Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 10. 2022,
16.21

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

3

Natisni članek

Julian Alaphilippe Tadej Pogačar Tadej Pogačar Giro delle'Emilia

Sobota, 1. 10. 2022, 16.21

1 leto, 2 meseca

Giro dell'Emilia (198,7 km)

Pogačarju ni uspelo, naslednik Primoža Rogliča je Enric Mas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

3

Enric Mas | Enric Mas je zmagovalec letošnje dirke po Emilii.  | Foto Guliverimage

Enric Mas je zmagovalec letošnje dirke po Emilii.

Foto: Guliverimage

Zmagovalec enodnevne kolesarske dirke Giro dell'Emilia (198,7 km) je Španec Enric Mas (Movistar). Slovenski as Tadej Pogačar (UAE Emirates) je bil drugi. 

Za najboljše kolesarje na dirki je bila Emilia tudi priprava na zaključek sezone z zadnjim spomenikom, dirko po Lombardiji, ki bo na sporedu 8. oktobra. Pogačar bo tam branil lansko zmago. 

"Mislim, da smo opravili dobro delo. Enric je bil danes na zadnjem vzponu močnejši, moram priznati, da je bil boljši, a sem vseeno zadovoljen. Če primerjam lansko dirko tukaj, sem bil precej boljši, viden je napredek. Mislim, da sem v dobri formi in lahko optimistično pričakujem dirko po Lombardiji, ki sem jo lani dobil. Letos je proga nekoliko drugačna, a mi grem vseeno v Lombardijo z visokimi pričakovanji," je po dirki organizatorjem dejal Pogačar.

Izidi:

1. Enric Mas (Špa/Movistar) 4;55:31
2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates) + 0:11
3. Domenico Pozzovivo (Ita/ Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux) 0:14
4. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 0:26
5. Rigoberto Uran (Kol/EF Education – EasyPost) 0:31
6. Lorenzo Fortunato (Ita/EOLO – Kometa) 0:37
7. Ruben Fernandez (Špa/Cofidis) 0:46
8. Rudy Molard (Fra/Groupama – FDJ) 0:53
9. Davide Formolo (Ita/UAE Emirates) 1:12
10. Michael Storer (Avs/Groupama – FDJ) 1:13
...

Pintarjeva in Žigartova tik za najboljšo deseterico

Pred moško preizkušnjo so po Emilii dirkala dekleta, z 89,7 kilometra dolgo preizkušnjo pa je najbolje opravila domačinka Elisa Longo Borghini (Trek – Segafredo). Druga je bila Američanka Veronica Ewers (EF Education), tretja pa še ena Italijanka, Sofia Bertizzolo (AUE ADQ). Najboljša Slovenka na dirki je bila Urša Pintar (UAE ADQ) na 11. mestu, 12. je bila Urška Žigart (BikeExchange – Jayco). Slovenki sta za zmagovalko zaostali 33 in 39 sekund.

Tjaša Sušnik (BTC City Ljubljana Scott) je bila 41 (+ 1:49), njene klubske kolegice, Nika Bobnar (2:31), Erika Jesenko (2:51) in Ana Ahačič (4:27) pa 62., 71. in 108.   

Giro dell'Emilia 2022, potek dirke:

Cilj: Španec Enric Mas (Movistar) je zmagovalec dirke, Tadej Pogačar (UAE Emirates) je zasedel drugo mesto, Italijan Domenico Pozzovivo (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux) pa tretje.

2 km do cilja – Znova je napadel Enric Mas, Pogačar je zaostal za nekaj metrov, ob njem je Domenico Pozzovivo.

3 km do cilja – Trojica je ujela vodilna. Peterica se približuje zaključnemu vzponu.

5 km do cilja – V lov za Pogačarjem in Masom se je pognala trojica Uran, Pozzovivo in Valverde. Vozi 18 sekund za vodilnima.

7 km do cilja – Pogačar in Mas vozita 20 sekund pred zasledovalci, Rigobertom Uranom, Alejandrom Valverdejem, Domenicom Pozzovivom, Rubenom Fernandezom, Davidejem Formolom in Lorenzom Fortunatom.

9 km do cilja – Pred vrhom je napadel Španec Enric Mas (Movistar), z njim se je odpeljal Tadej Pogačar (UAE Emirates). Vodilna dvojica ima nekaj deset metrov prednosti pred zasledovalci.

10 km do cilja – Pogačarjeva italijanska kolega pri UAE Emirates Diego Ulissi in Davide Formolo navijata hud tempo na čelu skupine favoritov, ki se še predzadnjič vzpenja na San Luco, mladi slovenski as je v odličnem položaju za napad na prestižno zmago.

20 km do cilja – Bega je konec, na čelu močno razredčene glavnine zdaj dirko nadzoruje ekipa UAE Emirates.

25 km do cilja – Po drugem vzponu do San Luce pred glavnino vztraja le še Goossens, ima pa vsega 19 sekund prednosti. Na čelu glavnine so kolesarji Pogačarjevega moštva UAE Emirates, tempo zdaj diktira Poljak Rafal Majka.

30 km do cilja – Kolesarji so v zaključku dirke, prvič so že opravili z vzponom do bazilike San Luca v Bologni (2 km, 9,8 %), še štirikrat se bodo morali. Vodi Goossens, ki se je otresel Boucharda, iz glavnine je skočil še Belgijec Jan Bakelants (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux) in kmalu ujel Francoza. Dvojica vozi 40 sekund za vodilnim Belgijcem, pa le šest sekund pred glavnino.

50 km do cilja – V vodstvu vztrajata Bouchard in Goossens, med vodilnima in glavnino pa je le še Pluimers, preostala dva ubežnika sta se predala. Glavnina zdaj vozi 2:15 za vodilnima.

70 km do cilja – Na vzponu na Medelano (7,8 km pri 6,7 % povprečnega naklona) je ubežna skupina razpadla, vodita Bouchard in Goossens, Pluimers je zaostal kakšnih 30 sekund, Guarnieri in Meens še pol minute več. Glavnina s Tadejem Pogačarjem pa je vrh dosegla dve minuti za vodilnima.

90 km do cilja – Kolesarji so opravili s prvim vzponom na dirki, Ca Bortolani, ubežna peterica pa ima malo manj kot tri minute prednosti pred glavnino.

190 km do cilja – Glavnini je pobegnila peterica kolesarjev, Belgijca Johan Meens (Bingoal Pauwels Sauces WB) in Kobe Goossens (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux), pa Francoz Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën Team), Italijan Jacopo Guarnieri (Groupama - FDJ) ter Nizozemec Rick Pluimers (Jumbo-Visma).

Start: Ob 11.20 se je 173 kolesarjev podalo na 198.7 kilometra dolgo traso.

Pred dirko

105. izvedba dirke Giro dell'Emilia se je začela v mestu Carpi, v pokrajini Modena v deželi Emilija - Romanja, in se bo 198,7 kilometra pozneje končala na vzponu pri zavetišču San Luca nad Bologno, kjer bodo kolesarji opravili več krogov. Karavana je startala ob 11.20, cilj pa naj bi dosegla okrog 16.15.

Giro d?emilia | Foto:

Na trasi so trije vzponi, na zadnjega, do svetišča San Luca nad Bologno, se bodo kolesarji povzpeli trikrat. S prvim vzponom, na Cà Bortolano, so kolesarji "plezali" že na 87. kilometru (5.5 km, 6.4-odstotni naklon), sledil je vzpon na Madelano na 127. kilometru (7,8 km, 6,7-odstotni naklon) in nato še trije kratki, a strmi klanci do svetišča San Luca (2 km, 9,8-odstotni povprečni naklon, največji pa celo do 18 odstotkov) v zadnjem delu trase. 

Giro d'Emilila 2022 | Foto:

Na dirki mrgoli zvezdniških imen, ki se pripravljajo na konec sezone, ki bo 8. oktobra v Lombardiji. Poleg Tadeja Pogačarja, ki ima v Italiji močno podporo v ekipi UAE, in Juliana Alaphilippa (Quick-Step Alpha Vinyl Team) na dirki nastopajo še Aleksander Vlasov (BORA-hansgrohe), Enric Mas (Movistar), drugi na zadnji Dirki po Španiji, David Gaudu (FDJ) in Adam Yates (Ineos Grenadiers), ki se bo v prihodnji sezoni pridružil Pogačarju in Janu Polancu v ekipi UAE.

Preberite še: 

info tabla kolesarstvo
Sportal Kakšna bo usoda radijskih povezav na svetovnem prvenstvu in olimpijskih igrah?
Remco Evenepel Oumi
Sportal Pestri dnevi za svetovnega prvaka, a najpomembnejši korak je še pred njim
Tadej Pogačar, TDF22
Sportal Pogačarjeva zadnja napada
Ne spreglejte