Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 6. 2012,
19.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Borut Božič

Nedelja, 24. 6. 2012, 19.33

8 let

Borut Božič novi državni prvak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Enaintridesetletni Borut Božič, ki nastopa za Astano, je novi slovenski prvak. Na cestni dirki, ki je potekala v Mirni Peči, je v ciljnem šprintu manjše skupine premagal Marka Kumpa.

Tri četrtine 166 kilometrov dolge dirke sta bila v begu Luka Pibernik (Radenska) in Tim Mikelj (Sava). Mlajša člana sta si do stotega kilometra prikolesarila že več kot enajst minut prednosti pred glavnino v kateri nihče izmed kolesarjev ni prevzel naloge narekovanja tempa na čelu. Ko je bilo do cilja še pet krogov (od petnajstih), je vodstvo ekipe Radenska ''ustavilo'' Pibernika, ki ni več smel pomagati narekovati tempa na čelu. V glavnini so tempo na čelu pričeli narekovati kolesarji ekipe Adria Mobil, ki so danes največ stavili na Marka Kumpa. Dobra dva kroga do cilja sta bila ubežnika ujeta, medtem ko je bilo v glavnini vse manj kolesarjev. Sledili so številni poskusi pobega, a je o zmagovalcu vseeno odločal ciljni šprint skupine v kateri je bilo 11 kolesarjev. Pred tem je ne zadnjem vzponu 6 kilometrov do cilja s pobegom poskusil Jan Polanc. Sledili so mu lahko le Marko Kump, Luka Mezgec, Robert Vrečer in Jani Brajkovič. V ozadju je tempo narekoval Kristijan Koren, ki je poskrbel, da so bili ubežniki kilometer do cilja ujeti.

Svoj drugi naslov prvaka pri članih je osvojil Borut Božič, ki je zmagal že leta 2008. ''Presenečeno sem srečen, saj sem vedel, da lahko dobro dirkam. Nisem upal napovedati, da dirkam na zmago, saj je bila trasa dirke zahtevna. Pred štirimi leti sem presenetil. Tokrat sem vedel, da ne morem več presenetiti, zato sem tudi čakal vse do zadnjega. Situacija na dirki je bila takšna, da je morala dirko kontrolirati ekipa Adria Mobil. V zaključku dirke sem imel nekaj težav s krči. Zato sem Janiju rekel, da naj sam poskusi s pobegom, a se na teh zanj kratkih in položnih klancih ni uspel otresti tekmecev. V zadnjem krogu je sledil napad Polanca, ko je tempo na čelu narekoval Jani. V ospredju so ostali Polanc, Brajkovič in Kump. Nato sta jih ulovila še Vrečer in Mezgec, medtem ko sem se sam odločil, da ne bom lovil ubežnikov. 'Metek', ki sem ga prihranil, mi je prišel prav v zaključku dirke, saj je Koren poskrbel, da smo ulovili ubežnike. V šprintu sem uspel zmagati in sem zelo vesel. Zahvalil bi se vsem, ki mi stojijo ob strani in so pripomogli k temu, da sem danes zmagal. Na Tour odhajam s potrditvijo, da sem v zadnjem obdobju dobro delal. Želim, da mi v Astani naredijo takšen dres, kot ga je pred dvema sezonama že nosil Gorazd Štangelj,'' je v cilju za Sportal povedal Božič.

Drugo mesto je zasedel Marko Kump, ki v cilju ni bil zadovoljen z doseženim. ''Kaj naj rečem. Vseskozi sem uspel držati stik z najboljšimi. Tudi ob zadnjem napadu Polanca sem bil zraven, a so nas nato ulovili slab kilometer do cilja. Sledil je boj za čim boljši položaj na zadnjem ovinku, katerega z Mugerlijem nisva dobro izpeljala. Božič je priletel mimo naju po zunanji strani in uspel zmagati. Vem, da sem bil po moči med najboljšimi, a je zmanjkalo nekaj sreče. Zahvalil bi se moštvenim kolegom, ki so glede na razmere opravili zame fenomenalno delo,'' je v cilju za Sportal povedal Kump. Tretje mesto je nekoliko presenetljivo osvojil 18-letni Luka Pibernik, ki je bil v begu večji del dirke. Vsekakor je danes več kot zasluženo osvojil naslov prvaka med mlajšimi člani. ''Vesel sem, da mi je uspelo. Vsekakor je to zasluga celotne ekipe Radenske s trenerjem Polancem na čelu. Sicer sprva nisem bil zadovoljen s tem, da moram hraniti moči za zaključek, a se je izkazalo, da je bilo to ključnega pomena. Mikelj je potrošil veliko več moči kot jaz. V šprintu sem imel nekaj sreče, a sem z razpletom zelo zadovoljen,'' je za Sportal povedal Pibernik.

Pri ženskah je svoj tretji zaporedni naslov prvakinje osvojila Polona Batagelj, ki že nekaj časa ni več članica italijanske ekipe Diadora-Pasta Zara. ''Naslova prvakinje sem zelo vesela. V tem prestopnem roku sem prestopila v ekipo Polet-Garmin. V prejšnji ekipi je bili vse drugače, kot sem pričakovala. S sotekmovalkami sem se sicer dobro razumela, a vodstvo ekipe ni verjelo in zaupalo v nas. Tega nisem zdržala in sem rajši odšla v drugo sredino,'' je v cilju za Sportal povedala Polona Batagelj.

Ne spreglejte