Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 8. 2022,
17.27

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,65

2

Natisni članek

UAE Emirates Jan Polanc Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič Vuelta Vuelta Dirka po Španiji Dirka po Španiji

Torek, 23. 8. 2022, 17.27

1 leto, 8 mesecev

Dirka po Španiji, 4. etapa (Vitoria–Gasteiz–Laguardia, 152,5 km)

Primož Roglič zagospodaril na Vuelti: z etapno zmago v rdečo majico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,65

2

Primož Roglič, Vuelta 22 | Primož Roglič je zmagovalec četrte etape Vuelte, prevzel pa je tudi vodstvo v skupnem seštevku. | Foto Guliverimage

Primož Roglič je zmagovalec četrte etape Vuelte, prevzel pa je tudi vodstvo v skupnem seštevku.

Foto: Guliverimage

Primož Roglič (Jumbo-Visma) je zmagovalec četrte etape 77. Dirke po Španiji. Slovenski šampion je dobil ciljni sprint v klanec v Laguardii in z zmago ter bonifikacijskimi sekundami prevzel tudi skupno vodstvo na dirki. Drugi Slovenec na dirki Jan Polanc (UAE Emirates) je danes zasedel 55. mesto (+0:35), v skupnem seštevku pa je 39. (+1:21).

Sam Bennett
Sportal Ircu še drugi sprinterski spopad na Vuelti, rdeča majica spet menja lastnika

Dirka po Španiji, potek 4. etape:

Cilj: Primož Roglič je dobil zaključni sprint in četrto etapo ter prevzel skupno vodstvo na dirki.

Izidi 4. etape:
1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 3;31:05
2. Mads Pedersen (Dan/Trek-Segafredo)
3. Enric Mas (Špa/Movistar)
4. Quentin Pacher (Fra/Groupama-FDJ)
5. Pavel Sivakov (Fra/Ineos Grenadiers)
6. Ben O'Connor (Avs/AG2r Citroën)
7. Ethan Hayter (VBr/Ineos Grenadiers)
8. Remco Evenepoel (Bel/Quick-Step Alpha Vinyl)
9. Wilco Kelderman (Niz/Bora - Hansgrohe)
10. Jai Hindley (Avs/Bora - Hansgrohe) vsi isti čas
...
55. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) + 0:35

Skupni vrstni red:
1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 11;50:59
2. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma) + 0:13
3. Ethan Hayter (VBr/Ineos Grenadiers) 0:26
4. Pavel Sivakov (Fra/Ineos Grenadiers)
5. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers) isti čas
6. Remco Evenepoel (Bel/Quick-Step Alpha Vinyl) 0:27
7. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers) 0:33
8. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers) isti čas
9. Mads Pedersen (Dan/Trek-Segafredo) 0:51
10. Simon Yates (Vbr/BikeExchange - Jayco) isti čas
...
39. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 1:21

Kenny Elisonde je pripravljal teren za napad Madsu Pedersenu, ko se je mimo njiju hladnokrvno odpeljal 32-letni Zasavec in se do cilja ni več pustil ujeti.

Danec Mads Pedersen (Trek Segafredo) je bil drugi, Španec Enric Mas (Movistar) tretji. 

1 km do cilja - Roglič se pripravlja za zaključni sprint v klanec, na ozki cesti je nekaj prerivanja med kolesarji.

4 km do cilja - Kolesarji so v razgibanem in tehnično zahtevnem zaključku etape, Roglič je v precej veliki skupini favoritov.

7 km do cilja - Ko se je cesta poravnala, je v vodstvo skočil Vincenzo Nibali (Astana Qazaqstan Team), skupina favoritov se je spet zbrala. V ospredje so se prebili tudi kolesarji moštva Ineos Grenadiers.

12 km do cilja - Remco Evenepoel divja na spustu, sledi mu Primož Roglič, glavnina je raztrgana, na spustu je padel Čeh Vojtech Repa (Equipo Kern Pharma).

Izidi gorskega cilja, Puerto de Herrera (III. kategorija):
1. Roglič 3 točke/3 bonifikacijske sekunde
2. Alaphilippe 2/2
3. Vine1/1'

15 km do cilja - Julian Alaphilippe je pred gorskim ciljem skočil iz glavnine, sledil mu je Primož Roglič in ga prehitel do vrha ter prvi prečkal prelaz Herrera.

16 km do cilja - Jumbo-Visma diktira hud tempo v klanec in Rogličevim tekmecem onemogoča napade. 

20 km do cilja - Favoriti se nabirajo na čelu glavnine, tempo je hud, sprinterji so že odpadli. 

21 km do cilja - Kolesarji se vzpenjajo na Puerto de Herrera (III. kategorija, 7,3 km, 4,8 %), vodilni v skupnem seštevku, Italijan Edoardo Affini, je opravil svoje delo za Jumbo-Vismo in popustil, kar pomeni, da bo rdeča majica danes spet menjala lastnika. Morda jo obleče Primož Roglič.

35 km do cilja - Beg je končan, glavnina je pogoltnila še zadnje tri ubežnike.

34 km do cilja - Kolesarji so opravili še z letečim ciljem v Lagranu, dobil ga je Britanec James Shaw. Medtem je imel Irec Sam Bennett mehansko okvaro.

Izidi letečega cilja v Lagranu:
1. Shaw 20 točk
2. De Marchi 17
3. Lutsenko 15
4. Pedersen 13
5. Bennett 10 

40 km do cilja - Glavnina se je vodilni trojici približala na vsega 20 sekund, medtem pa je za glavnino zaostala skupina dvanajstih kolesarjev z van den Bergom, Merlierjem, Hitrom, De Gendtom, Degenkolbom ...

50 km do cilja - Iz ubežne skupine sta odpadla še Bou in Drizners, na čelo glavnine so se postavili kolesarji moštva Quick-Step Alpha Vinyl in prednost trojice vodilnih je zdrsnila na 1:13.

Kolesarji se bližajo drugemu kategoriziranemu klancu dneva Puertu de Herreri (III. kategorija, 7,3 km, 4,8 %), nato sledi spust proti Laguardii, tik prd ciljem pa bo še krajši nekategoriziran klanec, ki ima na delih celo desetodstotni naklon. Trasa danes nadvse ustreza svetovnemu prvaku Julianu Alaphilippu (Quick-Step Alpha Vinyl), ta pa je kot najresnejša konkurenta izpostavil Alejandra Valverdeja (Movistar) in Sergia Higuito (Bora-Hansgrohe). 

62 km do cilja - V vodstvu vztraja le še peterica, Okamika je že v glavnini, ta pa vozi 1:38 za ubežniki. Van den Berg in De Gendt vozita 42 sekund za glavnino. Na čelu te so ves čas kolesarji Bore - Hangrohe in Rogličeve Jumbo-Visme.

70 km do cilja - Okamika je izgubil stik z vodilno skupino in jo zdaj lovi, tudi za glavnino je zaostalo nekaj kolesarjev, Pozzovivo, van den Berg, De Gendt in Merlier zdaj lovijo priključek. Glavnina sicer zdaj vozi 1:38 pred glavnino. V drugi uri etape je bila hitrost kolesarjev 40,3 km/h.

Tukaj je nekaj zanimivih utrinkov s tretje etape:

78 km do cilja - Prednost ubežnikov je spet padla, zdaj vozijo 2:15 pred glavnino.

90 km do cilja - Prednost vodilne šesterice je na vzponu narasla na 2:50, vrh pa so ubežniki prečkali 2:40 pred glavnino. Gorski cilj je osvojil Joan Bou. Ta je prevzel vodstvo v seštevku za najboljšega hribolazca na dirki in bo jutri nosil pikčasto majico.

Izidi gorskega cilja, Puerto de Opakua (II. kategorija):
1. Bou 5 točk
2. Drizners 3
3. Okamika 1

91 km do cilja - Kolesarji se vzpenjajo na Puerto de Opakua, šesterica ubežnikov 2:28 pred glavnino. V prvi uri etape je bila povprečna hitrost karavane kar 47,3 km/h.

115 km do cilja - Glavnina nadzoruje ubežnike, dopušča jim le 2:25 prednosti, kolesarji pa se počasi približujejo prvemu kategoriziranemu klancu dneva Puertu de Opakui (II. kategorija). Gre za petkilometrski vzpon s 6,9-odstotnim povprečnim naklonom, vrh je na 1020 metrih nad morjem in 90,6 kilometra pred ciljem današnje etape.

130 km do cilja - Glavnini so poskušali pobegniti še nekateri kolesarji, zdaj poskušata red vzpostaviti ekipi Bora - Hansgrohe in Jumbo-Visma. Prednost šesterice ubežnikov narašča počasi, zdaj znaša 2:30.

138 km do cilja - Lucenku in De Marchiju so se pridružili še štirje ubežniki, glavnina pa je popustila. Bežijo torej Kazahstanec Aleksej Lucenko (Astana), Italijan Alessandro De Marchi (Israel - Premier Tech), Britanec James Shaw (EF Education-EasyPost), Avstralec Jarrad Drizners (Lotto Soudal) ter Španca Ander Okamika (Burgos-BH) in Joan Bou (Euskaltel-Euskadi). Pred glavnino ima šesterica že več kot dve minuti prednosti.

Lucenko v skupnem seštevku za rdečo majico zaostaja 46 sekund, Shaw 1:19, Bou 1:32, Okamika 1:58, Drizners 2:58 in De Marchi 4:44. V virtualni rdeči majici zdaj tako že kolesari Kazahstanec.

141 km do cilja - Kazahstanec in Italijan vztrajata v vodstvu, še številni se jima poskušajo pridružiti, glavnini zdaj nekoliko bežijo še Jarrad Drizners (Lotto Soudal), James Shaw (EF Education-EasyPost), Ander Okamika (Burgos-BH) in Joan Bou (Euskaltel-Euskadi).

148 km do cilja - Takoj po startu so se začeli napadi, nekaj prednosti sta si za zdaj prikolesarila le Kazahstanec Aleksej Lucenko (Astana) in Italijan Alessandro de Marchi (Israel - Premier Tech).

Napreden, učeči se računalniški algoritem podjetja NTT (nekoč Dimension Data) NTTPredictor je izbral tri favorite za današnjo zmago. NTTPredictor svoje napovedi računa na podlagi množice podatkov o kolesarjih, ki jih je zbrala UCI v zadnjih šestih letih, upošteva značilnosti tekmovalcev, njihove dosežke na specifičnih trasah, moč njihovih ekip ... Tudi Rogliču danes pripisuje veliko možnosti za zmago.

13.53 (152,5 km do cilja) - Četrta etapa letošnje Vuelte se je začela zares. Kolesarji danes in jutri kolesarijo po Baskiji, domači pokrajini šestih tekmovalcev, Andra Okamike (Burgos-BH), Mikela Lande (Bahrain Victorious), Mikela Bizkarre, Gotzóna Martína, Xabierja Mikela Azparrena in Mikela Iturrie (Euskaltel-Euskadi).

Start: ob 13.40 so se bodo kolesarji podali na zaprto vožnjo v Vitorii-Gasteizu, ob 13.53 naj bi prevozili kilometer nič in prva etapa 77. Vuelte na španskih tleh se bo začela zares. Na pot se je odpravilo 180 kolesarjev. Le Belgijec Steff Cras (Lotto Soudal) in Kanadčan Michael Woods (Israel-Premier Tech) na nedeljski tretji etapi nista prišla do cilja. 

V rdeči majici vodilnega bo danes kolesaril Italijan Edoardo Affini, po Robertu Gesinku in Miku Teunissenu še tretji kolesar moštva Jumbo-Visma. 

Pred etapo

Po ravninskem nizozemskem uvodu v Vuelto 2022 je na vrsti prvi teden dirkanja po španskih cestah. Te etape bodo veliko bolj razgibane, že danes na dobrih 152 kilometrih od Vitorie do Laguardie kolesarje čakata dva kategorizirana klanca. 

Najprej Puerto de Opakua (II. kategorija, 5 km pri 6,9 % naklona), vrh je na 62. kilometru etape, nato še Puerto de Herrera (III. kategorija, 7,3 km, 4,8 %) na 138. kilometru. Vzpona ne bosta prevelik izziv, zato je težko napovedati, kako se bo dan razpletel. Mogoč je tako uspešen pobeg kot tudi zaključni obračun specialistov za sprinte, medtem ko kakšnega napada favoritov za skupno zmago ni mogoče pričakovati.

Vuelta22, trasa 4. etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Primož Roglič Dirka po Španiji 2022
Sportal Roglič o tem, kdaj bo oblekel rdečo majico: Potreboval jo bom šele v Madridu

V prvem španskem tednu dirke bo zanje priložnost na veliko zahtevnejših, pravih gorskih etapah v četrtek, soboto in nedeljo, a bolj kot ne velja, da bo do nedelje postalo jasno le, kdo dirke letos ne more osvojiti, ne pa tudi, kdo jo lahko. 

V rdeči majici vodilnega bo dirkal Italijan Edoardo Affini, a ima enak čas kot on še pet kolesarjev Jumbo-Visme, tudi Primož Roglič, ki je v skupnem seštevku uvrščen na tretje mesto. Drugi slovenski predstavnik na dirki Jan Polanc (UAE Emirates) za šesterico zaostaja 33 sekund, z njim tudi mladi španski as Juan Ayuso ter Portugalec Joao Almeida, ki sta aduta Pogačarjeve ekipe na letošnji Vuelti.

Philippa York
Sportal "Roglič je na razpotju, odločiti se bo moral, kako naprej"

Kolesarji Ineosa z Richardom Carapazom na čelu za Jumbo-Vismo zaostajajo 13 sekund, Quick - Step Alpha Vinyl z Remcom Evenepoelom še sekundo več, BikeExchange - Jayco s Simonom Yatesom 31 sekund, Bora - Hansgrohe z Jaijem Hindleyjem 41 ... Nekoliko slabše so Vuelto začeli pri AG2R Citroën z Benom O'Connorjem in EF Education EasyPost z Rigobertom Uranom in Hughom Carthyjem. Ti so pred startom dirke spadali med favorite za skupno zmago, a po le treh dneh Avstralec za vodilnimi zaostaja 55 sekund, Kolumbijec in Britanec pa že več kot minuto.

Današnja etapa se bo začela ob 13.40, končala pa enkrat med 17.20 in 17.41. V živo jo bomo pospremili tudi na Sportalu.

Alejandro Valverde
Sportal Španca srečna, da sta preživela Nizozemsko. "Bolje, da ne rečem nič več."

Skupni vrstni red (3/21):

1. Edoardo Affini (Ita/Jumbo-Visma)              8;20:07
2. Sam Oomen (Niz/Jumbo-Visma)                  isti čas
3. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)
4. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)
5. Mike Teunissen (Niz/Jumbo-Visma)
6. Robert Gesink (Niz/Jumbo-Visma)
7. Ethan Hayter (VBr/Ineos Grenadiers)            + 0:13
8. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)       isti čas
9. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)
10. Pavel Sivakov (Fra/Ineos Grenadiers)
...
25. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)               0:33
...

Vuelta22, trasa 4. etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

 

Ne spreglejte