Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 7. 2024,
12.41

Osveženo pred

3 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,47

Natisni članek

Dirka po Franciji Tour de France Tour de France Jonas Vingegaard Jonas Vingegaard Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Sreda, 17. 7. 2024, 12.41

3 minute

Dirka po Franciji, 17. etapa, Saint-Paul-Trois-Châteaux–Superdévoluy (177,8 km)

V živo: nervozen začetek etape, ki bi se lahko končala z novim obračunom med favoritoma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,47
Dirka po Franciji 2024 | Tadej Pogačar ima dobro prednost pred Jonasom Vingegaardom. Bomo danes spet videli njun dvoboj? | Foto Guliverimage

Tadej Pogačar ima dobro prednost pred Jonasom Vingegaardom. Bomo danes spet videli njun dvoboj?

Foto: Guliverimage

Kolesarjenje na letošnji Dirki po Franciji prinaša drugačne razsežnosti, saj je tudi v takšni etapi, kot je današnja, težko predvideti, kaj se bo zgodilo. Sicer je pisana na kožo ubežnikom, a je vprašanje, za kakšno taktiko se bodo spet odločile ekipe, ki imajo v svojih vrstah kapetana za skupno zmago. Predvsem pri Visma | Lease a Bike, kjer se navkljub zaostanku s 3:09 še ne predajajo, medtem ko bi lahko Tadej Pogačar (UAE Emirates) le nadzoroval Jonasa Vingegaarda. Etapa se je z zaprto vožnjo začela ob 12:35.

V ŽIVO: 17. etapa Dirke po Franciji (Saint-Paul-Trois-Châteaux–Superdévoluy, 177,8 km)

Dirka po Franciji 17. etapa | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O.
157 km do cilja: Stanje se je nekoliko umirilo, skupine so se spet združile v glavnino. Tudi Bruno Armirail (Decathlon-Ag2r La Mondiale) je ujel glavnino, medtem ko Aleksej Lutsenko (Astana Qazaqstan) še vedno zaostaja. Že po prvih nekaj kilometrih je jasno, da bo tempo tudi danes spet izjemno visok, popolna osredotočenost pa bo ključnega pomena.

169 km do cilja: Po manj kot desetih kilometrih dirkanja so se ob močnem bočnem vetru začeli oblikovati ešaloni, okoli 30 kolesarjev je izgubilo stik z glavno skupino. Med njimi tudi Marc Soler, Adam Yates in Pavel Sivakov, moštveni kolegi Tadeja Pogačarja pri ekipi UAE Team Emirates. Kolesarji na čelu glavnine, v kateri so vsi trije favoriti (Pogačar, Vingegaard in Evenepoel), navijajo oster tempo, povprečna hitrost prevoženih kilometrov je 51km/h.

12.45 - 17. etapa se je z zamahom startne zastavice tudi uradno začela. V karavani je čutiti nervozo, danes bodo številne ekipe želele svoje kolesarje spraviti v ubežno skupino. Tudi pri Vismi so zelo aktivni na čelu glavnine, zato so iz spremljevalnega vozila UAE svoje kolesarje že opozorili, naj se preselijo v ospredje. "Nekaj se kuha," so sporočili iz ekipe Tadeja Pogačarja. Močan bočni veter dodatno otežuje etapo, glavnina se je razcepila v več manjših skupin. 

Tudi danes bo ob trasi ogromno navijačev:

12.35 - Pozdravljeni ljubitelji in ljubiteljice kolesarstva! Pred nami je še ena gorska etapa, ki bi jo lahko izkoristili ubežniki. Etapa se je z zaprto vožnjo začela ob 12.35. Posebnost današnje etape je profil, ki se bo praktično vseskozi dvigoval. Sprva bolj rahlo, "rock'n'roll" pa bo na vrsti v zadnjih 40 kilometrih, v katerih bodo trije gorski cilji. Na startni listi smo pogrešali nemškega kolesarja Phila Bauhausa (Bahrain - Victorious) in Nizozemca Elmarja Reindersa (Jayco AlUla).

Kaj prinaša 17. etapa Dirke po Franciji?

Po torkovi zmagi Jasperja Philipsena za sprinterje ne bo več prostora za etapni uspeh. Ne glede na to boja za zeleno majico še ni konec. Biniam Girmay, ki je padel v zaključku 16. etape, ima pred Philipsenom 32 točk prednosti, zato bo zanimivo videti, kako se bosta v zaključku dirke potegovala za točke na letečih cilj.

Nas pa bolj zanima tista bitka za skupno zmago na Dirki po Franciji. Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard sta osrednja tekmeca. Pet etap pred koncem odlično kaže slovenskemu šampionu, ki ima dobro prednost 3:09.

Pazljivost na prelazu Col du Noyer

Sredina etapa se bo praktično vseskozi dvigovala. Sprva bolj rahlo, "rock'n'roll" pa bo na vrsti v zadnjih 40 kilometrih, v katerih bodo trije gorski cilji. Vzpon na prelaz Col du Bayard bo dolg 6,8 kilometra in bo imel 7,3-odstotno povprečno naklonino. Po spustu bo kmalu prišel na vrsto najtežji del dneva.

Zaključek sredine 17. etape | Foto: A. S. O. Zaključek sredine 17. etape Foto: A. S. O.

Na prelaz Col du Noyer, kjer se bodo delile bonifikacijske sekunde, se bodo vzpenjali 7,5 kilometra, povprečni naklon pa bo znašal 8,1 odstotka. Klanec ima predznak I., medtem ko je prejšnji druge kategorije. Začetek vzpona ne bo pretirano težak, zato pa bo zaključek, ko lahko pričakujemo tudi kakšen napad od favoritov za skupno zmago. Bi lahko Pogačar tu skočil, ali bo čakal in se držal Vingegaarda? 

Povsem za konec bo kolesarje čakal še klanec tretje kategorije. Vse do cilja Superdevoluy bo peljal, dolžina bo znašala vsega 3,8 kilometra, povprečni naklon pa bo 5,9 odstotka.

Bodo pri Vismi napadali?

Ob pogledu na trase je idealna za ubežnike, a se nikoli ne ve, kakšne načrte imajo pri UAE Emirates in Visma | Lease a Bike. Pričakujemo, da bodo pri Pogačarjevih le sledili Jonasovi ekipi, saj ima slovenski kolesar dobro prednost, poleg tega pa je na zaključnem vzponu, kot je današnji, boljši od Danca. Če se bo ta odločil za napad, lahko pričakujemo v zaključku vzpona na Col du Noyer – zadnja kilometra sta težja in predstavljata priložnost.

Kakšno taktiko pripravljajo pri Visma | Lease a Bike? | Foto: Reuters Kakšno taktiko pripravljajo pri Visma | Lease a Bike? Foto: Reuters

Zanimivo bo torej videti, s kakšno taktiko se bodo etape lotili pri Vismi. Če se bodo prav tako odločili za nenapadalni način, potem lahko zmagovalca iščemo med ubežniki, ki znajo dobro peljati v klanec. Kar nekajkrat smo na letošnjem Touru že videli, kako aktivna sta člana EF Education Easy-Post Richard Carapaz in Ben Healy, ki je letos osvojil zadnjo etapo na dirki Po Sloveniji.

V ospredju bi se lahko znašli tudi kolesarji ekipe Red Bull – BORA – hansgrohe, ki v igri nimajo več kapetana Primoža Rogliča. V nedeljo smo že videli, kako je Jai Hindley poskušal. Prav tako Enric Mas in Oier Lazkano iz Movistarja. Tu je še francoska falanga in denimo Simon Yates (Jayco AlUla). Kakorkoli, pričakujemo bistveno bolj razburljiv dan, kot je bil torkov.

Skupni vrstni red pred 17. etapo

  1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)           66:07:51
  2. Jonas Vingegaard (Dan/Visma-Lease a Bike)         + 3:09
  3. Remco Evenepoel (Bel/Soudal Quick-Step)             5:19
  4. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates)               10:54
  5. Mikel Landa (Špa/Soudal Quick-Step)                11:21
...

Jonas Vingegaard & tadej Pogačar, TDF 2024
Sportal Kaj pravita Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard drug o drugem
pogi
Sportal Pogačar zadel žebljico na glavico: Družbena omrežja so strup v našem svetu #video
Jonas Vingegaard, TDF 2024
Sportal Na Touru vse več okužb s covidom. "Pogačarja nima kaj skrbeti."
 
Ne spreglejte