Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 6. 2011,
21.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Philippe Gilbert

Nedelja, 26. 6. 2011, 21.47

8 let

Gilbert le do naslova belgijskega prvaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Belgijski kolesar Philippe Gilbert je pri svojih osemindvajsetih letih osvojil prvi naslov državnega prvaka na cestni dirki. Naslove prvakov je osvojilo še nekaj šampionov.

Član ekipe Omega Pharma-Lotto je namreč že štirikrat doslej osvojil nehvaležno druge mesto na belgijskem prvenstvu. S tem je potrdil, da bo na dirko po Franciji odpotoval dobro pripravljen. Poleg tega je že javno napovedal, da želi prihodnjo soboto obleči rumeno majico vodilnega v cilju prve etape dirke po Franciji. Slednja se bo končala s kratkim ciljnim vzponom. Poleg Gilberta so naslov državnih prvakov osvojili še nekateri odlični kolesarji.

Naslov prvaka Slovaške je osvojil Peter Sagan. Član ekipe Liquigas-Cannondale je pobegnil glavnini in sam prikolesaril v cilj. Čehi in Slovaki so skupaj organizirali prvenstvo, na katerem je češki prvak postal Petr Bencik. V Luksemburgu je svoj četrti naslov prvaka osvojil Frank Schleck, ki je v cilj dirke prikolesaril skupaj z bratom Andyem. Tudi v Španiji sta dva kolesarja v ospredju skupaj prikolesarila v cilj. To sta bila Alberto Contador in Jose Joaquin Rojas. Slednji je edini lahko sledil napadu Contadorja na zadnjem 7 kilometrov dolgem vzponu. Nato v šprintu ni imel težkega dela in je suvereno odšprintal letošnjega zmagovalca dirke po Italiji.

Kolesarji ekipe Sky so dominirali na prvenstvu Velike Britanije. Zasedli so prva štiri mesta. Zmago je slavil Bradley Wiggins, ki je sam prikolesaril v cilj pred tekmeci. Z majico državnega prvaka Švice bo na Touru nastopil Fabian Cancellara. Tridesetletni član ekipe Leopard-Trek je v ciljnem šprintu premagal Steva Morabita in osvojil svoj drugi naslov prvaka med člani. V Nemčiji je nekoliko presenetljivo Geralda Cioleka, Johna Degenkolba in Andrea Greipla v ciljnem šprintu glavnine presenetil Robert Wagner iz ekipe Leopard-Trek. Omeniti velja tudi, da je Hrvat Kristijan Durasek verjetno edini kolesar, ki je letos osvojil oba naslova prvaka. Slavil je namreč tako na cestni dirki kot na kronometru.

Poleg nekaterih omenjenih kolesarjev bosta v majici slovenskega prvaka na Touru nastopila tudi Grega Bole in Jani Brajkovič. Bole bo v majici nastopil že v 1. etapi, medtem ko bo Brajkovič svojo majico lahko pokazal že v drugi etapi, ko bo na sporedu 23 kilometrov dolga ekipna vožnja na čas. Za oba slovenska predstavnika bosta prvi dve etapi zelo pomembni! Pa ne zaradi majic, ampak zaradi tega, ker bosta imela že v prvi etapi priložnost za odlično uvrstitev (Bole) in obvezo (Brajkovič), da v cilj prikolesarita v času zmagovalca. Brajkovič lahko nato v drugi etapi z ekipo RadioShack poseže zelo visoko!

Ne spreglejte