Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 7. 2023,
17.05

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,15
VN Kranja Jaka Primožič Edoardo Zamperini

Natisni članek

Nedelja, 23. 7. 2023, 17.05

1 leto, 1 mesec

VN Kranja

Na kranjski klasiki tretjič zapored slavil Italijan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,15
Edoardo Zamperini | Edoardo Zamperini | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Edoardo Zamperini

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Italijan Edoardo Zamperini (Zalf Euromobil Desiree Fior) je zmagovalec 55. kolesarske velike nagrade Kranja. Na zadnji letošnji dirki Mednarodne kolesarske zveze (Uci) na slovenskih tleh je po 160 kilometrih ugnal dva rojaka, Filippa Ridolfa (Novo Nordisk) in moštvenega kolega Federica Biaginija. Najboljši Slovenec je bil Jaka Primožič na šestem mestu.

VN Kranja | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Foto: Vid Ponikvar/Sportida To je bila tretja zaporedna zmaga italijanskih kolesarjev v Kranju, potem ko je bil leta 2021 najboljši Riccardo Verza, lani pa Andrea Peron. Letošnja preizkušnja v Kranju in okolici je bila dolga 160 kilometrov oziroma 13 krogov po nekaj več kot 12 km. Krog je vseboval tri krajše vzpone, tudi zaključnega po Jelenovem klancu do cilja.

Pred zadnjima dvema krogoma je bilo jasno, da bo o zmagovalcu odločila ubežna skupina sedmih kolesarjev, ki so se odlepili od glavnine. V zadnjem krogu je napadel Edoardo Zamperini, nekaj kilometrov pred ciljem pa se mu je pridružil še Filippo Ridolfo. Tik pred zaključnim klancem je bilo pet zasledovalcev blizu, glavnina pa predaleč, da bi se vključila v boj za zmago. Zamperini in Ridolfo sta dolgo čakala, v zadnjih 100 m pa je imel največ moči Zamperini, premagal Ridolfa in prvič slavil na mednarodnih dirkah pod okriljem Ucija.

VN Kranja | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Jaka Primožič | Foto: Luka Vovk Jaka Primožič Foto: Luka Vovk V zasledovalni skupini je sprint začel prav Jaka Primožič (Hrinkow Advarics), a nato nekoliko popustil in zasedel končno šesto mesto. "Nisem ravno vesel, bolj sem razočaran nad rezultatom. Prišel sem po zmago, saj je to vendarle domača dirka in poznam vsak centimeter teh cest. Glede na to, da sem imel do zdaj naporen program, sem si po dirki po Avstriji vzel nekaj počitka in sem precej spočit prišel sem. Noge so sicer v redu, mogoče pa sem bil preveč spočit," je po preizkušnji za Sportklub dejal 24-letni Primožič.

VN Kranja | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Med prvih 20 so od Slovencev končali še 12. Aljaž Jarc (Adria Mobil), 18. Matej Drinovec (Ribno Alpine Resort Bled) in 20. Gregor Matija Černe (mebloJOGI pro-Concrete). Zadnji slovenski zmagovalec najstarejše enodnevne slovenske klasike tako ostaja Marko Kump, ki je slavil pred štirimi leti.

Ne spreglejte