Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
20. 6. 2015,
19.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Radoslav Rogina Mikel Nieve

Sobota, 20. 6. 2015, 19.09

8 let

Drama in neverjeten kolesarski uspeh nekdanjega skakalca!

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V izjemno težki etapi dirke Po Sloveniji, v kateri so dež in nižje temperature ponagajali kolesarjem, je zablestel član Adrie Mobila Primož Roglič. Rumena majica je na njegovih plečih.

Pred tremi leti je Primož Roglič končal skakalno kariero in se podal v kolesarstvo. Iz leta v leto je napredoval, veliko nagrado pa prejel po treh letih dela. Sobota, 20. junij, bo zanj za večno zapisana v spominu. Postal je kralj Treh kraljev in tudi osrednji junak dirke Po Sloveniji.

Kolesarji so etapo začeli v Dobrovniku, in to v soncu, bolj ko so se približevali Slovenski Bistrici, bolj jim je vreme nagajalo. Dež in nižje temperature so jim dodobra zagrenile pot. Nesrečni kraj je bil Ritoznoj, povrhu vsega pa so bile v tem delu trase še ozke ceste, ki so kolesarjem dodatno oteževale nalogo.

Dramo so začinili dež in nižje temperature

Težave z vremenom so se torej začele prav pred najtežjim delom etape, ko so bili pred kolesarji še trije gorski cilji in sklepni vzpon na Tri kralje.

Pričakovano so pri zadnjem vzponu iz kilometra v kilometer kolesarji odpadli. Nekaj časa je bil v ospredju Jan Polanc, vendar ni zdržal. Prvi ključni trenutek pa se je zgodil osem kilometrov pred ciljem.

Skočil je nekdanji skakalec Primož Roglič, ki dobro pozna vzpon na Tri kralje, saj je njegovo dekle iz Slovenske Bistrice. Približno 20 kolesarjev ga je nato ujelo, ko je skočil njegov moštveni kolega Radoslav Rogina. Tudi Hrvat v dresu Adrie Mobila ni mogel pobegniti skupini.

Rogličev sklepni udar za življenjsko zmago

Ključni del etape pa se je zgodil šest kilometrov pred ciljem, ko je Roglič spet napadel. Tokrat se je otresel tekmecev, a s tem drame še ni bilo konec. 500 metrov pred ciljem sta ga kolesar Skya Mikel Nieve – eden od favoritov letošnje dirke – in Rogina ujela. Videti je bilo, da so mu moči pošle, a se ni predal: "Ko sta me ujela, sem se malce umaknil, vendar sem videl, da nista šla bistveno hitreje. Šel sem z njima. Vesel sem bil, da je bil Rogina zraven. Ko smo začeli šprintati, sem celo videl, da lahko zmagam. Izjemno sem vesel uspeha."

Čeprav je bil izmučen, je zmogel sklepni udar in v znak zmagoslavja dvignil roke visoko v zrak. "Komaj sem že čakal, da je konec te etape. Ta uspeh je zame dokaz, da dobro delam in grem po pravi poti. Se že veselim prihodnosti," je v cilju dejal slovenski junak dneva.

V skupnem seštevku je tako oblekel rumeno majico, pred njim pa je le še zadnji dan 22. dirke Po Sloveniji, v katero se bo zapisal z zlatimi črkami. V nedeljo bo namreč na sporedu četrta etapa, ki bo pisana na kožo šprinterjem, moralo pa bi se zgoditi res nekaj nepredvidljivega, da se Roglič v Novem mestu ne bi veselil izjemnega uspeha.

Ne spreglejte