Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
13. 6. 2016,
9.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

1

Natisni članek

Po Sloveniji Mark Cavendish Marko Kump

Ponedeljek, 13. 6. 2016, 9.56

6 let, 7 mesecev

Dolenjska puščica Kump bo imel v nečem prednost pred serijskim zmagovalcem Cavendishem

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

1

Odštevanje se nadaljuje. Do začetka tradicionalne največje slovenske kolesarske dirke Po Sloveniji so le še trije dnevi. V prvi etapi se bodo kolesarji peljali od Ljubljane do Kopra, kjer se obeta skupinski šprint.

V prvi etapi bosta imela svoje načrte veliki Mark Cavendish in Slovenec Marko Kump. | Foto: V prvi etapi bosta imela svoje načrte veliki Mark Cavendish in Slovenec Marko Kump.

Za razliko od zadnjih let se letošnja kolesarska dirka Po Sloveniji ne bo začela s kronometrom po ulicah Ljubljane, bo pa kljub temu štart v glavnem mestu, od koder se bodo kolesarji odpeljali na Primorsko proti Kopru, kjer bo po 178 kilometrih cilj.

"Etapa bo zanimiva. Vse prej kot lahka. Zaključek z vzponom na Šmarje oziroma Gažon in krog v Kopru čez Markovec nista lahek zalogaj. Tisti, ki poznamo ceste, vemo, da vzpon na Šmarje ni nedolžen, zlasti slabih 20 kilometrov pred ciljem. Zagotovo bo naredil nekaj selekcije. Domači kolesarji vzpon zelo dobro poznamo. Poznamo vsako luknjo na cesti, saj priprave slovenskih klubov večinoma potekajo na Primorskem. Etapa bo težka že v lepem vremenu, če bo dež, pa bo za gledalce še bolj zanimiva," pravi Marko Kump, ki je lani v dresu Adrie Mobila zmagal v zadnji etapi s ciljnim šprintom v Novem mestu.

Ne prezrite

Etape na letošnji dirki
Ekipe na letošnji dirki
Vsi zmagovalci dirke
Slovenskemu čudežnemu dečku se je svet obrnil na glavo

Letos bo kolesaril v dresu Lampreja in ker se obeta ciljni šprint, bo svojo besedo skušal imeti tudi on. A bodo imele svoje načrte prav tako druge ekipe, ki bodo v Slovenijo pripeljale odlične šprinterje. Elia Viviani je stari znanec dirke Po Sloveniji, potem ko je pri nas v šprinterski etapi že zmagal pred dvema letoma, letos pa bo zastopal barve slovitega Team Skya.

Tu je še najbolj prestižno ime dirke Mark Cavendish, ki se lahko pohvali s kar 26 zmagami na znamenitem Touru, 15 na Giru in tremi na Vuelti. Na slovenskih cestah ga bomo videli v dresu Team Dimension Data. Kdo bo močnejši, Cavendish ali Kump? "Ponavadi je močnejši tisti, ki zmaga," se je zasmejal Kump in nadaljeval: "Drugega ne morem narediti kot to, da dam vse od sebe. Moja prednost je pa ta, da poznam ceste bolje kot on."

Poglejte, kdaj bodo kolesarji vašem kraju. | Foto: Poglejte, kdaj bodo kolesarji vašem kraju.

Če bi radi že prvi dan videli v svojem kraju najboljše kolesarje na delu, si poglejte zgornjo časovnico, na kateri lahko vidite, ob kateri uri bodo glavni akterji na dirki Po Sloveniji pri vas.

Ne spreglejte