Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 8. 2012,
17.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Borut Božič Grega Bole

Nedelja, 19. 8. 2012, 17.52

8 let

Demare najhitrejši v Hamburgu, Božič deseti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dvajsetletni Arnaud Demare je zmagovalec 17. enodnevne klasične dirke Svetovnega koledarja Vattenfall Cyclassics (1.WT). Borut Božič je dirko končal na 10., Grega Bole na 15. mestu.

Letošnja dirka je bila dolga 246 kilometrov. Večji del dirke so bili v begu Gregor Gazvoda (Ag2r-La Mondiale), Jesse Sergent (RadioShack-Nissan) in Andreas Dietziker (Team NetApp). Glavnina je ubežnike ulovila 65 kilometrov do cilja. Kmalu zatem, ko je uspel pobeg sedmim kolesarjem, med katerimi je bil tudi Simon Špilak (Katjuša), je prišlo do padca v glavnini. Najhuje jo je skupil avstralski veteran Stuart O'Grady (Orica-GreenEdge), ki je utrpel zlom ključnice.

Sedmerica ubežnikov je imela 40 kilometrov do cilja le pol minute prednosti pred glavnino. Slednja se jim je kmalu zatem povsem približala in takrat sta Simon Špilak in Juul Jensen (Saxo Bank-Tinkoff Bank) počakala glavnino. Preostala peterica je nadaljevala z begom in imela vseskozi minimalno prednost pred glavnino. Sledil je predzadnji vzpon na Waseberg, s katerim so morali kolesarji opraviti štirikrat. Ob vznožju 700 metrov dolgega vzpona so bili vsi ubežniki ujeti. Po vzponu je v ospredju ostala skupina petnajstih kolesarjev, ki je imela 25 kilometrov do cilja nekaj sekund prednosti pred glavnino. Slednja se je hitro organizirala in pričela loviti ubežnike, ki so bili tri kilometre kasneje ujeti.

Dva kilometra pred pričetkom zadnjega vzpona na Waseberg je imel tehnične težave Peter Sagan, ki je moral menjati kolo v najbolj neprimernem trenutku na dirki. Tudi zadnji vzpon po pričakovanjih ni poskrbel za pretirano selekcijo. S solo pobegom je poskušal Belgijec Ben Hermans (RadioShack-Nissan), a je bil 8 kilometrov do cilja ujet s strani skupine desetih kolesarjev. Dva kilometra kasneje je bila vsa glavnina skupaj. Sicer so še sledili poskusi pobega, a je bila hitrost glavnine prevelika, da bi kdo uspel sam prikolesariti v cilj. V ciljnem šprintu glavnine je zmago slavil Arnaud Demare, ki je prvi Francoz, ki je uspel slaviti zmago na največji nemški enodnevni dirki. Na 2. in 3. mestu sta dirko končala Andre Greipel in Giacomo Nizzolo. Edini Slovenec, ki je dirko končal v deseterici najboljših, je bil Borut Božič, ki je zasedel 10. mesto. ''Ni bilo pomoči s strani ekipe. A to ni izgovor. Sam sem naredil napako, saj bi moral ostati na levi strani. Čeprav nisem bil najboljši v zaključku, sem zadovoljen. Boljše bi bilo, če bi pred to dirko nastopil še na eni dirki,'' je v cilju za Sportal povedal Božič. Grega Bole je zasedel 15., Gregor Gazvoda pa 132. mesto.

Ne spreglejte