Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 8. 2021,
17.43

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Natisni članek

BikeExchange UAE Emirates Bahrain Victorious Jumbo-Visma Luka Mezgec Jan Polanc Jan Tratnik Primož Roglič Primož Roglič Vuelta Vuelta Dirka po Španiji Dirka po Španiji

Ponedeljek, 16. 8. 2021, 17.43

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Španiji, 3. etapa (Santo Domingo de Silos-Picón Blanco 202,8 km)

Roglič predal rdečo majico Estoncu, ki je že blestel v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

T - Primož Roglič - Vuelta 2021 | Primož Roglič je na cilj tretje etape prikolesaril v družbi največjih tekmecev za skupno zmago, a izgubil rdečo majico vodilnega, kar ni nič dramatičnega. Dirko ima še vedno pod nadzorom. | Foto Guliverimage

Primož Roglič je na cilj tretje etape prikolesaril v družbi največjih tekmecev za skupno zmago, a izgubil rdečo majico vodilnega, kar ni nič dramatičnega. Dirko ima še vedno pod nadzorom.

Foto: Guliverimage

Veliki junak tretje etape na Vuelti je postal Estonec Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert), ki je leta 2016 osvojil dirko Po Sloveniji. Z zmago je v skupnem seštevku prehitel tudi Primoža Rogliča (Jumbo-Visma) in mu slekel rdečo majico. A Estonec, ki je bil praktično ves dan v begu, ni tekmec slovenskega kolesarja v boju za skupno zmago. Medtem je Roglič prikolesaril na cilj v družbi največjih konkurentov, le Enric Mas je pridobil tri sekunde.

Podrobneje 3. etapa

Cilj  Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert) je zmagovalec tretje etape. Joe Dombrowski (UAE Team Emirates) je osvojil drugo mesto, tretji je bil Kenny Elissonde (Trek-Segafredo). Primož Roglič (Jumbo-Visma) je sicer izgubil rdečo majico vodilnega, vendar nadziral največje tekmece v boju za skupno zmago, s katerimi je prikolesaril družno na cilj. V skupnem seštevku je padel na tretje mesto, medtem ko se je na drugo vrinil Elissonde. A niti slednji niti Taaramäe nista tista, ki bi ogrozila slovenskega šampiona v boju za skupno zmago. Zato pa je tri sekunde pridobil kolesar Movistarja Enric Mas, ki za Rogličem zdaj zaostaja 15 sekund.

Rezutlati 3. etape

1. Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert)
2. Joe Dombrowski (UAE Team Emirates), +21''
3. Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), +36''
4. Lilian Calmejane (AG2R Citroën Team), +1'16''
5. Enric Mas (Movistar Team), +1'45''
7. Primož Roglič (Jumbo-Visma), +1'48''
 

Skupni vrstni red

1. Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert)
2. Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), +25''
3. Primož Roglič (Jumbo-Visma), +30''
4. Lilian Calmejane (AG2R Citroën Team), +35''
5. Enric Mas (Movistar Team), +45''

en kilometer do cilja  Adam Yates (Ineos Grenadiers) je skočil iz glavnine, vendar so ga kmalu ujeli. Primož Roglič (Jumbo-Visma) nima težav s tempom.

1,2 kilometra do cilja  Zmagovalec dirke Po Sloveniji iz leta 2016 Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert) je na dobri poti, da obleče rdečo majico. Njegova prednost je 2:32.

1,8 kilometra do cilja  Primož Roglič (Jumbo-Visma) nadzoruje potek dogodkov na čelu glavnine. Medtem ima Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert) 2:33 prednosti. Težave ima olimpijski prvak s cestne dirke Richard Carapaz (Ineos Grenadiers). 

Picon Blanco profil | Foto: A.S.O. Foto: A.S.O. 2,3 kilometra do cilja – Sepp Kuss (Jumbo-Visma) je že pred nekaj trenutki odpadel, Primož Roglič ob sebi nima nobenega pomočnika več. Temperatura ozračja je v tem trenutku 13 stopinj.

2,8 kilometra do cilja  Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert), ki je leta 2016 osvojil dirko Po Sloveniji, je pospešil tempo. Joe Dombrowski (UAE Team Emirates) mu poskuša slediti. Medtem je glavnini ušel naprej Rafal Majka (UAE Emirates). Prednost vodilnega Estonca znaša 2:27. Bo zdržal do konca?

štiri kilometre do cilja  Bo ubežnikom uspelo? Glavnina ima zdaj 2:41 zaostanka. Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert) in Joe Dombrowski (UAE Team Emirates) so preostali trije kolesarji, ki želijo priti do rdeče majice, ki je še vedno v lasti Primoža Rogliča. Na čelu glavnine je ekipa Bahrain Victiorus, za njimi pa je že Roglič.

4,7 kilometra do cilja – Peterica ubežnikov je le še v ospredju. Zaostanek glavnine, v kateri še ni napadov, znaša 3:10. 

6,5 kilometra do cilja  Šesterica ubežnikov je ujela Liliana Calmejana (AG2R Citroën). Primož Roglič je v glavnini pripravljen na napade. Prednost ubežnikov znaša 3:30. Lilian Calmejane (AG2R Citroën), Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Julen Amezqueta (Caja Rural-Seguros RGA), Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert), ki je osvojil dirko Po Sloveniji, in Joe Dombrowski (UAE Team Emirates) so zdaj v ospredju.

7,6 kilometra do cilja – Lilian Calmejane (AG2R Citroën) je kot prvi začel z zaključnim vzponom in ima 18 sekund prednosti pred sedmerico kolesarjev. Primož Roglič in preostala glavnina zaostajajo 3:54. Na čelu glanvnine so tempo pospešili kolesarji Movistarja in Ineos Grenadiers.

osem kilometrov do cilja  Pred kolesarji je najtežji del etape – Picon Blanco je I. kategorije – 7,6-kilometrski vzpon ima povprečni naklon kar 9,3 odstotka (nekateri deli presegajo deset odstotkov, vsebuje pa tudi dve 18-odstotni "stopnici").

deset kilometrov do cilja  Lilian Calmejane (AG2R Citroën) se je izstrelil iz skupine osmih ubežnikov in ima 12 sekund prednosti, medtem ko glavnina zaostaja 4:14.

18 kilometrov do cilja – Prednost ubežnikov znaša le še 4:37. Nedolgo nazaj je bilo videti, da bo nekdo od ubežnikov Primožu Rogliču prevzel rdečo majico, saj je bil še 26 kilometrov do cilja naskok kar 8:26, a se zdaj obrača v drugo smer. Gorski cilj Alto de Boccos je praktično prepolovil naskok, zaključni Picon Blanco pa je bistveno bolj brutalen.

20 kilometrov do cilja – Rezultati gorskega cilja Alto de Boccos, na katerem so se delile tudi bonifikacijske sekunde:

Tobias Bayer (Alpecin-Fenix) tri točke/3 sekunde
Antonio Jesus Soto (Euskaltel-Euskadi) 2/2
Lilian Calmejane (AG2R Citroën) 1/1

21,8 kilometra do cilja – Ubežniki se vzpenjajo na predzadnji gorski cilj Alto de Boccos (780 metrov nadmorske višine) z 2,8-kilometrskim vzponom in 6,3-odstotnim naklonom. Njihova prednost je padla na 6:12. Bodo zdržali do konca?

26 kilometrov do cilja – Povprečna hitrost ubežnikov znaša 41 kilometrov na uro, njihov naskok pred glavnino pa znaša 8:26.

30 kilometrov do cilja – Primož Roglič in preostali favoriti za skupno zmago na Vuelti za ubežniki zaostajajo 8:52. Roglič bo danes predal rdečo majico enemu izmed ubežnikov, s tem pa bo razbremenil svojo ekipo pri narekovanju tempa v prihodnjih etapah. Ključno je, da drži na vajetih največje tekmece za skupno zmago.

In kako je v tem trenutku na cilju?

40 kilometrov do cilja  Kolesarji so vse bližje zaključnemu vzponu, a bo pred tem še gorski cilj III. kategorije Alto de Boccos (780 metrov nadmorske višine) z 2,8-kilometrskim vzponom in 6,3-odstotnim naklonom.

46 kilometrov do cilja – Prednost ubežnikov se je zmanjšala na 8:14. Na čelu glavnine sta dva kolesarja Jumbo-Visme.

51 kilometrov do cilja – Jasno je, da bo Primož Roglič danes predal rdečo majico. Ubežniki imajo velikih 8:37 prednosti.

60 kilometrov do cilja – Primož Roglič ve eno pomembno stvar o zadnjem vzponu na Picon Blanco: "Super težak je. Dali bomo vse od sebe. Naš cilj je zadržati rdečo majico. Bomo videli, kako bo." A je videti, da bo težko zadržal majico glede na to, da imajo ubežniki 8:56 naskoka. To pa ne pomeni, da ne bo imel težkega dela na Picon Blanco, saj ga bodo tekmeci, ki jih zanima skupna zmaga na Vuelti, zagotovo poskušali napasti.

63 kilometrov do cilja – Videti je, da bo beg uspel do konca in bo Primož Roglič izgubil rdečo majico. Ubežniki imajo že 9:01 prednosti. 

77 kilometrov do cilja – Če se bo tako nadaljevalo, se zna zgoditi, da bo Primož Roglič izgubil rdečo majico vodilnega. Med ubežniki ima najslabši rezultat v skupnem seštevku, le 3:28 zaostanka, medtem ko A. J. Soto Guirao zaostaja za vsega 29 sekund. A prav nihče od kolesarjev ne bi smel ob koncu Vuelte ogrožati slovenskega kolesarja. Ubežniki imajo že 8:57 prednosti. Bodo pri Jumbo-Vismi pritisnili in pred zaključnim vzponom znižali zaostanek?

80 kilometrov do cilja – Glavnina na čelu s Primožem Rogličem bo morala naviti tempo, če bo želela pred zadnjim vzponom ujeti ubežnike, ki imajo že 8.45 prednosti.

104 kilometrov do cilja – Še vedno ista osmerica v ospredju in ima že 6:28 naskoka.

135 kilometrov do cilja – Osmerica ubežnikov je še nekoliko pospešila in ima zdaj prednost 5:14. Povprečna hitrost do tega trenutka je znašala 39,8 kilometra na uro. Temperatura ozračja znaša 19 stopinj.

155 kilometrov do cilja – Prednost ubežnikov znaša debelih pet minut. Najvišja je znašala 5:05.

163 kilometrov do cilja – Rezultati gorskega cilja III. kategorije Puerto del Manquillo:

1. Kenny Elissonde (Trek-Segafredo) 3 točke
2. Tobias Bayer (Alpecin-Fenix) 2
3. Antonio Jesus Soto (Euskaltel-Euskadi) 1 

165 kilometrov do cilja  Med ubežniki je kar nekaj kolesarjev, ki so že osvojili etapo na Vuelti. Rein Taaramäe je zmagal etapo pred desetimi leti, Lilian Calmejane je ta podvig uspel zrežirati leta 2016 – leto pozneje je osvojil etapo tudi na Dirki po Franciji –, Kenny Elissonde pa je bil najhitrejši v etapi leta 2013, ko je najhitreje prikolesaril na mogočni Angliru.

ubežniki 3 etapa | Foto: A.S.O./Luis Angel Gomez Foto: A.S.O./Luis Angel Gomez 170 kilometrov do cilja – Prednost osmerice znaša tri minute. Tempo v glavnini narekuje ekipa Primoža Rogliča. Kolesarji se vzpenjajo na prvi gorski cilj današnjega dne. Puerto del Manquillo je vzpon III. kategorije (7,2 kilometra – 4,3-odstotni naklon).

12.45  Joe Dombrowski (UAE Team Emirates), Lilian Calmejane (AG2R Citroën), Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert), Tobias Bayer (Alpecin-Fenix), Julen Amezqueta (Caja Rural-Seguros RGA), Antonio Jesus Soto (Euskaltel-Euskadi) in Jetse Bol (Burgos-BH) so v begu.

12.30 – V prvih kilometrih se nobenemu kolesarju ni uspelo odlepiti od glavnine, ki še nadzoruje potek dogodkov.

12.24 – Zaključni vzpon današnjega dne Picon Blanco je I. kategorije – 7,6-kilometrski vzpon ima povprečni naklon kar 9,3 odstotka (nekateri deli presegajo deset odstotkov, vsebuje pa tudi dve 18-odstotni "stopnici").

12.20 – Start je bil zaradi manjšega padca nekoliko zamaknjen.

12.18 – Pozdravljeni. Tretja etapa na Vuelti se je po uvodnih kilometrih zaprte vožnje začela. Danes čaka kolesarje prva etapa, ki se bo zaključila v klanec, kar pomeni, da bodo oči uprte v tekmovalce, ki jih zanima skupna zmaga. Primož Roglič brani rdečo majico vodilnega, pričakujemo pa lahko, da se ga bodo konkurenti na zaključni vzpon na Picon Blanco hoteli otresti. Glede na formo bodo imeli težko delo. Vsega skupaj bodo danes prekolesarili 202,8 kilometra dolgo traso.

Skupni vrstni red pred tretjo etapo:

1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                   4;07:29
2. Alex Aranburu (Špa/Astana-Premier Tech)            + 0:04
3. Michael Matthews (Avs/BikeExchange)                  0:10
4. Josef Černy (Češ/Deceuninck-Quick-Step)          isti čas
5. Dylan van Baarle (Niz/Ineos Grenadiers)              0:11
6. Andrea Bagioli (Ita/Deceuninck-Quick-Step)           0:12
7. Aleksandr Vlasov (Rus/Astana-Premier Tech)           0:14
8. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)                   0:15
9. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)                      isti čas
10. Chad Haga (ZDA/Team DSM)                             0:17
...
35. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                       0:31
51. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)                 0:46

...

Pred etapo

Primož Roglič, zmagovalec zadnjih dveh španskih pentelj, je že od prvega dne 76. izvedbe odet v rdeče. Danes kolesarje čaka zahtevnejša in predvsem dolga 202,8-kilometrska etapa. Začela se bo v kraju Santo Domingo de Silos ob 12.10, "kilometer nič" pa naj bi karavana dosegla osem minut kasneje. Etapa se bo zaključila s ciljnim vzponom na Picon Blanco, in sicer enkrat med 17.14 in 17.46.

Prmiž Roglič
Sportal Rogliču bi bilo vseeno, če bi izgubil rdečo majico. Nositi jo želi zadnji dan Vuelte.

Že kakšnih 13 kilometrov po startu se bodo kolesarji začeli vzpenjati, najprej na manjši nekategorizirani klanec, takoj za njim pa na Puerto de Manquillo, ki leži 1.430 metrov nad morjem. To je klanec tretje kategorije, ki ima 7,2-kilometrski vzpon s 4,3-odstotnim povprečnim naklonom. Sledi dolg spust, prekinjen z nekaj krajšimi manjšimi klanci, nato pa šele na 180. kilometru etape novi gorski izziv, vzpon na Alto de Boccos (780 metrov nadmorske višine) z 2,8-kilometrskim vzponom in 6,3-odstotnim naklonom.

Zaključni vzpon na Picon Blanco pa bo že resen preizkus forme favoritov. Gre za 7,6-kilometrski vzpon s povprečnim naklonom kar 9,3 odstotka in deli, ki presegajo deset odstotkov, ter celo dvema 18-odstotnima "stopnicama". "O tem zaključku ne vem ničesar. Jutri bomo videli, ali nam bo vzpon všeč," je po včerajšnji etapi povedal vodilni Roglič, ki bo moral danes paziti na največje konkurente za zmago v skupnem seštevku.

Primož Roglič - Vuelta 2021
Sportal Primož Roglič se je izognil vsem težavam, Philipsen v sprintu premagal Jakobsena

Preberite še:

Sportal Mohorič dirko po Poljski sklenil na drugem mestu
Ne spreglejte