, ki je v sporočilu za javnost zapisalo, da si želijo optimizirati proces van der Poelovega zdravljenja, kar pa ni mogoče, če je ob tem vseskozi prisoten časovni pritisk zaradi želje po nastopu na svetovnem prvenstvu v Fayettevillu v ZDA. "Zato smo se odločili, da konča letošnjo sezono v ciklokrosu," sta v sporočilu za javnost zapisala menedžerja ekipe Christoph in Philip Roodhooft.

Dodala sta, da kar zadeva zdravstveno stanje njihovega glavnega zvezdnika, ni nobenih novosti, da njihov kolesar spoštuje predpisan očitek, zdravstveno osebje pa spremlja njegov napredek zdravljenja.

Van der Poel, specialist za enodnevne klasike,  ob tem poudarja, da glede svoje kolesarske prihodnosti ni zaskrbljen, ga pa teži dejstvo, da ne ve, kako dolgo bo takšno stanje in obdobje še trajalo.

Če bo poškodbo saniral do pomladi, bo najverjetneje nastopil na dirki Milano-Sanremo, Dirki po Flandriji in Paris-Roubaix.

Ne spreglejte