Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 10. 2020,
16.52

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,72

3

Natisni članek

Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič Vuelta Vuelta Dirka po Španiji Dirka po Španiji

Nedelja, 25. 10. 2020, 16.52

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Španiji: 6. etapa

Ekvadorec slekel Primoža Rogliča. "Včasih zmagaš, včasih pa izgubiš."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,72

3

Primož Roglič | Primož Roglič je v šesti etapi Vuelte izgubil rdečo majico vodilnega na dirki. | Foto PHOTOGOMEZSPORT2020

Primož Roglič je v šesti etapi Vuelte izgubil rdečo majico vodilnega na dirki.

Foto: PHOTOGOMEZSPORT2020

Primož Roglič (Jumbo-Visma) je v šesti etapi Dirke po Španiji izgubil rdečo majico vodilnega kolesarja na dirki. To bo zdaj oblekel Ekvadorec Richard Carapaz (Inoes). 

Roglič danes ni imel najboljšega dne, za nameček mu jo je pred zaključnim vzponom spremenjene, 146,4-kilometrske etape od Biescasa do Aramona Formigala zagodla še neprijetnost z oblačenjem vetrovke (prvotna informacija je bila, da je imel težave z okvaro kolesa), zato je nekaj moči porabil, da je spet ujel glavnino, priložnost pa je v obupnem vremenu izkoristil Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), ki je v cilj prišel 43 sekund pred slovenskim prvakom in se prebil v skupno vodstvo.

Izagirre do etapne zmage, v skupni razvrstitvi Roglič zdaj četrti

Carapaz in Roglič nista bila med najboljšimi v etapi, zasedla sta šele 12. in 20. mesto. Etapo, ki bi morala danes kolesarje peljati na legendarni Tourmalet v francoskem delu Pirenejev, pa je bila zaradi pandemije novega koronavirusa črtana, je dobil Španec Ion Izagirre (Astana), ki je v cilj prikolesaril 25 sekund pred Kanadčanom Michaelom Woodsom (EF pro Cycling) in Portugalcem Ruijem Costo (EF pro Cycling).

Ion Izagirre se je veselil etapne zmage. | Foto: PHOTOGOMEZSPORT2020 Ion Izagirre se je veselil etapne zmage. Foto: PHOTOGOMEZSPORT2020

 

Včasih zmagaš, včasih izgubiš

"Včasih zmagaš, včasih izgubiš. Imel sem nekaj težav z oblačenjem vetrovke za dež, izgubil sem kar nekaj časa in moral loviti glavnino, kljub pomoči kolegov sem se moral pošteno potruditi in to sem plačal na koncu. Je, kar je. Vseeno smo naredili, kar smo lahko. Razmere so bile skorajda zimske, ponavadi je na Vuelti veliko topleje, ampak bile so enake za vse," je po etapi nizozemskim novinarjem razlagal še vedno dobro razpoloženi Roglič. 

Roglič je v skupnem seštevku zdrsnil na četrto mesto, za Carapazom zdaj zaostaja 30 sekund, pred njim pa sta še Britanec Hugh Carthy (EF Pro Cycling) in Irec Dan Martin (Israel StartUp Nation), z 18 in 20 sekundami zaostanka za novim vodilnim.

Nadaljevanje pod vprašajem

V ponedeljek je na Vuelti prost dan, dirka se nadaljuje v torek z naslednjo gorsko etapo, 159,7-kilometrsko etapo z dvema gorskima ciljema prve kategorije. Rogliča in njegovo Jumbo-Vismo v drugem tednu španske pentlje čaka še veliko dela. 

V ponedeljek bodo kolesarje testirali na novi koronavirus, nadaljevanje dirke pa je od zdaj pod vprašajem, saj so za celotno Španijo od danes naprej razglašene izredne razmere zaradi pandemije.

Primož Roglič | Foto: PHOTOGOMEZSPORT2020 Foto: PHOTOGOMEZSPORT2020

Izidi 6. etape (Biescas – Aramon Formigal, 146,4 kilometra):

1. Ion Izagirre (Špa/Astana)                       3;41:00
2. Michael Woods (Kan/EF Pro Cycling)              +  0:25
3. Rui Costa (Por/UAE Team Emirates)              isti čas
4. Rob Power (Avs/Sunweb)                             0:27
5. Michael Hundahl Valgren (Dan/NTT Pro Cycling)  isti čas
6. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)
7. Mattia Cattaneo (Ita/Deceuninck-Quick-step)        0:38
8. High Carthy (VBr/EF Pro Cycling)                   0:48
9. Gorka Izagirre (Špa/Astana)                        0:53
10. Sergio Henao (Kol/UAE Team Emirates)               0:55
...
12. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)         isti čas
18. Daniel Martin (Irs/Israel Start-Up Nation)         1:23
20. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                    1:38

Skupni vrstni red:

1. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)         24;34:39
2. Hugh Carthy (VBr/EF Pro Cycling)                  + 0:18
3. Daniel Martin (Irs/Israel Start-Up Nation)         0:20
4. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                    0:30
5. Enric Mas (Špa/Movistar)                           1:07
6. Felix Grossschartner (Avt/Bora-Hansgrohe)          1:30
7. Marc Soler (Špa/Movistar)                          1:42
8. Esteban Chaves (Kol/Mitchelton-Scott)              2:02
9. David De La Cruz (Špa/UAE Team Emirates)           2:46
10. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)                  3:00
...

Dirka po Španiji, potek 6. etape:

Cilj: Ion Izagirre (Astana) je zmagovalec etape, Primož Roglič je v cilj pripeljal na 20. mestu, 42 sekund za dvanajstim Richardom Carapazom, ki je tako prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Pred današnjo etapo je Ekvadorec za Kisovčanom zaostajal le 13 sekund.

1 km do cilja: tudi Richard Carapaz (Ineos) je nekoliko pobegnil Rogliču, ki se muči, Ion Izagirre se bliža cilju. Kisovčan se vozi ob Enricu Masu (Movistar).

3 km do cilja: napadel je še Ion Izagirre (Astana), Roglič medtem v ozadju pritiska in lovi svoje največje konkurente, vozi 1:43 za vodilnim. Španec Marc Soler (Movistar) mu je ušel za kakšnih 20 sekund, Dan Martin in Esteban Chaves vozita ob Slovencu. Kolesarji so na najstrmejšem delu ciljnega vzpona. 

7 km do cilja: Costa, Power, Storer, I. Izagirre, Van Baarle, Woods, Zimmermann, G.Martin in Valgren so ujeli Gorko Izagirreja, zdaj nadaljujejo 1:55 pred glavnino z Rogličem.

9 km do cilja: Gorka Izagirre vozi 15 sekund pred vse manjšo skupino zasledovalcev, v kateri so zdaj  le še Costa, Power, Storer, I. Izagirre, Van Baarle, Woods, Zimmermann, G.Martin in Valgren. Roglič in njegovi najbližji zasledovalci v skupnem seštevku se vzpenjajo 2:30 za vodilnim.

12 km do cilja: Izagirre ima 12 sekund prednosti pred zasledovalci, Primož Roglič je imel mehansko okvaro in je nekoliko zaostal za glavnino, a jo ob pomoči Georga Bennetta spet ujel, vzpenja se 2:37 za vodilnim Špancem. Kolesarje pere dež.

25 km do cilja: Gorka Izagirre je po spustu pobegnil ubežnikom in na letečem cilju prišel do treh bonifikacijskih sekund. Zdaj se kolesarji že bližajo zaključnemu vzponu etape Artamon Formigal (I. kategorija, 1790 m.n.v., 14,4 km, 4,7 %). Izagirre ima pol minute prednosti pred preostankom ubežne skupine, glavnina pa za njo zaostaja še 2:52.  

35 km do cilja: kolesarji so opravili še z drugim vzponom dneva, Alto de Cotefablo je prvi prečkal Martin in dobil še pet točk v razvrstitvi najboljših hribolazcev na dirki, tri je vzel Storer, ena pa Amezqueta. Ubežniki se zdaj spuščajo s 3:30 prednosti pred glavnino.

70 km do cilja: na Petralbi je tri točke dobil Martin, dve Perichon in eno Arcas. Ubežniki vzdržujejo prednost 3:45 pred glavnino. Naslednji klanec na njihovi poti je Puerto de Alto Cotefablo (II. kategorija, 13,5 km, s povprečnim naklonom 4,1 %).

81 km do cilja: kolesarji se vzpenjajo na Puerto Alto de Petrualbo, ubežniki 3:53 pred glavnino, v kateri vozijo vsi nosilci majic, tudi rdeči Roglič seveda, ki danes velja za glavnega favorita za etapno zmago.

100 km do cilja: na čelu glavnine vozijo kolesarji Rogličeve Jumbo-Visme, ubežnikom so dopustili že skoraj tri minute prednosti. Kolesarji se bližajo prvemu vzponu dneva, Puerto Alto de Petralba, tretje kategorije.

110 km do cilja: ubežna triindvajseterica si je privozila že dobri dve minuti prednosti.

115 km do cilja: Cavagnaju so se v begu pridružili še Mattia Cattaneo (Deceuninck-quick Step), Rui Costa, Sergio Henao, Alexandr Riabushenko (UAE Team Emirates), Robert Power, Michael Storer, Jasha Sütterlin (Sunweb), Ion Izagirre, Gorka Izagirre (Astana), Dylan van Baarle (Ineos Grenadiers), Magnus Cort Nielsen, Michael Woods (EF Pro Cycling), Quentin Jauregui (AG2r La Mondiale), Guillaume Martin, Victor Lafay, Pierre Luc Perichon (Cofidis), Michael Valgren (NTT Pro Cycling), Jorge Arcas, Carlos Verona (Movistar), Jonathan Hivert (Total direct Energie), Julen Amezqueta (Caja Rural-Seguros RGA) in Oscar Cabedo (Burgos-BH). Pred glavnino imajo 24 sekund prednosti.

Španec Gorka Izaguirre v skupnem seštevku zaseda 19. mesto s 3:37 zaostanka za Rogličem, najmanj med ubežniki.

123 km do cilja: Cavagna vozi 14 sekund pred veliko skupino kakšnih dvajsetih zasledovalcev, glavnina je pa še 14 sekund za temi.

130 km do cilja: glavnini je ušla trojica Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step), Magnus Cort (Education First) in Remy Mertz (Lotto-Soudal), privozila si je prednost 12 sekund, nato pa razpadla, v ospredju z minimalno prednostjo ostaja le še Cavagna. 

Start: začela se je šesta etapa, 163 kolesarjev se je podalo na pot, napadi pa so se začeli takoj po "kilometru nič".

Pred etapo

Vodilni kolesar na Vuelti in branilec lanske zmage Primož Roglič ima po petih etapah pet sekund prednosti pred Ircem Danielom Martinom (Israel StartUp nation) in 13 pred Ekvadorcem Richardom Carapazom (Ineos Grenadiers), zmagovalcem lanske Dirke po Italiji. Roglič po odstopu Mateja Mohoriča in Grege Boleta – tega so pestile prebavne težave, zaradi katerih ni mogel spati, jesti in piti, zato mu je v peti etapi zmanjkalo moči in je odstopil – ostaja edini Slovenec na dirki, danes pa lahko pričakuje tudi kakšen napad na rdečo majico.

trasa 6. etape vuelte | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O.

Martin je včeraj sicer padel nekaj sto metrov pred ciljem, Roglič pa kljub napadu v šprintu in četrtem mestu v etapi ni pridobil nič proti največjim konkurentom, saj so sodniki zaradi padca znotraj zadnjih treh kilometrov pred ciljem izničili zaostanke. Mnogi so prepričani, da je bil slovenski državni prvak s to odločitvijo oškodovan, zato lahko tudi Kisovčan danes v zaključku etape pokaže kaj posebnega in se pred prvim dnevom odmora še utrdi v vodstvu.

trasa 6. etape vuelte | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O.

Kolesarje danes čakajo trije kategorizirani klanci, najprej Alto de Petralba (III. kat, 1.205 m.n.v, 6,5 kilometra vzpona s povprečnim naklonom 5,1%), nato Puerto de Alto de Cotefablo (II. kat, 1.423 m.n.v., 13,5 km, 4,1 %), za konec pa še Aramon Formigal (I. kat, 1.790 m.n.v., 14,4 km, 4,7 %). Ciljni vzpon ima dele z devet- in desetodstotnim naklonom, zaključek je med šest in osem. Skupno kolesarje čaka 3.040 metrov "plezanja".

Etapa se bo začela ob 13.18, končala pa enkrat med 17.03 in 17.28.

Skupni vrstni red po petih etapah:

1. Primož Roglič (Slo) Team Jumbo-Visma 20:52:31

2. Daniel Martin (Irs) Israel Start-Up Nation + 0:05

3. Richard Carapaz (Ekv) Ineos Grenadiers 0:13

4. Enric Mas Nicolau (Špa) Movistar Team 0:32

5. Hugh Carthy (VBr) EF Pro Cycling 0:38

6. Sepp Kuss (ZDA) Team Jumbo-Visma 0:44

7. Felix Grossschartner (Avt) Bora-Hansgrohe 1:17

8. Esteban Chaves (Kol) Mitchelton-Scott 1:29

9. Marc Soler (Špa) Movistar Team 1:55

10. George Bennett (NZl) Team Jumbo-Visma 1:57

Preberite še:

Primož Roglič - Vuelta2020
Sportal Belgijcu etapna zmaga, Roglič brez težav ubranil vodstvo na dirki
Sportal Epski Giro: le dan pred koncem dva kolesarja poravnana na vrhu, odločal bo kronometer
Vuelta Jumbo Visma
Sportal Krog favoritov na Vuelti se je že po treh dneh precej zožil
Ne spreglejte