Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 4. 2011,
12.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Fabian Cancellara Jani Brajkovič

Ponedeljek, 11. 4. 2011, 12.37

7 let, 12 mesecev

Cancellara na prvem mestu Svetovne lestvice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Švicar Fabian Cancellara je prevzel 1. mesto na Svetovni lestvici med posamezniki po deveti dirki letošnjega Svetovnega toura (WT). Janez Brajkovič kot edini Slovenec na 45. mestu.

Pretekli teden sta bili na sporedu dve dirki z letošnjega Svetovnega koledarja. Specialisti za etapne dirke so dirkali na dirki po Baskiji, medtem ko so specialisti za enodnevne klasike nastopili na dirki Pariz-Roubaix. Na dirki po Baskiji, kjer Slovenci nismo imeli svojega predstavnika, je slavil zmago Andreas Kloden. Nemški veteran je napredoval na 4. mesto lestvice. Tik za njim sta drugo in tretjeuvrščena z dirke po Baskiji Horner in Gesink.

Na dirki Pariz-Roubaix je zmagal Johan Van Summeren. Pomočnik Thora Hushovda v ekipi Garmin-Cervelo je odlično izkoristil dirkanje favoritov, ki so pazili drug na drugega. Van Summeren je za zmago prejel 100 točk in je uvrščen na 13. mesto lestvice, na kateri je vodstvo prevzel Fabian Cancellara. Švicar sicer ni uspel slaviti na nobeni izmed dirk Svetovnega koledarja, a je 2. mesto na dirki Milano-San Remo ter Pariz-Roubaix, 3. mesto na dirki po Flandriji ter etapna zmaga na dirki Tirreno-Adriatico več kot dovolj, da se je povzpel na 1. mesto lestvice.

Na dirki Pariz-Roubaix bi od Slovencev moral nastopiti le Kristjan Koren, a sta v zadnjem trenutku morala vskočiti tudi Gorazd Štangelj in Borut Božič. Štangelj je odlično izkoristil priložnost in presenetil vse poznavalce s pogumnim nastopom. Tudi Božič je v ekipi Vacansoleil kmalu ostal edini, ki je še lahko nudil pomoč kapetanu Bjornu Leukemansu. Slednji je imel neverjetno smolo. Poleg treh defektov je tudi trikrat padel, a vseeno dirko končal na 13. mestu.

Značilnost spomladanskega dela letošnje sezone dirk najvišjega kakovostnega razreda je, da ni bilo serijskega zmagovalca, ki bi slavil na več dirkah. Na sporedu je bilo devet dirk, na katerih je slavilo devet različnih kolesarjev. V naslednjih štirinajstih dneh bodo na sporedu še tri enodnevne klasike na severu Evrope: Amstel Gold Race, Valonska puščica in Liege-Bastogne-Liege. Nato sledijo etapne dirke Romandija, Giro, Criterium du Dauphine, Švica in Tour.

Ne spreglejte