Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 9. 2013,
18.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

svetovno prvenstvo Rui Costa Firence Jan Polanc

Nedelja, 29. 9. 2013, 18.10

8 let

Dež in padci, odstop peterice Slovencev in zmaga Coste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
26-letni Portugalec Rui Alberto Costa je novi svetovni prvak. Na izjemno zahtevni dirki sta drugo in tretje mesto osvojila Španca Joaquin Rodriguez in Alejandro Valverde. Polanc sijajen 40.

Na štartu 272 kilometrov dolge dirke v Lucci je bilo 208 kolesarjev iz dvainpetdesetih držav sveta. Že na štartu je močno deževalo, a je bila takrat temperatura ozračja 18 stopinj Celzija. Kmalu po pričetku dirke je glavnina dovolila pobeg skupini petih kolesarjev. Yonder Godoy (Venezuela), Matthias Brandle (Avstrija), Jan Barta (Češka), Bartosz Huzarski (Poljska) in Rafaa Chtioui (Tunizija) je bila peterica, ki je danes uspela opozoriti nase. Venezuelec Godoy, ki ima podpisano pogodbo z italijansko ekipo Androni Giocattoli-Venezuela za naslednja tri leta, je bil z dvajsetimi leti najmlajši kolesar na današnji dirki.

Bole grdo padel in pristal v bolnišnici

Ubežniki so si hitro prikolesarili skoraj devet minut prednosti pred glavnino, ki je zaključnih deset krogov pričela s slabimi osmimi minutami zaostanka za petimi ubežniki. Vse od pričetka pobega so bili na čelu glavnine kolesarji Velike Britanije, ki so danes vse stavili na Christopherja Frooma. Kmalu zatem so se na čelo glavnine postavili kolesarji italijanske reprezentance. Hitrost dirkanja se je povečala, kar je pripeljalo do tega, da so nekateri kolesarji odpadli, nekateri pa padli. 140 kilometrov do cilja so imeli ubežniki še štiri minute prednosti. V glavnini že po prvem krogu ni bilo več Grege Boleta, medtem ko je bila ostala peterica še v glavnini. Bole je namreč takoj, ko je glavnina prišla na kroge, pristal na tleh. Gorenjec je utrpel hud padec in so ga takoj odpeljali v bolnišnico.

Glavnina v ospredju je bila vse manjša, saj so Italijani še kar narekovali tempo na čelu. Dobrih 100 kilometrov do cilja je v ospredju ostalo le še 80 kolesarjev, med katerimi sta bila od Slovencev le še Borut Božič in Jan Polanc. Tako je bilo tudi ob pričetku zadnjih šestih krogov, ko je imela četverica ubežnikov le še minuto in pol prednosti. Zaostal je Tunizijec Rafaa Chtioui. Že tam je bilo jasno, da tokrat ne bo Slovenca, ki bi danes uspel doseči vidnejši rezultat. Kmalu sta namreč odstopila še Kristjan Koren in Jani Brajkovič. Slednji naj bi že včeraj imel zdravstvene težave z žolčem.

Utrujenost in dež sta naredila svoje na eni najdaljših dirk v zgodovini

V ospredju sta ostala le še Barta in Huzarski, ki sta sicer moštvena kolega v nemški ekipi NetApp-Endura. V nadaljevanju se je glavnina nekoliko ustavila, saj so Italijani kovali načrt za odločilni napad. Ubežnika sta nekoliko povečala prednost, ki je ob zaključku petega kroga narasla na tri minute in pol. V šestem krogu se je na drugem vzponu (Via Salviati) glavnina prepolovila. Odneslo je Božiča, medtem ko je Polanc še kar sledil glavnini. V njej je bilo še 58 kolesarjev. V sedmem krogu so glavnini pobegnili še Georg Priedler (Avstrija), Cyril Gautier (Francija), Wilco Kelderman (Nizozemska) in Giovanni Visconti (Italija).

V ospredju se ubežnika Huzarski in Barta nista pustila ujeti in sta se še kar borila, da bi prišla čim dlje. Zasledovalna četverica se je kmalu ulovila med seboj. A utrujenost in ena najdaljših dirk v zgodovini svetovnih prvenstev ter dež sta naredila svoje. Barta ni več mogel slediti Huzarskemu, medtem ko se je Visconti otresel ostalih so-ubežnikov. Po spustu z drugega vzpona v krogu je ulovil Poljaka, s katerim sta skupaj pričela zadnja dva kroga dirke. Pred tem je še pred zaključkom osmega kroga prišlo do padca v glavnini, ob katerem sta na tleh pristala Italijana Vincenzo Nibali in Luca Paolini. Dva kroga do cilja je glavnina, v kateri je bilo še približno 50 kolesarjev, za ubežnikoma zaostajala minuto. Med njimi je bil tudi Jan Polanc. Po dvestotridesetih kilometrih bega je bil Huzarski ujet. Glavnina je bila skupaj, medtem ko je tempo na čelu narekoval Kolumbijec Darwin Atapuma. Še pred vrhom vzpona je kar minuto zaostanka nadoknadil Vincenzo Nibali, ki se je tako vrnil v boj za naslov svetovnega prvaka.

Valverdejevo napako je izkoristil Rui Costa

V zadnji krog je prvi krenil Jan Polanc, ki je poskušal pobegniti pred odločilnima dvema vzponoma. Na prvem vzponu na krogu sta pobegnila Vincenzo Nibali in Joaquin Rodriguez. Z nekaj sekundami zaostanka so klanec prečkali še Alejandro Valverde, Rigoberto Uran in Rui Alberto Costa. Na spustu je Rodriguez pobegnil Nibaliju, ki je moral nato sam loviti ubežnika. V ozadju je na spustu grdo padel Uran. Rodriguez je zadnji vzpon pričel z enajstimi sekundami prednosti pred tremi zasledovalci. Na vrhu je imel Rodriguez le še štiri sekunde prednosti, a je bil štiri kilometre do cilja po zaslugi Nibalija ujet.

A "Purito", kot kličejo Rodrigueza, je nato še dvakrat poskušal s pobegom. Ponovno je pobegnil, medtem ko se je dober kilometer in pol do cilja v lov za njim podal Portugalec Costa. To je bila gramozanska napaka Valverdeja, ki je rajši dovolil, da je Costa osvojil naslov prvaka, kot pa, da bi se s slednjim okitil Rodriguez. A kjer se prepirata Španca dva, Portugalec dobiček ima. Mavrično majico si je v ciljnem šprintu priboril 26-letni Rui Alberto Costa. Rodriguez in Valverde sta osvojila srebro in bron, medtem ko se je moral Nibali zadovoljiti z nehvaležnim četrtim mestom. Izjemno 40. mesto je osvojil debitant v tej kategoriji Jan Polanc. Vsekakor je danes spet dokazal, iz kakšnega testa je, ter da je resnično pravi borec. Ostala peterica Slovencev je odstopila.

Ne spreglejte