Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 10. 2021,
13.24

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

2

Natisni članek

Dirka po Franciji

Četrtek, 14. 10. 2021, 13.24

2 leti, 6 mesecev

Kaj prinaša trasa naslednje Dirke po Franciji?

Francoski Tour prihodnjič tudi tja, kjer je nekoč hodil James Bond #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

2

Pogačar Roglič Tour | Kdo bo najbolje rešil uganko Tour de France 2022? | Foto Guliverimage

Kdo bo najbolje rešil uganko Tour de France 2022?

Foto: Guliverimage

V Kongresni palači v Parizu so danes slavnostno razgrnili traso 109. izvedbe Dirke po Franciji leta 2022. Na Tour se po štirih letih vračajo tlakovani odseki, tudi tokrat bo eden od gorskih ciljev na smučišču La Planche des Belles Filles, kjer je Tadej Pogačar lani na presenečenje mnogih oblekel rumeno majico in tlakoval pot do svoje prve skupne zmage na Touru. Ob dveh vožnjah na čas, v prvi in predzadnji etapi, bo na sporedu še šest gorskih, sedem razgibanih in šest ravninskih etap. Kaj o trasi pravi dvakratni zmagovalec Toura?

109. izvedba Dirke po Franciji v skupni dolžini 3328 kilometrov, se bo v petek, 1. julija 2022, začela v Köbenhavnu na Danskem, kar je najbolj severni začetek v dolgi zgodovini Toura, in končala 24. julija s tradicionalno parado šampionov na Elizejskih poljanah v Parizu. Istega dne se bo v Parizu začela tudi prva izvedba osemdnevne Dirke po Franciji za ženske (Tour de France Femmes avec Zwift).

Tour 2022 | Foto:

Veliki štart z enoletnim zamikom na Danskem

Najbolj gledana dirka na kolesarskem koledarju se bo začela s 13 kilometrov dolgim kronometrom po ulicah Köbenhavna, na Danskem bosta tudi naslednji dve etapi. Druga, 199 kilometrov dolga etapa, bo speljana čez spektakularen 18-kilometrski viseči most Storebaelt, kjer bo velika nevarnost bočnega vetra in ustvarjanja ešalonov ter potencialnih zaostankov.

Dirka se z Danske po treh dneh seli na sever Francije, zato bodo kolesarji že takrat imeli prvega od treh prostih dni na dirki. Kljub temu spanec ne bo mogel biti prav dolg, saj jih čaka polet do mesta Lille na severu države gostiteljice dirke.

Po štirih letih se na Tour vračajo tlakovani odseki. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Po štirih letih se na Tour vračajo tlakovani odseki. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Kocke, kocke, kocke!

Četrta etapa se bo začela v Dunkerqueu in končala v Calaisu, peta etapa bo potekala v okolici Arenberga po tlakovanih odsekih, ki se po štirih letih spet vračajo na Tour.

Dva dneva pozneje, v sedmi etapi, kolesarje čaka prvi gorski cilj, in to na znameniti La Planche des Belles Filles, na smučišču v Vogezih, kjer je Pogačar leta 2020 s spektakularno kronometrsko vožnjo pripravil enega najbolj neverjetnih preobratov v zgodovini Toura. Tokrat bo vzpon še daljši. Dolg bo sedem kilometrov s povprečnim naklonom skoraj devet odstotkov in sklepnim makadamskim odsekom.

Alpe d'Huez | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

21 serpentin Alp d’Huez

Drugi konec tedna dirke sledi obisk Švice in nekaj zahtevnih etap v Alpah. Med drugim najboljše čaka spopad na najvišji točki Toura 2022, na prelazu Granon (2413 m), kjer bo tudi cilj 11. etape. Etapa, namenjena hribolazcem, bo tudi na francoski državni praznik, dan Bastilje, 14. julija, ko bo karavana grizla v 21 serpentin Alp d’Huez.

Sledijo tranzicijske etape po Centralnem masivu, vključno z etapo do Carcassonna, kjer je Mark Cavendish letos s 34. etapno zmago izenačil rekord Eddyja Merckxa. Sledi prihod v Pireneje, kjer bi na dveh zaporednih gorskih etapah že lahko padla odločitev o skupnem zmagovalcu.

Kdo bo prvi na vrhu Peyraguadesa? Leta 2017 je to uspelo domačinu Romainu Bardetu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kdo bo prvi na vrhu Peyraguadesa? Leta 2017 je to uspelo domačinu Romainu Bardetu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Po sledeh Jamesa Bonda

17. etapa se bo končala na vrhu Peyragudesa, kjer je gorsko letališče, ki je bilo leta 1997 prizorišče snemanja bondiade Jutri nikoli ne umre (Tomorrow Never Dies), dan pozneje pa bo cilj na vrhu Hautacama. 18. etapa bo na poti do romarskega središča Lurd peljala tudi čez prelaz Col du Tourmalet.

V predzadnji etapi kolesarje čaka 40-kilometrski kronometer od Lacapelle-Marivala do Rocamadourja na krajšem, a strmem vzponu.

Kdo bo 24. julija prihodnje leto stal na zmagovalnem odru Dirke po Franciji? | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kdo bo 24. julija prihodnje leto stal na zmagovalnem odru Dirke po Franciji? Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Nazdravljanje v Parizu

Zadnji dan bo na sporedu tradicionalna parada šampionov, v kateri bo nosilec rumene majice veselo nazdravljal s penino, šprinterji pa se bodo udarili še za zadnjo mogočo zmago na dirki. Etapa se bo začela v safari parku Thoiry na zahodni strani mesta ljubezni in končala s krogi po Elizejskih poljanah v Parizu.

Predstavitve trase so se udeležili številni kolesarski zvezdniki, vključno z dvakratnim zaporednim zmagovalcem Toura Tadejem Pogačarjem, svetovnim prvakom Julianom Alaphilippom in lanskim nosilcem zelene majice na Touru Markom Cavendishem.

Razgrnitve trase je udeležil tudi dvakratni zmagovalec Toura Tadej Pogačar. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Razgrnitve trase je udeležil tudi dvakratni zmagovalec Toura Tadej Pogačar. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Kaj o trasi Toura 2022 pravi Pogačar?

"Gre za dobro traso, zanimiva je od prve do zadnje etape. Sprinti, bočni veter, kocke, kratki, dolgi in strmi vzponi. To bo res popoln Tour," je povedal v izjavi za organizatorje dirke, agencijo ASO. O favoritih ni želel govoriti. "Veliko bo kandidatov za zmago, ampak o tem bomo govorili, ko bomo bližje začetku. Komaj sem končal sezono, potrebujem nekaj premora, preden začnem razmišljati o letu 2022. Je pa na naših ramenih nekaj več pritiska, ker smo preizkušnjo že dobili," so Pogačarjeve besede za ASO povzeli pri STA.

Glede na raznovrstnost trase bodo priložnost za prestižno zmago imeli le najbolj vsestranski kolesarji, ki se bodo zmogli spopasti tudi z bočnim vetrom in kockami. Ključna bo tudi pomoč ekipe.

Šprinterji bodo svoje priložnosti iskali v prvem tednu dirke, a jih pred ciljem v Parizu, ki ga bodo dosegli 24. julija, kjer bodo imeli novo priložnost, čakajo številni izzivi, ki jih prinašajo Alpe in Pireneji.

Traso je predstavil direktor Toura Christian Prudhomme, profil premiernega Toura za ženske(Tour de France Femmes avec Zwift) pa je pospremila direktorica dirke, nekdanja kolesarka Marion Rousse, partnerica Alaphilippa.

Etape 109. dirke po Franciji:

 1. 7.   1. etapa:  Köbenhaven–Köbenhaven, 13 km****

 2. 7.   2. etapa:  Roskilde– Nyborg, 199 km*

 3. 7.   3. etapa:  Vejle– Soenderborg, 182 km*

 4. 7.              prost dan

 5. 7.   4. etapa:  Dunkerque–Calais, 172 km**

 6. 7.   5. etapa:  Lille–Arenberg, 155 km**

 7. 7.   6. etapa:  Binche–Longivy, 220 km**

 8. 7.   7. etapa:  Tomblaine–La Super Planche des Belles Filles, 176 km***

 9. 7.   8. etapa:  Dole–Lozana, 184 km**

10. 7.   9. etapa:  Aigle–Chatel, 183 km***

11. 7.              prost dan

12. 7.  10. etapa:  Morzine–Megeve, 148 km**

13. 7.  11. etapa:  Albertville–Col du Granon, 149 km***

14. 7.  12. etapa:  Briancon–Alpe d'Huez, 166 km***

15. 7.  13. etapa:  Bourg d'Oisans–St. Etienne, 193 km*

16. 7.  14. etapa:  St. Etienne–Mende, 195 km**

17. 7.  15. etapa:  Rodez–Carcassonne, 200 km*

18. 7.              prost dan

19. 7.  16. etapa:  Carcassonne–Foix, 179 km**

20. 7.  17. etapa:  Saint-Gaudens–Peyragudes, 130 km***

21. 7.  18. etapa:  Lourdes–Hautacam, 143 km***

22. 7.  19. etapa:  Castelnau-Magnoac–Cahors, 189 km*

23. 7.  20. etapa:  Lacapelle-Marival–Rocamadour, 40 km****

24. 7.  21. etapa:  Zoo de Thoiry–Pariz, 112 km*

 

****kronometer

 ***gorska etapa

  **razgibana etapa

   *ravninska etapa

 

Etape ženskega Toura 2022:

24. 7.   1. etapa:  Pariz - Pariz, 82 km*

25. 7.   2. etapa:  Meaux - Provins, 135 km*

26. 7.   3. etapa:  Reims - Epernay, 133 km**

27. 7.   4. etapa:  Troyes - Bar-Sur-Aube, 126 km**

28. 7.   5. etapa:  Bar-le-Duc - Saint-Die-des-Vosges, 175 km*

29. 7.   6. etapa:  Saint-Die-des-Vosges - Rosheim, 128 km*

30. 7.   7. etapa:  Selestat - Le Markstein, 127 km***

31. 7.   8. etapa:  Lure - Planche des Belles Filles, 123 km***

 

 *** - gorska etapa

  ** - razgibana etapa

   * - ravninska etapa

 

 

Ne spreglejte