Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 10. 2014,
15.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Marco Pantani stavnice

Sobota, 18. 10. 2014, 15.40

7 let, 12 mesecev

Marco Pantani žrtev stavniške morilske zarote?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Letos je minilo deset let od smrti italijanskega kolesarja Marca Pantanija, ki je leta 1998 v istem letu zmagal tako na dirki po Italiji kot dirki po Franciji.

Pantanijeva mama Tonina sinove smrti ni prebolela, trdi, da je bil njen sin žrtev umora, kot dokaz je navedla njegove zapiske, da se je bal zmagati na Giru leta 1999. Italijanski športni časnik Gazzetta dello Sport ob deseti obletnici smrti nadaljuje z iskanjem ozadij nenavadnih okoliščin samomora enega največjih italijanskih kolesarskih asov, ki so ga našli mrtvega leta 2004 v hotelski sobi v Riminiju, potem ko je menda zaradi depresije zaužil prevelik odmerek kokaina.

A uradna verzija dogodka je na trhlih nogah. Pantanijeva mama je uveljavljene navedbe o sinovi smrti postavila na glavo. "Razpolagam z delčki papirja, tega smo odkrili med njegovimi osebnimi stvarmi, na katerem je napisal, da se boji zmagati. Sin mi je vedno pripovedoval, da ne more razumeti, zakaj ga prepričujejo, naj ne zmaga, ko pa so mu vse življenje poprej vedno dopovedovali, naj na vsaki tekmi da prav vse od sebe," je dejala v pogovoru za Gazzetto dello Sport. "Preiskovanje okoliščin smrti ne bo odpravilo moje bolečine in vrnilo mojega Marca nazaj med žive. Vendar pa bodo ljudje lahko bolje razumeli celotno zgodbo, ki je povsem drugačna, od tiste, ki velja za uradno," je še dejala Tonina Pantani.

Številne luknje v preiskavi

Pantani je veljal za enega najboljših kolesarjev za vzpone med profesionalnimi cestnimi kolesarji. Na Apeninskem polotoku je doživel zvezdniške trenutke, ko je kot prvi italijanski kolesar zmagal na dirki Tour de France po Feliceju Gimondiju leta 1965. Po razkritjih, da si je menda pomagal z nedovoljenimi sredstvi, pa je njegova kariera šla po zlu.

Nenavadne okoliščine smrti kolesarskega asa, ki je kot zadnji kolesar v enem letu dobil tako Giro kot Tour, sprožajo več vprašanj kot odgovorov. Zasebni detektiv, ki so ga najeli starši kolesarja, je odkril številne luknje v preiskavi ter sledi, ki kažejo, da so Pantanija umorili. Navedbe detektiva se je državno tožilstvo odločilo preiskati in vnovič odpreti že zaprašeni dosje.

Policija ni preverila prstnih odtisov v sobi in na steklenici vode, ki je vidna na slikah s prizorišča. Nesrečni kolesar je imel po telesu rane, na glavi, vratu, nogah, obrveh, zapestjih, a nobenih sledi na rokah, ki bi kazale, da se je sam poškodoval, kar kaže na vpletenost tretje osebe v njegovo smrt. Steklenico so našli ob postelji, čeprav policija njene vsebine nikoli ni dala na analizo. Po njegovi smrti so tudi prestavili truplo in poskrbeli za vidni nered v sobi.

Italijanski časopis razpolaga z izpovedjo enega vodilnih mafijcev Renata Vallanzasca, ki mu je jetnik v zaporu leta 1999 dejal, da naj stavi proti Pantaniju, ker ne bo končal dirke. Kriminalisti so to pričanje pri preiskavi Pantanijeve smrti spregledali kot tudi izjavo enega izmed Pantanijevih navijačev, Ferruccia Farabegolija, ki je trdil, da bi zmaga kolesarja na Giru imela velike negativne posledice za stavničarje, ko bi stavne hiše morale izplačati zmagovite zneske v astronomskih vrednostih.

Ne spreglejte