Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
1. 6. 2016,
15.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Po Sloveniji

Sreda, 1. 6. 2016, 15.19

6 let, 6 mesecev

Na slovenskih cestah se obeta pravi pekel

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Čez dobra dva tedna bo na naših cestah vse v znamenju 23. kolesarske dirke Po Sloveniji, ki bo potekala štiri dni, najbolj peklenski pa bosta druga in tretja etapa, ki bosta dali odgovor o končnem zmagovalcu.

Med 16. in 19. junijem bo na slovenskih cestah spet mrgolelo dobrih kolesarjev. Pred vrati je dirka Po Sloveniji. | Foto: Med 16. in 19. junijem bo na slovenskih cestah spet mrgolelo dobrih kolesarjev. Pred vrati je dirka Po Sloveniji.

V zadnjih letih je bila na dirki Po Sloveniji praksa, da sta kronometer, ki je bil uvodni dan, in gorska etapa odločala o skupnem zmagovalcu, letos pa se med 16. in 19. junijem obeta še nadgradnja oziroma kolesarje čaka še težje delo.

Prvi dan bo potekala etapa od Ljubljane do Kopra, namenjena šprinterjem, ki se bodo na koncu udarili za zmago, medtem ko bodo morali tisti kolesarji, ki jih zanima skupna zmaga, svoje delo opraviti v petek in soboto. Takrat bosta namreč na sporedu dve kraljevski etapi.

Petkova iz Novega Gorice na Golte bo dolga kar 217 kilometrov, kolesarji pa bodo morali opraviti s 3.460 višinskimi metri. Do zadnjega 14-kilometrskega vzpona, pri katerem bosta najhujša zadnja dva kilometra z naklonom 23 odstotkov, jih čakata še dva težja gorska cilja na Črnem vrhu in Črnivcu.

 | Foto:

Ključne stvari na dirki Po Sloveniji

Etape na letošnji dirki
Ekipe na letošnji dirki
Vsi zmagovalci dirke

S klikom se sprehodite po vseh etapah in jih spoznajte podrobneje

"V drugi etapi se bo naredil ožji krog kolesarjev, ki lahko na dirki zmagajo. Ker je dan zatem kronometer in glede na to, kakšen tip je, mislim, da se bodo ti vodilni petkovi kolesarji nato v soboto udarili za skupno zmago," pravi slovenski kolesar Marko Kump, ki je član italijanske ekipe Lampre.

Po petkovem dnevu torej časa za počitek ne bo, saj bo pred kolesarji gorski kronometer iz Celja na Celjsko kočo. Do zdaj je bil na dirki Po Sloveniji en tovrstni kronometer, potekal pa je iz Zreč na Roglo.

Bodo kolesarji na dirki Po Sloveniji med etapo menjavali kolesa?

"Deset kilometrov je popolnoma ravninskih, šele v zadnjem delu bo kolesarje čakal vzpon. Morda bo tu zanimivo, ker bodo kolesarji mogoče tudi menjavali kolesa, saj bodo ravninski del odpeljali s tistimi za kronometer, gorski del pa z gorskim kolesom. Tu bo taktika kluba odločala, jasno pa je, da bo seštevek teh dveh etap dal končnega zmagovalca," so besede organizacijskega direktorja Bogdana Finka.

 | Foto:

Gorski kronometer bo dolg 16,8 kilometra, da bo zahteven, pa poudarja tudi Kump: "Kronometer je zahtevna disciplina, zlasti takšne vrste kronometer. Zagotovo pride v poštev menjava kolesa. To je stvar posameznika, ker z menjavo kolesa izgubiš nekaj časa. Vsak posameznik bo sem presodil, za kakšno taktiko se bo odločil."

Po dveh dneh pekla bo sledila še zadnja etapa iz Rogaške Slatine do Novega mesta, kjer je že tradicionalno cilj slovenske kolesarske pentlje, nedelja pa ne bo več vplivala na boj za skupno zmago na 23. kolesarski dirki Po Sloveniji.

Ne spreglejte