Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 11. 2012,
20.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

doping suspenz

Torek, 6. 11. 2012, 20.29

8 let

Moštvo Lampre suspendiralo Scarponija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vodstvo italijanske ekipe Lampre-ISD, ki se bo v prihodnji sezoni imenovala Lampre-Merida, je sporočilo, da je suspendiralo italijanskega kolesarja Micheleja Scarponija.

Scarponi je bil danes zaslišan s strani Italijanskega olimpijskega komiteja (CONI), kjer je priznal, da je sodeloval z zdravnikom Michelejem Ferrarijem. Italijanski športniki imajo namreč vse od leta 2002 prepoved sodelovanja s tem zdravnikom. Nedavno je trimesečno kazen zaradi tega že odslužil Filippo Pozzato (Farnese Vini-Selle Italia).

Na današnjem zaslišanju v Rimu naj bi Scarponi tožilcu Ettoreju Torriju priznal, da je septembra 2010 dvakrat obiskal doktor Ferrarija, s katerim sta opravila test pripravljenosti. Takrat se je Scarponiju ravno iztekala pogodba z ekipo Androni Giocattoli. Ob podpisu pogodbe z ekipo Lampre, katere član je zadnji dve sezoni, je Scarponi pričel sodelovati s centrom Mapei, kjer je bil do nedavnega prvi človek pokojni Aldo Sassi.

Suspenz 33-letnega Scarponija, ki je pričel teči že 25. oktobra, je za svetovne medije potrdil Andrea Appiani, ki je v ekipi Lampre-ISD zadolžen za stike z javnostjo. ''Micheleja smo suspendirali na podlagi internih pravil naše ekipe, ki velevajo, da so kolesarji, ki so v kakršnikoli preiskavi, suspendirani dokler se primer ne reši.''

Sicer ima Scarponi z ekipo sklenjeno pogodbo do konca prihodnjega leta in verjetno je njegovo prostovoljno sodelovanje z organi pregona povezano z željo, da se primer čim prej reši. V primeru, da bo šlo po njegovih željah, bi prejel trimesečno kazen (kot Pozzato) in bi lahko oddirkal skoraj celotno prihodnjo sezono. A ne gre verjeti, da jo bo Scarponi tako poceni odnesel, saj je omenjen tudi v poročilu Usade, s katero je sodeloval tudi italijanski tožilec Benedetto Roberti, ki je podal veliko več informacij o Scarponiju, kot jih je verjetno on danes priznal na zaslišanju v Rimu.

Poleg tega je Scarponi že odslužil 18-mesečno prepoved nastopanja zaradi vpletenosti v afero Puerto. Letos je naknadno, po kaznovanju Alberta Contadorja, postal zmagovalec dirke po Italiji 2011. Italijanski časnik Gazzeta dello Sport je pred mesecem dni objavil, da je Scarponi opravil test pri Ferariju 27. septembra 2010 na klancu Monzuno. To so dejstva do katerih so organi pregona prišli na podlagi prisluškovalne naprave v avtodomu zloglasnega zdravnika. Scarponiju tako ni preostalo drugega, kot da čim prej prizna ter skuša s tem omiliti posledice. Tako kot Pozzato se izgovarja na nevednost, češ da ni vedel, da ne sme sodelovati z zdravnikom Ferrarijem. Tožilec Torri bo verjetno zapis današnjega zaslišanja predal disciplinski komisiji Italijanskega olimpijskega komiteja, ki bo nato odločala o tem primeru. Vsekakor bi moral glede na veljavna pravila Scarponi prejeti doživljenjsko prepoved nastopanja, saj bi bil kaznovan že drugič.

Ne spreglejte