Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 7. 2013,
17.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Peter Sagan

Četrtek, 4. 7. 2013, 17.56

8 let

Ekipa Cannondale uprizorila lekcijo kolesarstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovak Peter Sagan je zmagovalec sedme etape 100. kolesarske dirke po Franciji. Daryl Impey ostaja vodilni v skupnem seštevku. V soboto je na sporedu prva prava gorska etapa.

Že na tretjem kilometru današnje 205 kilometrov dolge etape je glavnini pobegnila skupina šestih kolesarjev. A po petih kilometrih bega sta v ospredju ostala le še Jens Voigt (RadioShack-Leopard) in Biel Kadri (Ag2r-La Mondiale). Na enajstem kilometru se je pripetil padec v glavnini. Na tleh so pristali Edvald Boasson Hagen, Christian Vandevelde, Nairo Quintana, Michael Schar in Daniel Moreno. Vsi so lahko nadaljevali dirko, a je kmalu zatem odstopil Vandevelde. Zanj je bil letošnji nastop že 11. v karieri na Touru. Tokrat je moral tretjič predčasno domov. Na 56. kilometru današnje etape so kolesarji opravili s tisočim kilometrom letošnje dirke. Glavnina je za ubežnikoma zaostajala pet minut in pol. V etapi so bili na sporedu štirje kategorizirani gorski cilji. S prvim je vsa glavnina opravila skupaj, medtem ko so ob vzponu na drugi gorski cilj tempo na čelu začeli narekovati kolesarji ekipe Cannondale. Do cilja je bilo še 110 kilometrov!

Večina šprinterjev je zato ob vzponu na prelaz druge kategorije zaostala, a ne tudi Peter Sagan in John Degenkolb. Kolesarji ekipe Cannondale so narekovali oster tempo na čelu glavnine vse do letečega cilja na 135. kilometru. Tam je slavil Sagan in vknjižil 20 novih točk za zeleno majico, medtem ko je zasledovalna skupina, v kateri so bili Andre Greipel, Mark Cavendish in Marcel Kittel, zaostajala dve minuti in pol. Kmalu zatem je sledil vzpon na tretji gorski cilj v etapi, pred njegovim začetkom so glavnini pobegnili Jan Bakelants (RadioShack-Leopard), Juan Jose Oroz (Euskaltel-Euskadi) in Cyril Gautier (Europcar). A na čelo glavnine so se spet postavili kolesarji ekipe Cannondale, ki so narekovali dovolj oster tempo, da si trije ubežniki niso prikolesarili prevelike prednosti. Ker je Bakelants pred začetkom etape za vodilnim Impeyem zaostajal le 33 sekund, so pri narekovanju tempa kolesarjem ekipe Canondale za nekaj kilometrov na pomoč priskočili še kolesarji ekipe Orica-GreenEdge. V ozadju so 45 kilometrov do cilja kolesarji ekipe Lotto-Belisol prenehali loviti glavnino, v kateri je bilo 129 kolesarjev.

Dvajset kilometrov do cilja so imeli ubežniki še 40 sekund prednosti pred glavnino. Na čelu te so bili še kar kolesarji ekipe Cannondale s Kristijanom Korenom na čelu. Deset kilometrov do cilja so imeli ubežniki še 24 sekund prednosti. Slabe tri kilometre do cilja so bili vsi ubežniki ujeti. V ciljnem šprintu je Sagan slavil suvereno zmago. To je njegova prva letošnja na Touru (po treh drugih in enem tretjem mestu) in že četrta v karieri na tej dirki. Pet kolesarjev ekipe Cannondale je danes kar 115 kilometrov narekovalo tempo na čelu glavnine, da so izločili vse potencialne tekmece, ki bi lahko Saganu odnesli etapno zmago. Sagan je v primerjavi s tekmeci danes naredil velik korak naprej v boju za zeleno majico. Pred drugouvrščenim Greiplom ima že 96 točk prednosti. Etapna zmaga mu je prinesla novih 45 točk, leteči cilj pa 20. Na drugem in tretjem mestu sta etapo končala John Degenkolb in Daniele Bennati. Kristijan Koren je ciljno črto prečkal kot 54. v času zmagovalca. Daryl Impey iz Republike Južne Afrike ostaja odet v rumeno majico vodilnega. Od zadnje se bo poslovil v sobotni osmi etapi, ko bo na sporedu prvi pravi gorski preizkus na letošnji dirki.

Ne spreglejte