Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
24. 6. 2019,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

5

Natisni članek

Tadej Pogačar Tadej Pogačar UAE Emirates Po Sloveniji

Ponedeljek, 24. 6. 2019, 4.00

4 leta, 10 mesecev

Pri UAE Emirates navdušeni nad Tadejem Pogačarjem

Italijani o slovenskem dragulju: Tako rekoč nihče ne ve, kje so njegove meje #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

5

Tadej Pogačar | Tadej Pogačar spada med nadarjene kolesarje. | Foto Peter Podobnik/Sportida

Tadej Pogačar spada med nadarjene kolesarje.

Foto: Peter Podobnik/Sportida

Ko je arabsko moštvo UAE Emirates, ki jim sicer v večini poveljujejo Italijani, v svoje vrste letos pripeljalo nadarjenega Slovenca Tadeja Pogačarja, vodilni niso pričakovali tako nenadnega vzpona. Pa čeprav so dobili veliko informacij od Andreja Hauptmana, ki je bil vez, da je slovenski dragulj okrepil ekipo WorldTour.

Da je lahko dirka Po Sloveniji odskočna deska za tujino, smo se lahko med drugimi prepričali tudi pri Tadeju Pogačarju. Kot član ljubljanskega Roga in istega kluba z imenom Ljubljana Gusto Xaurum je bil na slovenski kolesarski pentlji dvakrat najboljši mladi kolesar.

In kmalu je postalo jasno, da je Slovenija zanj postala premajhna. Pod svoje okrilje so ga vzeli pri arabskem moštvu UAE Emirates, ki ima sicer v večini italijanske kolesarske strokovnjake.

"Tadej je pri nas zahvala skavtingu, ki se je začel pred več kot tremi leti, ko se je ekipa imenovala Lampre. V veliko pomoč nam je bila vez z Andrejem Hauptmanom. Tadeja smo dobro poznali in vedeli za njegov potencial. Napredek je hitrejši od pričakovanega. Ves kolesarski svet ga zdaj pozna. Vse skupaj bo postajalo težje, vendar ima talent, motivacijo in trdo dela, da bo še naprej napredoval," je razlagal glavni predstavnik za stike z mediji pri UAE Emirates Andrea Appiani.

Diego Ulissi
Sportal Italijan naslednji za Rogličem, Mezgec dobil, kar je pred dvema letoma izgubil #video

"Potencialno lahko osvoji vse cilje, ki si jih bo zadal"

Tadej je v dresu novega delodajalca osvojil že dve dirki. Njegovi sta bili preizkušnji po Algarveju in Kaliforniji. Slednja je bila celo pod okriljem serije WorldTour, kar je najvišji rang tekmovanja, zato ima ta uspeh še toliko večjo težo.

Andrea Appiani poudarja, da so pri UAE Emirates izjemno zadovoljni s Tadejem Pogačarjem. | Foto: Jaka Lopatič Andrea Appiani poudarja, da so pri UAE Emirates izjemno zadovoljni s Tadejem Pogačarjem. Foto: Jaka Lopatič

"Z našim generalnim direktorjem sem se pogovarjal, da je ekipa podpisala s Tadejem kot triletni projekt. Da v kolesarskem svetu izkusi čim več. Izjemen talent je. Tako rekoč nihče ne ve, kje so njegove meje. Potencialno lahko osvoji vse cilje, ki si jih bo zadal. Ne moremo zanikati, da hitreje napreduje, kot smo pričakovali. Kar je izvrstno. To pomeni, da se bo testiral na najvišji ravni hitreje, kot je bilo pričakovano. Prej se bo lahko potegoval za zelo velike rezultate. Letos je že zmagal dve etapni dirki, od tega eno WorldTour," izpostavlja Appiani.

Valter Bonča
Sportal Z dirke Po Sloveniji se je odpeljal z novo škodo #video

Razmišljajo, da bi ga že letos dali v ekipo za Vuelto

V ekipi priznavajo, da niso pričakovali takšnega hitrega vzpona, kar poudarja tudi Pogačar: "Ne, niti športni direktorji in trenerji si niso predstavljali, da bo tako. V prvem delu sezone se je videlo, kakšen kolesar sem. Že letos bi lahko na Vuelti videl, kako je vse skupaj na največjih dirkah."

Njegova želja je, da bi že letos nastopil na Vuelti. O tem razmišljajo tudi njegovi šefi, saj jih je presenetil v prvem delu sezone. | Foto: Vid Ponikvar Njegova želja je, da bi že letos nastopil na Vuelti. O tem razmišljajo tudi njegovi šefi, saj jih je presenetil v prvem delu sezone. Foto: Vid Ponikvar

In 20-letni slovenski kolesar bi bil nadvse navdušen, če bi dobil priložnost na tritedenski španski pentlji: "Pogovarjamo se, vendar za zdaj še nič dokončno. Če bi šel na Vuelto, bi imel proste roke. Da ne bi bilo pritiska."

Da resno razmišljajo, da bi Pogačarja poslali v ogenj na Vuelti, priznava tudi Appiani. "Seveda bo nastopil na tritedenskih dirkah. Morda kmalu ali naslednje leto. Od športnega direktorja je odvisno. Kakovost, da je konkurenčen, ima. Sicer pa nosi v sebi moč za tritedenske dirke. Morda bo že letos nastopil na Vuelti, vendar bo to odločitev športnega direktorja. Zakaj pa ne," je dal Appiani vedeti, da obstaja velika možnost, da se Pogačar že v krstni sezoni v tujini poda na eno izmed največjih treh dirk na svetu.

Diego Ulissi
Sportal Dvakrat slavil na slovenskih cestah, med zmagama pa prestal kazen zaradi dopinga
Ne spreglejte