Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 8. 2021,
15.59

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

Natisni članek

gorsko kolesarstvo Monika Hrastnik

Nedelja, 8. 8. 2021, 15.59

2 leti, 8 mesecev

EP v Mariboru

Monika Hrastnik evropska prvakinja v spustu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58
Monika Hrastnik - MB2019 | Monika Hrastnik se veseli naslova evropske prvakinje. | Foto Grega Valančič/Sportida

Monika Hrastnik se veseli naslova evropske prvakinje.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenska gorska kolesarka Monika Hrastnik je evropska prvakinja v spustu. V domačem Mariboru je za drugi naslov evropske prvakinje v karieri v tej disciplini ugnala Italijanko Eleonoro Farina in še eno Italijanko Veroniko Widmann. V moški konkurenci je slavil Francoz Loris Vergier. Najboljši Slovenec je bil Luka Berginc na 13. mestu.

Sedemindvajsetletna Hrastnikova je bila evropska prvakinja že leta 2018, v letih 2016 in 2019 pa je bila podprvakinja. V Bike parku na Pohorju je bila najhitrejša že v sobotni razvrstitveni vožnji, danes pa je ob odsotnosti Francozinje Myriam Nicole in Britanke Tahnee Seagrave, ki nista startali, upravičila vlogo favoritinje na domači stezi.

Tekmovalka iz Lepe Njive je slavila s časom 3:27,02, s čimer je bila štiri sekunde hitrejša od Farine in še dodatno sekundo od Widmannove.

Za njo je osem sekund zaostala tudi svetovna prvakinja iz avstrijskega Leoganga, Švicarka Camille Balanche, ki je zasedla končno četrto mesto. Hrastnikova je bila sicer lani v Leogangu bronasta za prvo odličje na SP.

"Sem brez besed, zmagala sem na evropskem prvenstvu na domači dirki. Imela sem vso podporo družine, ekipe, kolesarske zveze, zato hvala vsem," je najprej za STA povedala 27-letnica.

"Vožnja mi je uspela brez večjih napak. V zgornjem delu sem malce preveč zavirala, spodnji del pa sem odpeljala, kot znam. Ta rezultat je pokazatelj, da delamo v pravi smeri, da se trudimo. Upam, da mi bo šlo naslednji teden tudi tako dobro na svetovnem pokalu, ki je v Mariboru. To je še večja motivacija za naslednji teden," je še dodala Hrastnikova, ki bo glavni domači adut za tekmo svetovnega pokala, ki bo na Pohorju v nedeljo, 15. avgusta.

Druga slovenska predstavnica na domačem EP, Špela Horvat, je danes z zaostankom 20,74 sekunde za rojakinjo osvojila 11. mesto.

To je bila sicer že osma kolajna slovenskih tekmovalcev in tekmovalk v vseh starostnih kategorijah na evropskih prvenstvih s spustu, od tega šesta med člani in članicami. Od tega se je Hrastnikova podpisala pod štiri kolajne, preostali uvrstitvi na oder za zmagovalce pa imata Miran Vauh leta 2013, ko je bil tretji, in Jure Žabjek, ki je evropski prvak postal leta 2015.

Pri moških zlato v Francijo

Naslove evropskih prvakov so danes v Mariboru podelili tudi v moški članski konkurenci. Pričakovano je s časom 2:56,67 slavil Francoz Loris Vergier pred rojakom Benoitom Coulangesom (+0,43) in tretjim Britancem Dannyjem Hartom (+1,95).

Od Slovencev je bil najboljši Luka Berginc, ki je za zmagovalcem na 13. mestu zaostal 7,57 sekunde, še enajst stotink več pa je zaostal Jure Žabjek na 14. mestu. Jan Cimperman je bil 40. (+16,68), Marko Niemiz 56. (+21,60), Žan Pirš 76. (+29,93) in Andreas Vidovič 89. (+37,22).

Mladih slovenskih spustašev ni bilo v ospredju

Med mlajšimi člani je bil najboljši Britanec Jordan Williams. Od slovenskih predstavnikov je najvišje posegel Mel Filipič na 27. mesto. Nace Kokelj je bil 32., Enej Podlipnik pa 33. Jana Žunca ni bilo na startu.

V moški konkurenci do 17 let je bil najboljši Francoz Hugo Marini, preizkušnjo do 15 let je prav tako dobil Francoz Max Alran, pri ženskah pa sta slavili Francozinja Lisa Bouladou (U17) in Avstrijka Rosa Zierl (U15). Med mlajšimi članicami je bila najboljša Bolgarka Izabela Jankova.

Naslednji konec tedna bo še evropsko prvenstvo v olimpijskem krosu v Novem Sadu v Srbiji.

Jolanda Neff
Sportal Popolna švicarska prevlada, Žakljeva 21.
Ne spreglejte