Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 1. 2013,
13.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Lance Armstrong Gorazd Štangelj Martin Hvastija Andrej Hauptman

Petek, 18. 1. 2013, 13.36

7 let, 12 mesecev

Martin Hvastija: Priznanje, ki je prišlo 15 let prepozno!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na prvi del intervjuja, ki ga je z nekdanjim ameriškim kolesarjem Lanceom Armstrongom opravila Oprah Winfrey, so se odzvali Slovenci Martin Hvastija, Gorazd Štangelj in Andrej Hauptman.

Martin Hvastija, ki vse odkar je zaključil športno pot, opravlja delo selektorja slovenske kolesarske reprezentance, je o priznanju Armstronga za Sportal povedal: "Priznanje, ki je prišlo 15 let prepozno. Edina pozitivna stran tega poznega kesanja je, da vsaj v prvem delu intervjuja prevzema vso odgovornost izključno nase ter da se zaveda, da bo sam nosil posledice. Moralne in seveda tudi finančne. Kolesarstvo se problema neučinkovitega boja proti dopingu v 'Lanceovem' obdobju že dolgo zaveda. Zato je tudi danes drugače. Metoda biološkega potnega lista in predvsem stalni nadzor in kontrole zunaj tekmovanj zagotovo spreminjajo tudi način razmišljanja." Hvastija je kariero zaključil leta 2005.

Gorazd Štangelj, ki je tekmovalno kolo postavil v kot ob koncu leta 2011, bo letos že drugo sezono v kazahstanski ekipi Astana opravljal delo športnega direktorja. "Razočaranje?! Niti ne vem, kako naj se počutim … Najboljše bo, da delamo naprej v najboljši veri, da gre od zdaj vse skupaj samo še na boljše, ker tako nizko kolesarski šport še ni bil. Želim si le, da bi bile posledice za kolesarstvo čim manjše," je za Sportal dejal Štangelj.

Edini slovenski dobitnik medalje na članskem svetovnem prvenstvu je Andrej Hauptman. Bil je največji slovenski talent za enodnevne dirke, a ga je izdalo zdravje. Kariero je veliko prekmalu zaključil, a je dodobra okusil hitrost glavnine v tistem času. "V bistvu zelo težko sodim o tem, saj nimam vseh informacij. Ne vem, komu koristi ta afera toliko let po tem. V času, ko sem dirkal, je bil Lance zame velik športnik in idol. Zato še toliko težje sodim o tem, a lahko rečem, da upam, da bo sistem od zdaj boljše deloval in bo tudi pravičen do vseh vpletenih. Ni lahko sprejeti vsega skupaj, a upam, da se bodo pristojne službe zamislile in začele bolj učinkovito opravljati svoje delo," je za Sportal dejal Hauptman, ki je leta 2001 na svetovnem prvenstvu v Lizboni osvojil bronasto medaljo na cestni dirki. Takrat sta ga premagala le Oscar Freire in Paolo Bettini.

Ne spreglejte