Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 7. 2022,
4.00

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

Natisni članek

Hugo Houle Dirka po Franciji

Sreda, 20. 7. 2022, 4.00

1 leto, 9 mesecev

10 let je čakal na zmago, da bi jo posvetil pokojnemu bratu

Ozadje ene najbolj ganljivih zgodb letošnjega Toura: Sanjal sem samo eno ... #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49
Hugo Houle | 31-letni kanadski kolesar Hugo Houle (levo) je kar deset let čakal, da bo svojemu pokojnemu bratu lahko poklonil zmago. Zdaj je to storil na najbolj cenjeni kolesarski dirki na svetu. | Foto Reuters

31-letni kanadski kolesar Hugo Houle (levo) je kar deset let čakal, da bo svojemu pokojnemu bratu lahko poklonil zmago. Zdaj je to storil na najbolj cenjeni kolesarski dirki na svetu.

Foto: Reuters

"Ta zmaga je za brata," so bile ob prihodu v cilj prve besede kanadskega kolesarja Huga Houla, zmagovalca 16. etape Dirke po Franciji. Z dvignjeno roko in iztegnjenim kazalcem je pokazal v nebo in dal vedeti, da zmago, prvo v svoji profesionalni karieri, poklanja pokojnemu mlajšemu bratu, ki je konec leta 2012 umrl pod kolesi pijanega voznika. 

Hugo Houle
Sportal Kanadčan do veličastne in čustvene zmage na Touru: Ta je za brata! #video

31-letni Hugo Houle je skoraj deset let čakal na trenutek, da bo zmago lahko posvetil svojemu bratu. Decembra bo namreč minilo prav toliko let od tragične smrti njegovega dve leti mlajšega brata Pierricka, ki je umrl pod kolesi pijanega voznika.

"Sanjal sem samo eno: da bi zmagal na etapi v spomin na brata"

Usodni tek in srečanje s pijanim voznikom

Hugo in Pierrick sta bila nerazdružljiva. Oba sta trenirala triatlon in bila zaljubljena v kolesarstvo. Julijske dopoldneve sta redno preživljala prikovana pred televizor, kjer sta požirala prizore z Dirke po Franciji in sanjala o tem, da si bosta nekoč dirko vseh dirk ogledala v živo.

Pierrick je žal ni dočakal, tako kot ni dočakal dneva, ko je njegov mlajši brat Hugo postal član profesionalne kolesarske ekipe AG2R.

Ko se je decembra leta 2012 odpravil na tek, ga je v domačem kraju, v vasi Sainte-Perpétue, ki leži med Montrealom in Quebecom, zbil pijani voznik in zbežal s kraja nesreče.

Družina ga je kmalu pogrešila in se lotila iskanja. Našli so ga šele po treh urah mrzličnega iskanja, ko so bili ob njem že reševalci, ki so se trudili z oživljanjem. Žal prepozno. Star je bil komaj 19 let.

"Prijel sem ga za roko in ko sem videl, da mu iz ušesa in ust teče kri, sem vedel, da mrtev," se je najtežjega trenutka v svojem življenju v enem od intervjujev spominjal Houle, šele drugi Kanadčan, ki se lahko pohvali z etapno zmago na Touru.

Houle je bil izbran tudi za najbolj borbenega kolesarja 16. etape in bo v 17. etapi vozil z rdečo številko. | Foto: A.S.O./Pauline Ballet Houle je bil izbran tudi za najbolj borbenega kolesarja 16. etape in bo v 17. etapi vozil z rdečo številko. Foto: A.S.O./Pauline Ballet

Nekaj tednov po bratovi smrti vstop med kolesarske profesionalce

Houle je bil po bratovi smrti povsem zlomljen. Tudi ko je komaj nekaj tednov pozneje začel kariero profesionalnega kolesarja v ekipi AG2R La Mondiale, se ni mogel sestaviti. K sreči je imel ob sebi generalnega direktorja ekipe Vincenta Lavenuja, ki je znan po tem, da se v svoji ekipi trudi vzpostaviti družinsko atmosfero. Pustil mu je čas in prostor za žalovanje.

"Celo leto sem potreboval, da sem se spravil k sebi," je povedal Houle. "Ta ekipa je izjemna. Lepo so poskrbeli zame. Bil sem mlad profesionalec in lahko bi rekli samo 'naslednji', vendar niso. Nekaj let je trajalo, da sem se vrnil na pravo raven. Zdaj sem tu, kjer sem, ker so mi dali dovolj časa, da si opomorem po bratovi smrti," je prepričan in hvaležen francoski ekipi AG2R, v kateri je preživel pet let, preden se je za naslednja štiri leta preselil k Astani.

Tadej Pogačar TDF 2022
Sportal "Boli me, če Tadej trpi. Vse skupaj je na daljavo še težje spremljati."

Med svojimi

Ob koncu lanske sezone je prestopil v ekipo Premier Tech, ki se je zaradi vstopa kanadskega sponzorja preimenovala v ekipo Israel Premier Tech. Ekipa, v kateri sta tudi Jakob Fuglsang in štirikratni zmagovalec Toura Chris Froome, je precej kanadsko obarvana.

Lastnik ekipe, izraelsko-kanadski milijarder Sylvan Adams, prihaja iz Montreala, Steve Bauer, prvi in do zdaj edini kanadski etapni zmagovalec Toura, ki ima status največjega kanadskega kolesarja vseh časov, je iz Quebeca, iz dežele javorovega lista, natančneje iz Toronta, je tudi Houlov moštveni kolega Michael Woods.

Tudi on je bil v torek del velike ubežniške skupine 29 kolesarjev, iz katere se je tik pod vrhom prelaza Mur de Péguère izstrelil Houle – z namenom, da pripravi teren za Woodsa – nato pa s kar minuto naskoka sam pripeljal v cilj v mestu Foix. Tretje mesto je osvojil Woods, ki se je uspeha moštvenega kolega in rojaka veselil tako evforično, kot bi zmagal sam.

V objemu Michaela Woodsa.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V objemu Michaela Woodsa. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Houle je skozi cilj pripeljal z dvignjeno desno roko in iztegnjenim kazalcem, s katerim je kazal v nebo in se tako poklonil svojemu bratu. "To je bila moja motivacija. Da zmagam za svojega mlajšega brata. In danes mi je to uspelo," je bil presrečen zmagovalec 16. etape Toura, ki je s svojo zgodbo ganil športno javnost.

Zanimivo naključje, Steve Bauer, prvi Kanadčan, ki je zmagal na etapi Toura (1988), je zmago rojaka pospremil iz spremljevalnega avta. Bauer je namreč eden od športnih direktorjev v ekipi Israel-PremierTech, kjer pomembno vlogo opravljajo tudi Slovenci. Vid Jejčič in Mitja Drinovec sta mehanika, Jošt Zevnik pa tehnični direktor ekipe. To je že druga etapna zmaga za to ekipo na letošnjem Touru. Simon Clarke je bil nepremagljiv v peti etapi s tlakovanimi odseki.

Preberite še:

Tadej Pogačar 17. etapa TDF
Sportal Pogačar po pretresih do nove etapne zmage, a Danec si ne pusti sleči rumene majice #video
Jonas Vingegaard Tadej Pogačar
Sportal Pogačar ostal še brez enega pomočnika, Majka v žaru borbe strgal verigo #video
Quinn Simmons
Sportal Z radikalno potezo presenetil vse. "Kdo je to?"
Lennard Kämna
Sportal Nov dan, novi odstopi na Dirki po Franciji: kar trije odhajajo domov
Tadej Pogačar, TDF22
Sportal Pogačar na očeh celotne javnosti

 

Ne spreglejte