SiolNET. Sportal Kolesarstvo
Oglasno sporočilo
  • Messenger
  • Messenger

Najboljši nasveti za varno kolesarjenje v temi

Oglasno sporočilo

Vam kljub daljšim dnevom ob natrpanem urniku čas za konjičke, kot je kolesarjenje, ostane šele zvečer? Ali pa vas kot zagovornika trajnostne mobilnosti tema pogosto ujame na kolesu, ko se vračate domov z opravkov ali druženja s prijatelji? Zvečer ste na kolesu še ranljivejši, zato poskrbite za svojo varnost, pri čemer igrajo pomembno vlogo kakovostne luči za kolo.

Tudi pri vožnji po bolj osvetljenih mestnih kolesarskih poteh boste za svojo varnost veliko naredili z uporabo luči za kolo. | Foto: Hervis Tudi pri vožnji po bolj osvetljenih mestnih kolesarskih poteh boste za svojo varnost veliko naredili z uporabo luči za kolo. Foto: Hervis

Šest nasvetov za večjo varnost na kolesu

Kolesarska čelada je že nepogrešljivi del varnega kolesarjenja. Če pa se s kolesom vozite v temi, ste še bolj izpostavljeni morebitnim neljubim dogodkom. Poskrbite za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu z upoštevanjem naslednjih šestih nasvetov:

1. Nosite svetla kolesarska oblačila oz. oblačila z odsevniki, da boste v temi čim hitreje opazni. K večji vidnosti v temi prispevajo tudi različni odsevniki za kolo.

2. Nujno uporabljajte luči za kolo. Te ne bodo zagotovile večje vidljivosti le vam, ampak tudi poskrbele, da vas bodo drugi udeleženci v prometu prej opazili in prilagodili vožnjo. Kolesarska svetilka na sprednji strani kolesa naj bo svetla in usmerjena proti tlom, da vam osvetli cesto. Luč na zadnji strani kolesa pa naj bo utripajoča, da vas bodo drugi udeleženci v prometu opazili.

3. Če je mogoče, izberite varnejše kolesarske poti oz. poti z manj prometa. Bodite pozorni in imejte vedno v mislih, da vas drugi udeleženci v prometu morda niso opazili, zato se izogibajte nevarnim manevrom, kot sta nenadno zavijanje ali zaviranje.

4. Na slabo osvetljenih odsekih prilagodite hitrost in način vožnje, da boste pravočasno zaznali morebitne ovire na cesti.

5. Med vožnjo s kolesom ne uporabljajte telefona in slušalk, saj zmanjšujejo vašo pozornost.

6. Prijateljem oz. družinskim članom povejte, kje in kdaj se boste vozili, oz. jim omogočite sledenje vaši lokaciji. Pri sebi vedno imejte telefon za primer, če se vam zgodi kaj nepredvidljivega, da lahko pokličete na pomoč.

Bodite (pre)vidni z uporabo odsevnih oblačil, odsevnikov in luči za kolo. | Foto: Hervis Bodite (pre)vidni z uporabo odsevnih oblačil, odsevnikov in luči za kolo. Foto: Hervis

Za varno kolesarjenje v temi sta torej vidljivost in vidnost na prvem mestu. Odsevnik, reflektivna oblačila ali dodatki so zelo priporočljivi, toda niso dovolj. Na prvem mestu za varno kolesarjenje v temi so zagotovo kakovostne luči za kolo. Toda na kaj je treba biti pozoren pri njihovi izbiri?

Luči za kolo: kako jih izbrati?

Ko boste izbirali luči za kolo, bodite pozorni na več stvari:

  • Svetlost: Luč mora biti dovolj svetla, da boste imeli dobro vidljivost in bili hkrati vidni drugim udeležencem v prometu. Priporočljivo je izbrati luči z vsaj 200 lumnov svetlosti.
  • Odpornost: Luči so namenjene pogosti uporabi in so izpostavljene različnim vremenskim pogojem, zato morajo biti trajne in odporne proti vlagi.
  • Baterija: Priporočljivo je izbrati luči, ki imajo bolj vzdržljive baterije, sploh če se radi podate na daljše kolarske podvige.
  • Montaža: Dobro je, da je mogoče luči enostavno namestiti in odstraniti, da jih lahko pospravite, ko kolo parkirate na javnem mestu.
  • Možnost usmerjanja svetlobe: Luči morajo biti pravilno usmerjene, da ne slepijo drugih udeležencev v prometu in vam hkrati dobro osvetljujejo pot.

Z vsemi zgoraj omenjenimi lastnostmi se ponašata kolesarska luč VARIA UT 800 in VARIA kolesarski radar z lučjo.

Žaromet Varia UT800

Žaromet Varia UT800 pri največji svetlosti sveti z 800 lumni, kar omogoča vidnost z razdalje več kot 1,6 kilometra. | Foto: Hervis Žaromet Varia UT800 pri največji svetlosti sveti z 800 lumni, kar omogoča vidnost z razdalje več kot 1,6 kilometra. Foto: Hervis

Žaromet Varia UT800 je lahek in enostaven za namestitev tako na krmilo kot na kolesarsko čelado. Z različnimi načini uporabe lahko enostavno podaljšujete trajnost baterije – od 1,5 ure pri visoki svetlosti (800 lumnov) do 6 ur pri nizki svetlosti (200 lumnov) oz. nočnem utripanju. Baterija pa zagotavlja celo 25 ur dnevnega utripanja.

Izhodni svetlobni tok lahko torej prilagodite različnim razmeram s petimi načini luči, mogoče je tudi samodejno upravljanje svetlosti z izbranim kolesarskim računalnikom Edge®.

kolesarski-radar-varia-hervis1 | Foto: Kolesarski radar Varia in luč

Radar z zadnjo lučjo spremlja dogajanje za kolesom in je združljiv s kolesarskim računalnikom Edge® ali pametnim telefonom ter vas svetlobno in zvočno opozarja na vozila, ki se približujejo od zadaj in so oddaljena do 140 metrov.

Omogoča štiri načine luči z močjo oz. svetlostjo od 8 do 65 lumnov pri dnevnem utripanju. Zaradi pokončne oblike in večje oddaljenosti od nog radar z lučjo ni moteč med vožnjo in je preprost za namestitev.

S kolesarskim radarjem Varia z lučjo boste tudi pri dnevni svetlobi voznike nase opozorili že z razdalje do 1,6 kilometra.

 

Poskrbite za svojo varnost, skočite v Hervis

Skočite v Hervis, kjer vas čaka pester izbor luči za kolo, in poskrbite, da boste na kolesu tudi v temi dobro videli pot pred seboj in bili vidni drugim udeležencem v prometu. Obiščite našo spletno trgovino ali se oglasite v kateri od poslovalnic, kjer vam bomo z veseljem svetovali in vam pomagali pri izbiri najboljše luči za vas in vaše kolo.

Naročnik oglasnega sporočila je HERVIS, D. O. O. 

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin