Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 4. 2012,
22.54

Osveženo pred

4 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dirka Po Sloveniji

Nedelja, 15. 4. 2012, 22.54

4 tedne, 1 dan

Letošnja dirka Po Sloveniji razkrila karte (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V prostorih Telekoma Slovenije v Ljubljani je potekala predstavitev letošnje 19. mednarodne kolesarske dirke Po Sloveniji. Nastopilo bo 15 ekip, občutke o dirki pa je strnil tudi Jani Brajkovič.

Na slovenskih cestah se od 14. do 17. junija obeta nov kolesarski spektakel, saj bo takrat na sporedu 19. kolesarska dirka Po Sloveniji. Gre za najpomembnejšo kolesarsko prireditev pri nas, ki iz leta v leto pridobiva na ugledu, interes pa raste tudi v promocijskem, organizacijskem in tekmovalnem pomenu. Uvodna beseda je pripadla odgovornemu uredniku portala Planet Siol.net Franciju Valjavcu, ki je potrdil, da bo napeto dogajanje z dirke v najboljši luči na spletnih straneh predstavljeno tudi letos.

Sledila je podrobna predstavitev letošnjih etap, tudi letos bodo štiri. ''Potek dirke ne bo tradicionalen, saj smo ga malce spremenili. Začel se bo 14. junija v Celju,'' je uvodoma dejal organizator dirke Bogdan Fink. Uvodna dirka se bo končala v Novem mestu, ki ga odlično pozna Marko Kump.

''Ta etapa bo izziv za šprinterje. Prvi dan so, kot kolesarji ponavadi rečemo, vsi močni in sveži. Veselimm se, da bosta dva manjša kroga v Novem mestu. Domača dirka, domače mesto, domači navijači in takšen cilj ... To si želi vsak, še posebej vsak domačin. Enkrat mi je že uspelo, letos stremimo k temu, da nam uspe znova,'' je o zmagi pred domačim občinstvom povedal Kump, ''dolenjska puščica''. Dopolnil ga je rojak Jani Brajkovič, ki je letos kot član Astane že zablestel med svetovno elito. ''V prvi etapi se bo potrebno predvsem izogibati padcem in zaostankom. Treba bo biti pozoren, saj pridobiti ne moreš praktično nič, izgubiti pa se da veliko,'' je povedal Belokranjec. Podobno kot Kump na prvi bo v domačih cestah užival na drugi etapi, ki se bo začela v Kočevju, končala pa v Metliki. ''Nikoli še ni bil cilj nekje v dolini, Na sobotni kraljevski etapi, ki bo potekala od Ivančne Gorice do Škofje Loke, pa bo,'' je naznanil Fink.

Brajkovič jo je preizkusil prejšnji teden in ocenil, da bo etapa zelo težka. ''Dvakrat bo treba na Soriško Planino, enkrat na Pokljuko. To nista lahka klanca. Po Poljkuki bo treba še enkrat na 'Soriško', kar bo naredilo veliko selekcijo. Kakšno 'solo' vožnjo bomo do cilja težko videli,'' je izpostavil Brajkovič, ki se veseli tudi zaključka dirke, kronometra v Ljubljani. Resda bo dolg ''le'' slabih 18 kilometrov, kar pa najboljšega slovenskega kolesarja in specialista za kronometer pretirano ne moti. ''Trasa je dovolj dolga, da pokažeš pripravljenost. Meni osebno odgovarjajo malce daljše kronometri, tam med 40 in 50 km, a se tudi v teh 18 km da veliko nadoknaditi. Seveda pa tudi veliko izgubiti. Vesel sem, ker bo v Ljubljani zagotovo veliko gledalcev.''

V nadaljevanju so bile predstavljene ekipe, ki bodo na letošnji slovenski kolesarski pentlji poskrbele za izjemno konkurenco. Nastopilo jih bo 15. V Slovenijo prihajata tudi avstralska ekipa Green Edge in kazahstanska Astana z Brajkovičem, nastopile bodo tudi tri domače ekipe. ''Konkurenca bo najmočnejša v zadnjih nekaj letih,'' je prepričan organizator dirke in izrazil željo, da bi zmagovalni pokal v zrak povzdignil nekdo izmed slovenskih kolesarjev. Po predstavitvi nekaterih ključnih "igralcev" na letošnji dirki Po Sloveniji pa je priložnost za besedo dobil še novinar Sportala Martin Pavčnik in predstavil še akcijo ''Rekreativen kronometer''.

Hervisov rekreativni kronometer

Veliko dodano vrednost kolesarski dirki profesionalcev, bo tudi letos dodal Hervisov rekreativni kronometer. Gre za edinstven dogodek na elitnih kolesarskih dirkah, kjer dobijo rekreativni kolesarji priložnost, da se na enaki trasi le malo pred uradno preizkušnjo profesionalcev s progo pomerijo tudi sami. Lani je bil Hervisov kronometer na začetku dirke v Ljubljani, letos pa bo ostal v slovenski prestolnici, zamenjan bo le vrstni red, saj je bo zvrstil neposredno pred zadnjo etapo, v kateri se bodo tekmovalci dirke Po Sloveniji prav tako pomerili v kronometru. Prireditelji pričakujejo nastop okrog 60 tekmovalcev. Vsi, ki jih zanima nastop in primerjava z najboljšimi, se lahko prijavili preko Hervisove spletne strani, kjer bo izmed vseh prijavljenih izžrebanih 30 srečnežev. Podrobnosti o tem, kdaj in kako bo prvih deset zainteresiranih kolesarjev lahko prispevalo svoj delež Rdečemu križu Slovenije ter si tako zagotovilo sodelovanje na Hervisovem kronometru, bodo objavljene na Sportalu.

Fotoutrinki s predstavitve dirke Po Sloveniji:





Ne spreglejte