Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 6. 2014,
19.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Po Sloveniji Tour of Slovenia

Sobota, 21. 6. 2014, 19.19

8 let

Machado novi vodilni na dirki Po Sloveniji, etapa Bongiornu (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Italijan Francesco Manuel Bongiorno je zmagovalec kraljevske tretje etape 21. kolesarske dirke Po Sloveniji. Vodstvo v skupnem seštevku prevzel Portugalec Tiago Machado. Koren je najboljši Slovenec.

23-letni Italijan Francesco Manuel Bongiorno je imel največ moči v nogah na ciljnem vzponu predzadnje etape letošnje dirke. A etapna zmaga ni bila dovolj, da bi mladi član ekipe Bardiani-CSF, ki je dosegel svojo prvo zmago med profesionalci, oblekel tudi rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku. "Etapa je bila zahtevna. Ekipa je vso etapo odlično delovala. Svoje prve zmage med profesionalci sem zelo vesel. Prvi dan dirke nisem bil konkurenčen in sem izgubil preveč dragocenih sekund, da bi lahko pričakoval vodstvo v skupnem seštevku," je v cilju etape povedal Francesco Manuel Bongiorno, ki je italijanski ekipi Bardiani-CSF priboril drugo zaporedno etapno zmago na letošnji dirki. V rumeno majico vodilnega so organizatorji dirke po cilju etape oblekli simpatičnega Portugalca Tiaga Machada, ki je zasedel drugo mesto v etapi. "Etapa je bila zelo težka. Zelo sem zadovoljen z dejstvom, da sem osvojil rumeno majico vodilnega, in upam, da nam bo jutri uspelo zadržati prednost pred tekmeci," je po etapi dejal moštveni kolega Slovenca Blaža Jarca Tiago Machado. Na tretjem mestu je etapo končal Rus Ilnur Zakarin, ki je član ekipe RusVelo.

Od slovenskih kolesarjev je z etapo najbolje opravil Kristijan Koren, ki je z zaostankom 41 sekund osvojil sedmo mesto. "Etapa je bila dolga in zahtevna in se je končala s ciljnim vzponom na Tri Kralje. Hitro smo videli, da ekipa Orica-GreenEdge ne bo kontrolirala poteka etape. Zato smo mi ves dan skupaj s kolesarji ekipe Lampre-Merida kontrolirali potek etape. Ker nisem tipični klancar, sem na ciljnem vzponu pričakoval takojšen napad tekmecev. To se je zgodilo in sem ubral svoj tempo. Počakal sem še Hornerja in Ulissija, a mi je zadnji takoj dejal, da se ne počuti dobro. Klanec sem prekolesaril v svojem tempu in sem s svojo predstavo zadovoljen. Od sebe sem dal svoj maksimum in lahko potrdim, da sem z glavo že na francoskih cestah," je po etapi za Sportal povedal Kristijan Koren, ki je dan pred koncem dirke na četrtem mestu v skupnem seštevku.

Etapa se je razpletla po pričakovanjih

Etapa je potekala v lepem sončnem vremenu. Trasa 192 kilometrov dolge etape je kolesarje popeljala prek treh kategoriziranih gorskih ciljev, preden so se kolesarji spopadli s ciljnim vzponom na Tri Kralje. Po nekaj poskusih pobega je glavnina dovolila pobeg skupini šestih kolesarjev. Med ubežniki je bil tudi Slovenec Klemen Štimulak (Adria Mobil). Poleg njega so se pogumno v beg podali še Belgijec Edvard Theuns (Topsport Vlaanderen-Baloise), Italijani Antonio Parrinello (Androni Giocattoli-Venezuela), Andrea Fedi (Neri Sottoli) in Alessandro Malaguti (Vini Fantini-Nippo) ter Rus Pavel Brutt (Katjuša). Zadnji je bil pred začetkom etape najvišjeuvrščeni kolesar v skupnem seštevku dirke. Za vodilnim Michaelom Matthewsom (Orica-GreenEdge) je na 38. mestu zaostajal štiri minute in šest sekund.

Mesto slabši je bil Štimulak z zaostankom štirih minut in 12 sekund. Maksimalna prednost, ki so jo imeli ubežniki na stotem kilometru pred glavnino, je znašala slabih šest minut. Na čelu glavnine so bili večji del etape kolesarji ekip Cannondale in Lampre-Merida, ki so poskrbeli, da so bili deset kilometrov do cilja vsi ubežniki ujeti. Na ciljnem vzponu je pričakovano svoje izkušnje in dirke preteklih sezon v ekipah z licenco WorldTour unovčil Tiago Machado, ki je etapo končal na drugem mestu, a je oblekel rumeno majico vodilnega. Od slovenskih kolesarjev sta se v etapi najbolj izkazala Klemen Štimulak in Kristijan Koren.

Zadnja nedeljska etapa le še za šprinterski prestiž

Dirka se bo končala v nedeljo, ko bo 153 kilometrov dolga etapa kolesarje popeljala iz Škofje Loke v Novo mesto. Pričakujemo lahko ciljni šprint glavnine, v katerem se bodo za zmago "udarili" kolesarji, kot so Elia Viviani, Michael Matthews, Borut Božič, Aldo Ino Ilešič, Simone Ponzi, Grega Bole, Blaž Jarc in še kdo. Lani je zmago v Novem mestu slavil Avstralec Brett Lancaster, ki bo tokrat verjetno zadnji pomočnik Matthewsa. Rumena, bela in rdeča majica so že "našle lastnike", medtem ko bo še potekal boj za modro majico najboljšega kolesarja v skupnem seštevku točkovanja gorskih ciljev.

Kar pet kolesarjev (Bongiorno, Villella, Štimulak, Machado in Zakarin) ima 12 točk. Na sporedu bosta dva kategorizirana vzpona tretje kategorije, na katerih bodo za prve tri kolesarje na razpolago tri, dve in ena točka.

Ne spreglejte