Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 9. 2024,
21.45

Osveženo pred

1 ura, 45 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,06

Natisni članek

Natisni članek

VN Montreala Domen Novak Matevž Govekar Matej Mohorič Matej Mohorič Jan Tratnik Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Nedelja, 15. 9. 2024, 21.45

1 ura, 45 minut

Dirka za VN Montreala

Tadej Pogačar s samostojno akcijo do zmage v Kanadi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,06
Tadej Pogačar | Tadej Pogačar je še drugič v treh letih osvojil VN Montreala. | Foto Reuters

Tadej Pogačar je še drugič v treh letih osvojil VN Montreala.

Foto: Reuters

Številka 1 svetovnega kolesarstva Tadej Pogačar je po letu 2022 še drugič slavil na VN Montreala. Na zadnjem testu pred svetovnim prvenstvom v Zürichu se je večino dneva vozil v glavnini, nato pa v zadnjih dveh krogih silovito napadel in se otresel tekmecev. Nastopili so še štirje slovenski kolesarji – Domen Novak, Matej Mohorič, Matevž Govekar in Jan Tratnik.

Slovenski kolesarski šampion Tadej Pogačar je še enkrat več pokoril vso konkurenco. Po tem, ko je tudi sam priznal, da je na petkovi VN Quebeca storil napako, je tokrat večino dirke hranil moči za napad in se vozil v glavnini. Ko je ta ujela vse ubežnike vključno z Matejem Mohoričem, se je na njeno čelo postavil njegov moštveni in reprezentančni kolega Domen Novak, kmalu zatem pa se je, po novem navijanju tempa s strani Rafala Majke, 25-letnik iz Komende odločil za napad in se v velikem slogu odpeljal konkurenci.

S samostojno vožnjo v zadnjih 23 kilometrih dirke se je še drugič v zadnjih treh letih veselil zmage na VN Montreala, ob veliki prednosti pa si je na ciljni ravnini najprej privoščil pozdrav z dobrim prijateljem Michaelom Matthewsom, nato pa navijačem ob progi, preden se je z dvignjenimi rokami zapeljal prek ciljne črte, delil tudi "petke". Drugi je bil Pello Bilbao, v sprintu za tretje mesto pa se je najbolj izkazal Julian Alaphilippe. Izmed preostale slovenske četverice je dirko končal le še Jan Tratnik, ki je bil 65.

"Kapo dol ekipi"

Pogačar je v prvi izjavi za organizatorja povedal, da je bilo tokrat vse izpeljano izjemno: "Ekipa je naredila odlično delo, točno tako, kot smo si zamislili. Vse smo naredili perfektno in kapo dol ekipi. Brez nje ta načrt ne bi mogel uspeti. Plan je bil, da napadem, ko se predzadnjič vzpenjamo na Côte de Camilien-Houde in izpeljali smo ga odlično, tako da sem vesel za zmago. To je tudi velik veter v jadra pred SP in velika motivacija za zadnje priprave na dirko v Zürichu."

Drugega mesta se je razveselil Bilbao, ki je športno priznal, da je bil Pogačar ponovno na tistem, drugem nivoju. Poudaril je, da je vesel, da je držal stik s preostalimi, ko je šlo na polno, in na koncu tudi pokazal največ. Zadovoljen je bil tudi Alaphilippe, ki se je tako kot Pogačar ozrl proti nastopu na svetovnem prvenstvu, kjer bo zagotovo spadal v ožji krog favoritov.

VN Montreala, potek dirke:

CILJ: Tadej Pogačar je veliki zmagovalec VN Montreala! Z izjemno samostojno predstavo v zadnjih 23 kilometrih si je na ciljni ravnini lahko privoščil tudi podajanje rok z navijači ob progi in se v cilj pripeljal z nekaj več kot 20 sekundami prednosti pred Bilbaom. Sprint za tretje mesto je dobil Alaphilippe.
 


5 km do cilja: Pogačar ima še vedno 40 sekund prednosti pred Bilbaom, ostali pa zaostajajo več kot minuto.

10 km do cilja: Pogačar ima že 40 sekund prednosti pred prvimi zasledovalci, večja skupina pa zaostaja že minuto.

14 km do cilja: Pogačar ima že 30 sekund prednosti, napadi v skupini pa se vrstijo.

23 km do cilja: Napad Tadeja Pogačarja! 11 sekund zadaj so Julian Alaphilippe, Pello Bilbao in Matteo Jorgenson, še nekaj več pa zaostaja preostanek skupine.

36 km do cilja: Ubežniki so ujeti, na čelo skupine pa je je postavil Domen Novak.

49 km do cilja: Mohorič se je na čelu dirke pridružil Geldersu in Leonardu, glavnina zaostaja še 25 sekund.

57 km do cilja: Prednost ubežnikov znaša le še 30 sekund, v glavnini pa je napadel Matej Mohorič.

61 km do cilja: Prednost ubežnikov se počasi topi in znaša le še minuto in 20 sekund.


80 km do cilja: Glavnina ubežno trojico ves čas drži na razdalji približno treh minut.

119 km do cilja: Prednost ubežnikov je narasla na tri minute in pol.

141 km do cilja: Ubežna trojica ima še dve minuti in pol prednosti pred glavnino.

176 km do cilja: Geldersu in Leonardu se je pridružil tudi Dries de Bondt, trojica pa ima že več kot tri minute in pol prednosti pred glavnino.

197 km do cilja: Gil Gelders in Michael Leonard imata 25 sekund prednosti pred glavnino.

16.15 VN Montreala se je začela, takoj po startu pa so se začeli vrstiti napadi.

Napoved pred dirko

Pred kolesarji bo dolg dan. Začeli ga bodo ob 16.15 po našem času, nakar jih bo čakala 213 kilometrov dolga preizkušnja z več kot štiri tisoč višinskimi metri. Kar 18 krogov bodo kolesarji prevozili v okolici Montreala.

Kako je osvojiti VN Montreala, Tadej Pogačar (UAE Emirates) dobro ve, saj je bil na njej najboljši pred dvema letoma, ko je v ciljnem šprintu slavil zmago pred Woutom van Aertom in Andreo Bagiolijem. Lani je bil najboljši Pogijev moštveni kolega Adam Yates.

Tako se je Pogačar veselil na VN Montreala leta 2022. | Foto: Tako se je Pogačar veselil na VN Montreala leta 2022.

Pogačar bo zmago zagotovo napadel tudi danes, kar bi bila dobra popotnica za cestno dirko na svetovnem prvenstvu v Zürichu, ki bo na sporedu 29. septembra.

Krogi bodo imeli tri eksplozivne vzpone. Prvi bo Côte de Camilien-Houde v dolžini 1,7 kilometra pri 7,6-odstotni naklonini. To bo najtežji odsek, kjer lahko pričakujemo napade iz skupine. Sledi zelo hiter spust. Naslednji klanec sliši na ime Côte de Polytechnique, ki bo prišel na vrsto šest kilometrov pred koncem kroga. Dolg bo 800 metrov in bo imel 4,9-odstotno povprečno naklonino, a se dvigne tudi do desetih odstotkov. Tri kilometre pred koncem kroga bo prišel na vrsto še Cote Pognuelo, na katerega se bodo vzpenjali 500 metrov in bo imel 7,5-odstotno povprečno naklonino.

VN Montreala profil | Foto: La FlammeRouge Foto: La FlammeRouge

Vsi trije klanci bodo delali selekcijo in pričakujemo lahko, da bo svoj značilen napad uprizoril tudi Pogačar. Ne bi bilo nič nenavadnega, če se bo odločil za solo napad od daleč, kar smo že večkrat videli v njegovem repertoarju. Da bo dirka težka za preostale tekmece, bodo poskrbeli njegovi moštveni kolegi – med njimi tudi rojak Domen Novak, Rafal Majka, Juan Ayuso in Tim Wellens.

A bo moral zlomiti kar nekaj tekmecev, ki bodo iskali svojo priložnost. Prav lahko se zgodi, da se bo za kakšen napad odločil tudi Jan Tratnik (Visma | Lease a Bike), ki bo imel ob sebi še dve močni orožji za končno zmago – Tiesja Benoota in Mattea Jorgensona.

Matej Mohorič in Matevž Govekar bosta sestavljala del ekipe pri Bahrain – Victorious, ki imajo v svojih vrstah tudi Pella Bilbaa in Santiaga Buitraga. Jayco AlUla stavi na Simona Yatesa, pri INEOS Grenadiers na Laurensa de Plusa ...

Zagotovo pa bo tempo na treh klancih takšen, da ga bodo šprinterji težko prestali, saj jih ekipe s favoriti ne bodo želele imeti ob sebi v morebitnem ciljnem šprintu za končno zmago.

Tadej Pogačar
Sportal Kaj je trojna krona kolesarstva, ki si jo želi Tadej Pogačar?
Tadej Pogačar
Sportal Pogačarjev napad neuspešen, dirko odločil ciljni šprint
Ne spreglejte