Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 5. 2012,
11.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jani Brajkovič Astana Po Sloveniji

Četrtek, 24. 5. 2012, 11.26

7 let, 12 mesecev

Brajkovič: Če ne bo uspelo meni, naj drugemu Slovencu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Janez Brajkovič bo največje slovensko ime na kolesarski dirki Po Sloveniji in od njega večina ljubiteljev kolesarstva veliko pričakuje od nastopa na slovenski pentlji.

Jani Brajkovič je profesionalno kariero pričel izjemno. Svoj krstni nastop v eliti je doživel na dirki po Beneluksu, kjer je bil sedmi v kronometru in pripomogel k dvema etapnima zmagama Maxa Van Heeswijka. Nato je na svetovnem prvenstvu v Madridu zasedel 11. mesto na cestni dirki. Že naslednjo sezono je etapne dirke po Švici, po Kataloniji in Georgiji končal na 5. mestu. Sledil je nastop na Vuelti, kjer je že v 5. etapi zasedel 2. mesto. Dva dni kasneje je že oblekel zlato majico vodilnega. V sezoni 2007 je zmagal na dirki po Georgiji in na 5. mestu končal dirko od Tirenskega do Jadranskega morja.

Leta 2008 je v dresu Astane na 7. mestu končal dirko po Kataloniji in dirko po Avstriji. Na 3. mestu je končal dirko po Nemčiji ter na 2. mestu enodnevno klasiko po Lombardiji. V sezoni 2009 je bil drugi na dirki po Trentinu, na kateri je nosil tudi majico vodilnega. Dirko po Italiji je kot pomočnik Armstronga in Leipheimerja končal na 17. mestu. Sledilo je še 5. mesto v kronometru na svetovnem prvenstvu v Mendrisiu.

Zadnji dve sezoni je nastopal za RadioShack. Sijajna je bila sezona 2010 z zmago na dirki Criterium du Dauphine, na kateri je premagal kasnejšega zmagovalca dirke po Franciji Alberta Contadorja. Poleg tega je osvojil 5. mesto na dirki po Romandiji. Sledil je nastop na Touru, kjer je bil vseskozi ob Armstrongu.

V lanski sezoni mu ni šlo po načrtih. Sijajno je stopnjeval formo do dirke po Franciji, kjer je že v prvem tednu zaradi padca odstopil. Sezono je reševal na dirki po Španiji, a ni bil v formi, ki bi mu dovolila boljšo uvrstitev od 22. mesta. Poleg tega so med dirko po Španiji že v javnost curljale informacije o združitvi ekip RadioShack in Leopard-Trek. To seveda ni bilo v prid Brajkoviču, ki verjame vase in se dobro zaveda, česa je sposoben. Pričel je iskati novo sredino, pri čemer mu je pomagal tudi Johan Bruyneel. Tako je konec lanskega septembra potrdil, da bo v sezonah 2012 in 2013 član kazahstanske Astane.

Ne spreglejte