Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
22. 10. 2012,
15.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Martin Hvastija Lance Armstrong doping

Ponedeljek, 22. 10. 2012, 15.12

8 let

Hvastija o Armstrongu: Protidopinški sistem zadnjih 15 let ne deluje

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Osrednja tema v svetu športa je bila odločitev UCI, da kolesarju Lanceu Armstrongu odvzame vse naslove z dirke po Franciji. Slovenski selektor Martin Hvastija gleda v tem primeru širše.

Vsi so kovali Armstronga v zvezde, potem ko je briljiral na znamenitem Touru med letoma 1999 in 2005, sedem let po zadnjem uspehu pa je nanj priletel ogromen madež, ki se ga ne bo dalo nikoli izbrisati. Ameriška protidopinška komisija Usada je zbrala dokaze, da si je Armstrong do največjih uspehov v karieri pomagal s prepovedanimi substancami, v ponedeljek pa je Mednarodna kolesarska zveza UCI stopila na stran Usade in odvzela Američanu vseh sedem naslovov.

Leta 2002 in 2004, ko Armstrong ni imel pravega tekmeca, je na najbolj prestižni dirki na svetu kolesaril tudi slovenski selektor Martin Hvastija, ki je ob tej odločitvi bolj izpostavil delovanje protidopinških agencij: "Upam, da je konec enega obdobja. Nekateri ne moremo biti na to ponosni. Videti je, da je zdaj pri Armstrongu precejšnji del vsega res, ko je UCI vse skupaj potrdila. To je hud udarec. Čeprav ne vem, kje je sploh konec. Vzeli mu bodo zmage in ga izbrisali. Kaj pa vsi ostali? Bolj me skrbi druga stvar, vendar tega ne omenja noben na glas. To pomeni, da cel sistem ne dela. Da ves protidopinški sistem zadnjih 15 let ne deluje. Če so mu naredili 500 kontrol skozi utečene metode odkrivanja dopinga in ga zdaj obtožijo na podlagi pričevanj, sodnega procesa … Vse te kontrole so bile slabo narejene. Laboratoriji, panožne, nacionalne in mednarodne protidopinške agencije vlečejo mastne denarje za brez veze. Ne opravljajo svojega dela. Kdo je zdaj kriv, da ga niso dobili?"

Odvzem zmag za Armstronga ni prava kazen, še dodaja Hvastija: "Ne predstavljam si, kje se bodo zadeve končale, če se bo zgodovina brisala. Če gledaš prvo deseterico na Touru, na katerih je zmagal Armstrong, težko najdeš kakšnega, ki ga ne bi dobili na dopingu. Osebno ne bi popravljal stvari za nazaj. Bi ga kaznoval, vendar ne z odvzemom zmag. Finančno, ker je toliko zaslužil na ta račun."

Ne spreglejte