Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
17. 6. 2015,
15.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jani Brajkovič Po Sloveniji Tour prihodnost

Sreda, 17. 6. 2015, 15.19

8 let

Jani Brajkovič verjame, da je pred njim še svetla prihodnost

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Med osrednje favorite kolesarske dirke Po Sloveniji spada tudi Jani Brajkovič, ki poudarja, da bi bilo lepo še enkrat zmagati na domačih tleh. V njegovi viziji pa se pojavlja prestižni Tour.

31-letni kolesar iz Metlike je že dobro zasidran v zgodovini dirke Po Sloveniji. Na njej je nastopil že štirikrat. Prvič leta 2003, nazadnje pa pred tremi leti. Takrat so vsi od njega pričakovali zmago, do nje pa se je dokopal zadnji dan na kronometru po ulicah Ljubljane. Letos na svojih ramenih ne bo imel takšnega bremena javnosti, a si ga, kot pravi, nalaga sam, saj bi rad prišel do odličnega rezultata. Vsi pa vemo, kaj bi potešilo želje kolesarja UnitedHealtcara, ki pa še ni odpisal ponovnega nastopa na znamenitem Touru.

Ste zadovoljni z letošnjim kolesarskim letom v dresu UnitedHealthcara? Zadovoljen sem s trenutno formo, sezona pa ni bila prav taka, kot sem pričakoval. Trenutno je vse v redu. Po zadnji dirki, ki sem jo kolesaril, sem prišel domov v Slovenijo in zbolel. Bil sem na antibiotikih in sem prisilno počival.

Koliko časa ste bili potem zunaj pogona in kaj je bilo sploh narobe? Deset dni sem bil na antibiotikih. Imel sem vnetje sinusov. Potreboval sem čas, da sem se spočil. Potem sem začel normalno trenirati in bom rekel, da sem kar zadovoljen s trenutno pripravljenostjo.

Dirka Po Sloveniji je verjetno kljub temu, da Slovenci kolesarite za tuja moštva in ste že bili na Touru, Giru, Vuelti, vedno nekaj posebnega za vas … Prav lepo bi bilo domačo dirko še enkrat zmagati. Ne bom rekel, da je to dirka, na kateri nimam interesov. Šel bom na polno in bomo videli, kaj bo cesta prinesla.

Odločilno tretjo etapo, ki se bo končala z vzponom na Tri kralje, ste že spoznali? Na Tri kralje sem že enkrat kolesaril in bolj ali manj vem, kako in kaj. Poznam pa tudi preostale etape. V drugi je blizu cilja še vzpon na Strmo Reber. Poznam ga in vem, kaj me tam čaka. Lahko pa na koncu naredi razliko celo kronometer, če bo v sobotni gorski etapi prišlo več kolesarjev sočasno v cilj. Sicer pa bodo na kronometru zelo majhne razlike, vendar dovolj, da bi lahko tudi vplivala na skupno zmago.

Kako drugače bo za vas vstopiti v dirko letos in leta 2012, ko ste veljali za prvega favorita in nato tudi oblekli rumeno majico? Mislim, da javnost od mene ne pričakuje veliko, a pričakujem sam od sebe zelo veliko. Ne bom nič napovedoval. Na cesti bomo videli, kako in kaj. Me pa jasno zanimajo tista najvišja mesta.

Ob sebi boste imeli izkušene kolesarje, ki so že nastopili na dirki Po Sloveniji. Daniele Ratto je bil že skupno osmi, kolesaril je tudi Marco Canola ... Imamo kar solidno ekipo. Prednost je, da nismo največji favoriti in nam ne bo treba toliko nadzirati poteka dirke kot pred tremi leti, ko sem vozil v dresu Astane. Takrat smo kot osrednji favoriti dirke morali skrbeti, da nam nič ne uide iz rok.

Kdo so po vašem mnenju kandidati za skupno zmago? Zagotovo je treba v prvo vrsto postaviti domačo ekipo Adria Mobil. Radoslav Rogina, ki je zmagal pred dvema letoma, je v zelo dobri formi. Tudi Primož Roglič je dobro pripravljen. Iz ekipe Sky bo treba gledati, kaj bo pokazal Španec Mikel Nieve. Konkurenca ne bo slaba.

Kako se mislite sploh lotiti ključne tretje etape, ki bo imela že pred Tremi kralji veliko vzponov, ki bodo naredili selekcijo? Računam, da bodo tisti vzponi razredčili skupino in na koncu ne bo takšnega boja za položaj oziroma ne bo nervoze, ki je po navadi v takšnih etapah.

Če malce pogledava še proti prihodnosti … Kakšne želje sploh imate? Preprosto bom povedal: kolesaril bom, dokler bosta volja in želja. Za zdaj ju še imam in ko ju bo zmanjkalo, bom postavil kolo v kot.

Za znameniti Tour še niste vrgli puške v koruzo? Vas bomo še kdaj videli na prestižni dirki po Franciji? Zagotovo je nisem in na tem delamo, da bomo enkrat prišli nazaj. Moja ekipa je bila že lani pred tem, da bi prišla v WorldTour. Takrat je bilo malce prepozno, saj je že bil proračun postavljen. Nekaj denarja jim je manjkalo. Niso pa hoteli s tako majhnim proračunom nekam siliti, ker vemo, kaj se potem lahko zgodi. Njihova želja je, da bi šli v WorldTour. Če se bo šlo v to, potem bodo skoraj gotovo pripeljali tudi druge kolesarje, da bo ekipa kakovostnejša.

Potem je pred vami še svetla prihodnost? Mislim, da je.

Ne spreglejte