SiolNET. Sportal Kolesarstvo
0,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Koronska" Franja v precej drugačnem obsegu, kot smo ga vajeni

0,05

termometer

Maraton Franja 2019
Foto: Matic Ritonja/Sportida

V soboto in nedeljo bo Ljubljana z okolico gostila 39. Maraton Franja. Tokrat v popolnoma drugačni podobi kot v preteklih letih. Razlog je epidemija novega koronavirusa, ki je organizatorjem povzročila nemalo težav. A ob nadaljevanju kolesarske evforije vseeno upajo na uspešno izvedbo največjega kolesarskega dogodka v Sloveniji.

Maraton bo tokrat močno okrnjen. Namesto tridnevnega sporeda bosta tekmovalna le dva dneva, obenem pa ne bo kronometra, na katerem sta lani v okviru državnega prvenstva slavila Tadej Pogačar in Eugenia Bujak. Tudi udeležencev bo letos precej manj.

Zgolj 500 tekmovalcev na vsaki preizkušnji

Zaradi omejitev, povezanih z novim koronavirusom, se bo prireditve lahko udeležilo zgolj 500 tekmovalcev na preizkušnjo, kar pomeni, da se bo po ljubljanskih cestah podilo od 2.000 do 2.500 kolesarjev, je dejal direktor maratona Gorazd Penko.

Med njimi bo po Penkovih informacijah tudi zmagovalec iz leta 2018, Nemec Alexander Stevens, ki bo v Ljubljano prišel kar s sedmimi pomočniki. "Pohvalno zanj. Toda tujcev vseeno ni toliko kot prejšnja leta," je v pogovoru poudaril član upravnega odbora Kolesarskega društva Rog.

maraton Franja Foto: Matic Ritonja/Sportida

Osebje ni všteto v število 500

Nič ni kot prejšnja leta. Za to je poskrbel covid-19, ki je Franjo prestavil za tri mesece, saj bi morala potekati junija. V vsem tem času pa je bilo veliko pogajanj. "Ves čas smo bili v stiku s pristojnimi organi, saj smo različno dojemali to število 500, kolikor oseb se pač lahko udeleži večjih dogodkov. Ne nazadnje jih v nedeljo za izvedbo prireditve skrbi okoli 800," je dodal Penko.

Kasneje so se vendarle dogovorili, da osebje za organizacijo ni všteto v prireditev, s čimer so lahko ponudili 500 odprtih mest za posamični dogodek. Ti se bodo v soboto začeli z "Barjanko", ki bo tretjič del priljubljenega maratona. Štart in cilj preizkušnje, ki povezuje občine, ponudnike in društva ter poteka po sedmih občinah v Krajinskem parku Ljubljansko barje, bo ob 8. uri zjutraj.

Kasneje v soboto sledita še družinski maraton in preizkušnja za najmlajše ob 9. oz. 10. uri. V nedeljo bosta na sporedu še glavna dogodka, veliki in mali Maraton Franja ob 9. uri oz. ob 10.40.

Maraton Franja Foto: Urban Urbanc/Sportida

Izpolnjen vprašalnik in maska do začetka

Vsi udeleženci dirke bodo morali pred štartom oddati izpolnjen vprašalnik o covid-19, ki so ga prejeli po elektronski pošti. Do samega začetka bodo obvezne tudi maske.

"Jasno nam je, da smo morali sprejeti številne ukrepe za izvedbo dogodka. Dogovorili smo se, da izpeljemo štartno proceduro v skladu s higienskimi priporočili. Vse skupaj bo videti kot vse preostale dirke, tudi na Touru," je dejal Penko in sam ponudil iztočnico za kolesarsko evforijo v Sloveniji.

Maraton Franja 2019 Foto: Matic Ritonja/Sportida

Epidemija pospešila kolesarsko evforijo v Sloveniji

"Franja je generator slovenskega kolesarstva, tako profesionalnega kot rekreativnega, je največji kolesarski dogodek v Sloveniji. Vsi so tukaj začeli ter se nato podali v profesionalni svet in v klube. Evforije ni povzročil le letošnji Tour, ta se odvija že dolga leta."

"Epidemija novega koronavirusa je to še pospešila, saj so bile slovenske ceste v tistem prvem valu polne kolesarjev in kolesark. Tour bo zagotovo dodal svoje. Tudi moja mama in njene prijateljice so navdušene nad njim in slovenskimi uspehi," je pristavil Penko.

V teh dneh se Franja in Tour odvijata istočasno, a organizatorji slovenskega dogodka vseeno upajo, da se bo prihodnje leto vse vrnilo v ustaljene tire. Tudi na vprašanje, kaj bi se moralo zgoditi, da bi prireditev označili za uspešno, je bil odgovor kratek: "Če bomo maraton izvedli."

Ob vseh težavah z logistiko, pridobivanjem dovoljenj ter soglasij, birokratskimi in časovnimi stiskami je Penko prepričan, da bo prireditev uspela. Za to se je posebej zahvalil vsem sponzorjem, ki so vzeli v zakup, da bo letos prireditev drugačna, izpostavljenost pa manjša.

Zaradi dogodka bodo v soboto in nedeljo zaprte nekatere ceste v Ljubljani. Več informacij o zaporah je na spletni strani dogodka: https://www.franja.org/domov.html.

Spored maratona Franja:
sobota, 5. september:
08.00 Barjanka-Hervis 2020 (83 km)
09.00 Družinsko-šolski maraton za vsakogar (25 km)
10.00 Vzajemna preizkušnja za najmlajše (1,5 km)

nedelja, 6. september:
09.00 Maraton Franja BTC City 2020 (156 km)
10.40 Triglav mali maraton Franja BTC City (97 km)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin