Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 2. 2022,
14.17

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

Luka Mezgec Dirka po Združenih arabskih emiratih Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Četrtek, 24. 2. 2022, 14.17

2 leti, 1 mesec

DIRKA PO ZAE, 5. ETAPA

Pogačar kljub predrti zračnici povišal vodstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36
Tadej Pogačar | Tadej Pogačar ostaja v vodstvu na dirki po ZAE. | Foto Guliverimage

Tadej Pogačar ostaja v vodstvu na dirki po ZAE.

Foto: Guliverimage

Belgijec Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) je zmagovalec pete etape kolesarske dirke po Združenih arabskih emiratih od Ras al-Kajmaha do Al-Mardžana (182 km). Vodilni še naprej ostaja slovenski as Tadej Pogačar, ki je kljub težavam s kolesom še nekoliko povišal vodstvo v skupnem seštevku.

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je peti dan domače dirke svoje ekipe začel z dvema sekundama prednosti pred najbližjim zasledovalcem, Italijanom Filippom Ganno (Ineos Grenadiers). Končal pa ga je štiri sekunde pred svetovnim prvakom v vožnji na čas. Triindvajsetletnik s Klanca pri Komendi je namreč proti Italijanu na prvem vmesnem sprintu pridobil dve sekundi.

Ključnih trenutkov v etapi s tem še ni bilo konec. Okoli 40 km pred koncem etape je Pogačar s pomočjo ekipe odbil še poskuse napadov tekmecev v malenkost močnejšem bočnem vetru.

S predrto zračnico je moral po novo kolo

Še več dela pa je imel slovenski as 7,5 km pred ciljem, ko je moral s predrto zračnico po novo kolo. Moštvo je znova opravilo dobro delo ter hitro nadoknadilo okoli 25 sekund zaostanka za vse hitrejšo glavnino. Ta je takrat lovila zadnjega ubežnika, Čeha Michaela Kukrleja (Gazprom-RusVelo). Ujela ga je 2,8 km pred ciljem.

Nato so na vrsto prišli sprinterski vlaki, najbolje pa se je kljub odsotnosti njegovega najbolj zvestega pomočnika odrezal Jasper Philipsen. Slavil je 16. zmago v karieri in drugo na letošnji prvi dirki svetovne serije, dobil je tudi prvo etapo. Drugo mesto je pripadlo Nizozemcu Olavu Kooiju (Jumbo-Visma), tretji pa je bil Irec Sam Bennett (Bora-Hansgrohe).

"To je bil res hiter zaključek. Imeli smo dober načrt z ekipo, a v zadnjih dveh kilometrih sem izgubil svojega glavnega pomočnika. Potem sem skušal le najti najboljše kolo za sledenje ter se izkazati v zaključku. Zelo sem vesel. Zmagati ni nikoli dolgočasno, adrenalina je prav toliko kot po prvi etapi," je dejal današnji zmagovalec.

Pogačar ima štiri sekunde naskoka

Pogačar in Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco) sta v cilj pripeljala v času glavnine. Dvakratni zmagovalec Toura Pogačar ima v skupnem seštevku štiri sekunde naskoka pred Ganno, tretji pa je Rus Aleksandr Vlasov (Bora-Hansgrohe), ki je danes prav tako vzel eno bonifikacijsko sekundo, in zaostaja 14 sekund.

"Predrl sem zračnico, ampak nisem 'paničaril'. To se pač dogaja. Ekipa je bila vnovič popolna, zato se niti za trenutek nisem znašel pod stresom," je sprva zaključek etape ocenil Pogačar.

"Videl sem priložnost za dodatne sekunde, potem ko je moštvo Alpecin-Fenix zadržalo glavnino v enem kosu. To sem tudi izkoristil. Hitro se lahko vse podre. Na tej dirki moraš v vsakem trenutku paziti na močan bočni veter, a imaš na širokih cestah vsaj priložnost, da se prebiješ naprej," je še o preostalih današnjih dogodkih dejal vodilni na dirki.

Do konca bosta še dve etapi. Petkova šesta (180 km) okoli razstavišča Expo 2020 bo ravninska s predvidenim ciljnim sprintom, v soboto pa se bodo za konec dirke kolesarji podali na Džebel Hafit (10,9 km/6,7 %), kjer bo okronan četrti zmagovalec dirke po ZAE, odkar je postala del svetovne serije.

Tadej Pogačar
Sportal Tadej Pogačar z etapno zmago prevzel vodstvo
Tadej Pogačar
Sportal Pogačar v kronometru zgolj za specialisti
Ne spreglejte