Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 11. 2013,
16.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Daryl Impey kolesarstvo

Sreda, 6. 11. 2013, 16.03

8 let

Impey še tri sezone v ekipi Orica-GreenEdge

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Osemindvajsetletni Daryl Impey je še za tri sezone podaljšal pogodbo z avstralsko kolesarsko ekipo Orica-GreenEdge. Vsekakor je to velika nagrada za kolesarja iz Republike Južne Afrike.

Impey, ki je svojo profesionalno kariero začel leta 2008 v ekipi Barloworld, ima za seboj najboljšo sezono doslej. Začel jo je z zmago na prvenstvu Južne Afrike v posamičnem kronometru, ki je bilo na sporedu zadnjega dne v februarju. Zadnjega dne v marcu je bil peti na enodnevni dirki Vuelta Ciclista a La Rioja. Le dva dni zatem je slavil etapno zmago na dirki po Baskiji. Maja je kot prvi premagal etapo na dirki po Bajernu in nato zablestel na dirki po Franciji. Z moštvenimi kolegi so namreč zmagali v ekipnem kronometru. Po zaslugi tega sta si nato s Simonm Gerransom podajala rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku dirke. Impey je v rumenem kolesaril v sedmi in osmi etapi in tako postal prvi kolesar iz Republike Južne Afrike, ki je nosil rumeno majico na dirki po Franciji. A tudi z dirko po Franciji zanj sezone še ni bilo konec. Avgusta je na petem mestu končal Eneco Tour. Za uspešen konec sezone je nato z moštvenimi kolegi osvojil drugo mesto na ekipnem kronometru svetovnega prvenstva v Firencah. Naslov se jim je izmuznil za manj kot sekundo.

Vrhunec dosedanje kariere Impeya je bila vsekakor letošnja dirka po Franciji. "Zadnji dve sezoni sta bili neverjetni. Začeli smo iz nič in postali prava ekipa. Po letošnji dirki po Franciji že vsi težko čakamo, da znova posežemo po zvezdah. V ekipi je pomemben prav vsak kolesar," je za spletno stran ekipe, katere član je, dejal Impey. "Vrhunec moje kariere je bil takrat, ko sva s Simonom spoznala, da lahko oba kolesariva v rumeni majici vodilnega, da si jo lahko deliva, in nama je nato to tudi uspelo," je še dodal Impey. "Zmagovalec oziroma kapetan ekipe ne moreš postati, če pred tem ne izkusiš garanja za druge. Naučil sem se, kako je treba garati za kapetane, in se naučil prevzeti odgovornost tudi na svoja ramena. Ekipa daje priložnost vsem kolesarjem. Tudi v prihodnji sezoni bom imel povsem podoben program kot letos. Sezono bom začel na dirki Santos Tour Down Under. Sledil bo nastop na dirki po Omanu in dirki od Tirenskega do Jadranskega morja. Nato prideta največja cilja v prvem delu sezone, nastop na dirki Milano‒San Remo in Amstel Gold Race. Upam, da se mi bo nato uspelo uvrstiti v ekipo za nastop na dirki po Franciji," je še dodal Impey, ki tako očitno ne bo nastopil na dirki Po Sloveniji. Na tej je lani zmagal v drugi etapi s ciljem v Metliki.

Impeya so vse do prestopa v ekipo Orica-GreenEdge podcenjevali. Nastopal je za ekipe, ki so imele vse po vrsti finančne težave. V edini avstralski z licenco World Tour je nato naredil izjemen korak naprej. "Impey je nepogrešljiv član ekipe. Naredil je velik korak naprej, odkar je postal član naše ekipe. Je odličen pomočnik in pomemben člen za uspeh vseh. To se je v zadnjih dveh letih večkrat potrdilo. Bil je član ekipe ob vseh največjih zmagah, ki smo jih dosegli. Vsekakor menim, da bo Impey v prihodnjih treh letih storil še korak dlje in dosegel še nekaj velikih zmag. Vsekakor bo imel pri tem našo podporo," je dejal športni direktor ekipe Matthew White.

Ne spreglejte