Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 11. 2013,
10.22

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

WADA John Fahey Craig Reedie

Četrtek, 14. 11. 2013, 10.22

3 leta, 7 mesecev

Johna Faheya bo zamenjal Britanec Craig Reedie

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Naslednik dozdajšnjega predsednika Svetovne antidopinške agencije bo Britanec Craig Reedie, ki bo novo funkcijo nastopil 1. januarja 2014. V teh dneh poteka zelo pomembna konferenca v Johannesburgu.

John Fahey, nekdanji avstralski minister za finance, delo predsednika Svetovne antidopinške agencije opravlja že šesto leto. Januarja bo dopolnil 69 let. Craig Reedie, ki je edini kandidat za novega predsednika, bo maja prihodnje leto dopolnil že 73 let. Trenutno opravlja delo podpredsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja. "Doping v športu še vedno ostaja vprašanje, kar smo videli v primeru Lancea Armstronga," je za časnik Le Monde dejal Fahey. "A naredili smo velik korak naprej k temu, da goljufivce ujamemo. Prepričani smo, da prepovedana sredstva uporablja veliko več športnikov, kot nam jih uspe ujeti. Antidopinške agencije priznavajo, da se je Lance Armstrong predolgo izmikal kazni. Pozitivna stvar je, da je Ameriška antidopinška agencija v tem primeru izvedla drugačen pristop in ji je uspelo kaznovati Armstronga, ne da bi ta kadarkoli padel na dopinški kontroli. Ta ne analitičen pristop dopolnjuje naše tradicionalne metode," je dodal Fahey, ki se veseli boljšega sodelovanja z Mednarodno kolesarsko zvezo. Dokler je bil njen predsednik Pat McQuaid, so bili odnosi med Svetovno antidopinško agencijo in Mednarodno kolesarsko zvezo veliko bolj napeti. "Dejali smo že, da se veselimo sodelovanja s predsednikom Brianom Cooksonom, ki je zahteval, da naredimo neodvisno preiskavo o preteklosti," je dejal Fahey.

Trenutno v Johannesburgu poteka 4. konferenca o dopingu v športu, na kateri bodo sprejeli nekaj sprememb v protidopinškem kodeksu. Med predlogi sprememb je tudi, da bi se kazen za prvi pozitiven test lahko povišala z dveh na štiri leta. Poleg tega je predlagano tudi, da bi se doba, ko te lahko preganjajo zaradi pozitivnega testa, z osmih premaknila na deset let. Vsekakor je afera Armstrong potrdila, da so tisti, ki uporabljajo prepovedana sredstva, vedno korak pred tistimi, ki jim skušajo dokazati njihovo uporabo. Vsekakor je največja bojazen vseh športnikov to, da lahko danes odvzeti vzorec testirajo tudi čez deset let. A to ni prava pot, saj je treba tiste, ki goljufajo, uloviti takoj.

Ne spreglejte