Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 8. 2013,
20.54

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jani Brajkovič Vuelta Vuelta

Sobota, 24. 8. 2013, 20.54

7 let, 12 mesecev

Jani Brajkovič prvi vodilni na dirki po Španiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kolesarji ekipe Astana so zmagali v ekipnem kronometru, ki je bil na sporedu v 1. etapi 68. kolesarske dirke po Španiji. Prvi nosilec rdeč majice vodilnega je Jani Brajkovič.

Na štartu uvodne prve etape letošnje dirke ni bilo prav veliko gledalcev. A ne zato, ker jih dirka ne bi zanimala, pač pa zato, ker ni bilo dovolj prostora. Kolesarji so se namreč na štart pripeljali s čolnom. Kronometer so pričeli na 'štartni rampi', ki so jo postavili na umetno ploščad imenovano 'batea'. Slednjo tradicionalno v Galiciji, kjer se je dirka pričela, uporabljajo za gojenje morskih sadežev (predvsem školjk). Prvi so se na traso 27 kilometrov dolgega kronometra podali kolesarji nemške ekipe NetApp-Endura. Trasa je bila v prvi polovici zelo tehnično zahtevna, medtem ko je bila v drugi polovici hitrejša in z manj ovinki. Ekipa Omega Pharma-Quick Step, katere kolesarji so se na traso podali kot osmi, je prva prehitela ekipo NetApp-Endura. Nato so najboljši čas postavili kolesarji ekipe RadioShack-Leopard. A na traso so se zadnji podali kolesarji Astane, ki so bili v cilju deset sekund hitrejši od kolesarjev ekipe iz Luksemburga. Prvi je ciljno črto prečkal Slovenec Jani Brajkovič, ki je po etapi oblekel rdečo majico vodilnega v skupnem seštevku.

Vsekakor je Brajkovič prvi Slovenec, ki je na eni izmed tritedenskih dirk uspel slaviti etapno zmago. Sicer zmaga skupaj z ekipo ni toliko vredna, kot je posamična zmaga, a vsekakor šteje. Ni pa prvič v karieri oblekel majice vodilnega na eni izmed tritedenskih dirk. Tokrat četrtič v karieri nastopa na dirki po Španiji in bo že drugič kolesaril v majici vodilnega v skupnem seštevku. Prvega septembra 2006 je namreč po 7. etapi oblekel zlato majico vodilnega v skupnem seštevku dirke. Slednjo je v zadnjih letih zamenjala rdeča in tudi slednja bo Brajkoviču zagotovo lepo pristajala. Vsekakor bo jutri zanj nekoliko lažje, saj bo na sporedu zahtevna etapa z dvema kategoriziranima vzponoma. Do cilja etape bo vodil dobrih 10 kilometrov dolg vzpon, na katerem bodo morali favoriti razkriti svoje karte.

Ne spreglejte